Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Önce yılbaşından 7 Nisan'a kadar olan üç ayı biraz aşkın dönemin toplu rakamlarını verelim. 1 Ocak-7 Nisan döneminde yabancı yatırımcılar 1 milyar 46.6 milyon dolarlık hisse senedi ve 945.7 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) alımı gerçekleştirdiler. Böylece toplam alım 1 milyar 992.3 milyon dolar oldu.
Bu rakamların net olduğunun altını çizelim. Yani bu rakamlar yabancıların hisse senedi ve DİBS'teki portföy bakiyesinin farkını göstermiyor, o hataya düşmemek gerekir. Merkez Bankası, bu rakamları fiyat değişimi ve kur hareketinden arındırarak açıklıyor. Bunlar, yabancı yatırımcıların net alımları. Kimi haftalarda da net satış var tabii ki.
Hisse senedinden DİBS'e...
Yazımız ekindeki tabloda yabancıların net alım-satım rakamlarını hem haftalık olarak, hem de birikimli olarak aktarıyoruz.
Çok açık olarak görülen, yabancı yatırımcıların hisse senedinde ilk iki aydaki hızlarını martta yitirdikleri.
Ocak ve şubatta 537 ve 471 milyon dolar olan hisse senedi alımı, martta 77 milyon satışa dönüştü. Yabancılar, nisanın ilk haftasında ise 116 milyon dolarlık net alım yaptı.
Devlet iç borçlanma senedinde ise hisse senedinin tam tersi bir eğilim dikkati çekiyor. Yabancıların ocaktaki 687 milyon dolarlık net satıştan sonra şubatta 333, martta 813, nisanın ilk haftasında ise 487 milyon dolarlık net alım yaptığı gözleniyor.
Öyle ki yabancı yatırımcıların son beş haftadaki net DİBS alımı 1.4 milyar doları buldu.
Nisan ayının ilk haftasındaki 487 milyon dolarlık DİBS alımı, bu yıl bir haftada gerçekleşen en yüklü miktardaki alım olarak da kayıtlara geçti.
DİBS'teki bu alıma 116 milyon dolarlık hisse senedi alımı da eklenince nisanın ilk haftasındaki toplam yabancı alımı 603 milyon doları buldu. 603 milyon dolar da bu yıl için bir haftadaki en yüklü alım.
DİBS, hisse senedini yakaladı
Yabancı yatırımcılar ilk iki ayda hisse senedi piyasasında çok aktif bir görüntü çizdiler. 3 Mart'a gelindiğinde yabancıların toplam alımı 1.1 milyar doları aşmıştı.
Oysa o dönemde devlet iç borçlanma senedinde net çıkış dikkati çekiyordu.
DİBS'teki net çıkış 10 Şubat itibariyle 779 milyon doları bulmuştu.
DİBS'te net hareket daha sonra alım yönünde değişmeye başladı. Hisse senedindeki hareket mart ayından itibaren pek bir değişiklik göstermezken, yabancı yatırımcı DİBS alımına yöneldi. DİBS'te, 10 Şubat itibariyle 779 milyon dolar olan birikimli çıkış, yaklaşık iki ayda gerçekleşen
1.7 milyar dolarlık alımla 7 Nisan itibariyle 946 milyon dolarlık birikimli net girişe dönüştü.
Bugünden sonrası önemli
Bu satırlar kaleme alındığında referandum sonucu belli değildi. Dolayısıyla dün sandıktan çıkan sonuç yabancıların Türkiye'ye bakışını nasıl etkileyecek ya da önemli ölçüde etkileyecek mi bugünden sonra göreceğiz.
Sandıktan evet de çıkmış olsa, hayır da çıkmış olsa bunun piyasaları birden allak bullak edeceği pek beklenmiyor. Etmesini gerektirecek bir durum yok çünkü.
Türkiye sonuç ne olursa olsun taahhütlerini yerine getirmeye devam edecek, zaten bunun aksi söz konusu bile edilemez.
Olsa olsa bir istikrarsızlık süreci gerekçesine dayandırılacak yeni fiyatlamalar gündeme gelebilir. Dövizde bir artış görmemiz, menkul kıymet fiyatlarında bir gerileme; yani hisse senedi fiyatlarının düşmesi ve tahvil bono faizlerinin yükselmesi söz konusu olabilir. Böyle bir durumla bugünden yarına karşılaşır mıyız, o da pek sanılmıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.