Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yılın ikinci ayında yaşanan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler, konut piyasasını da derinden etkiledi.
Yabancıların Türkiye’de taşınmaz alımını kolaylaştıran ve parayla vatandaşlık veren hükümet, yabancılara konut satışını hızlandırmış; bu satışlar Covid-19 döneminden itibaren de zirve seviyelere ulaşmıştı.
Akkuyu’da çalışan Rus personeller ve savaş sonrası Türkiye’ye göç eden Ukraynalıların da etkisiyle bu satışlar uçuşa geçmiş; bu durum yurt içinde kiralık ve satılık konut fiyatlarını da artırıcı bir etki yapmıştı.
Ancak yabancılara konut satışlarının, 2022 Aralık ayının 6 bin 300 adetlik yüksek bir satış adediyle tamamlanmasının ardından, özellikle bu yılın ikinci ayından yani Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı büyük yıkımdan sonra düşmeye başlaması dikkat çekti.
Gamze Bal'ın Sözcü'deki haberine göre, yabancıya konut satışlarının en çok azaldığı il ise İstanbul oldu.
Asrın felaketinden sonra satışlarda sert düşüş
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancıya satışlar ocak ayında yıllık bazda yüzde 0,6 azalırken, bu oran depremin yaşandığı şubat ayında yüzde 27’ye ve martta yüzde 38,7’e fırladı. Bu düşüş yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde de artarak devam etti.
Buna göre, yabancıya konut satışları nisanda yıllık bazda yüzde 60,3, mayısta yüzde 46,9 ve haziranda yüzde 69,6 ile sert düşüş yaşadı. Temmuzda yüzde 28,9 azalan yabancıya konut satışları, ağustos ve eylülde ise yıllık bazda yüzde 42 geriledi.
Sene başında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,3 iken, yılın 9. ayına gelindiğinde bu oran yüzde 2,9’a indi.
İstanbul'daki düşüş, Antalyayı solladı
Antalya’da yabancıya konut satışları 2023 Eylül’de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 36,4 azalarak 1007 adede geriledi.
Aynı dönemde İstanbul’da yabancıya konut satışı ise 1795 adetten 978’e düştü ve yüzde 45,5 azalmış oldu.
2022 Ocak-Eylül aralığındaki yabancıya konut satışları ise, Antalya’da yüzde 29,2 azalarak 14 bin 656’dan 10 bin 372’ye gerilerken; İstanbul’da bu düşüş yüzde 54’ü aştı.
Buna göre, İstanbul’da 2022 Ocak-Eylül döneminde toplam 19 bin 594 konut yabancılara satılırken, bu yılın ilk 9 ayında bu rakam 8 bin 965’e geriledi.
Sozcu.com.tr’ye konuşan Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, “İstanbul’daki satışlarda yabancıların payı yüzde 10’lara kadar ulaşmıştı ancak deprem sonrasında İstanbul’da yabancılara konut satışı yüzde 5’lere kadar geriledi” dedi ve bu gerilemedeki unsurlardan ilkinin kentte beklenen büyük deprem olduğuna işaret etti.
Fiyatların döviz bazında artması da şatışları düşürdü
Gerilemedeki unsurlardan birincisinin deprem iken ikincisinin ise ‘yüklenmiş olan talebin sönümlenmesi’ olarak açıklayan Erdoğdu, “Üçüncü neden de Türkiye’de konut fiyatlarının döviz bazında yükselmiş olması” diye konuştu.
“Rusya-Ukrayna savaşı ile Türkiye’yi tercih eden yabancılar ihtiyaçları olan yatırımları bu süreçte gerçekleştirdiler ve yükselen satışlar gerilemeye başladı” diyen Erdoğdu, şöyle devam etti:
“Fiyatların yükselmesi ile yabancılar açısından da cazibe azalmaya başladı.
Yabancıların en fazla konut aldığı dönem olan 2018-2022 döneminde Türkiye’de ortalama konut metrekare fiyatı yaklaşık 500 dolar dolayında seyrederken, 2021 Aralık döneminde yükselen metrekare fiyatları Mayıs 2023’te 1.194 dolara yükseldi. Fiyatların döviz bazında yükselmesi de yabancıların ilgilerinin azalmasına neden olan unsurlardan.”
ABD konut piyasası tahminleri alt üst etti
ABD'de ikinci el konut satışları 13 yılın en düşük seviyesinde
Çin'de konut fiyatlarındaki düşüş hız kesmiyor
Konutta en popüler lokasyon belli oldu
İzmirde Uzun zamandır apartmanlarda emlakçıların kiralık konut ilanlarını görmüyorduk PERŞEMBE GÜNÜ HATAY CADDESİ ÜZERİNDE BİRBİRİNE YAKIN APARTMANLARDA KİRALIK VE SATILIK KONUT İLANLARI VARDI KİRACI OLARAK BİR TEK KİRALIK KONUT TABELASI YOKKEN/GÖREMEZKEN FİYATLARINI BİLMESEK DE BİR ANDA KİRALIK KONUT İLANLARI GÖRMEK SEVİNDİRİCİ OLDU BELEDİYELER VALİLİKLER DE SOSYAL KONUTLAR YAPIP KİRAYA VERSELER DAHA DA MUTLU OLUR DİPLERE DÜŞEN MORALİMİZ DE YÜKSELMEYE BAŞLAR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.