Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2005 yılından bu yana yabancıların Türkiye'den yaptığı gayrimenkul alımlarının tutarı 33 milyar dolara dayandı. Türkiye, yabancılara gayrimenkul satışı konusunda 2005 ve 2012 yıllarında iki yasa değişikliği yaptı. 2005’te “karşılıklılık” ilkesi çerçevesinde yabancılara gayrimenkul satışını kolaylaştırmak için ilk adım atılırken, 2012’de karşılıklılık koşulu da kaldırıldı. Bu düzenlemeler dolayısıyla 2005 yılından bu yana yabancılar Türkiye’de 32 milyar 460 milyon dolarlık konut, dükkân, arsa ve tarla şeklinde gayrimenkul alımı gerçekleştirdi. Yabancıların gayrimenkul alımları, bugünkü kurlarla 94 milyar liraya ulaştı. Yabancıların gayrimenkul alımları en yüksek seviyesini 4.3 milyar dolarla 2014 yılında gördü. 2015’te 4.1 milyar dolara gerileyen yabancıların gayrimenkul alımları, Merkez Bankası’nın yıllıklandırılmış verilerine göre, nisan ayı itibarıyla son bir yılda 4.5 milyar dolara ulaştı.
RUSLAR KRİZDE DE SATIN ALDI
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre ise Rusya ile gerilim yaşanmasına rağmen bu yılın ilk 5 aylık döneminde en fazla gayrimenkul alımını Ruslar gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde satılan 12 bin 543 taşınmazın bin 635’ini Ruslar aldı. Yabancılar Türkiye’de bugüne kadar toplam 137 bin gayrimenkul alımı yaparken, 36 bin 478 taşınmazla İngilizler ilk sırada yer aldı. Ruslar 13 bin 590 taşınmazla ikinci, Almanlar 13 bin 192 ile üçüncü sırada bulunuyor.
CARİ AÇIĞIN YÜZDE 7’SİNİ YABANCILAR KARŞILAMIŞ OLDU
Türkiye’nin toplam cari açığı 2005- 2016 yıllarında 457 milyar dolar oldu. Bu dönemdeki cari açığın yüzde 7.1’lik kısmı yabancılara gayrimenkul satışlarıyla karşılandı. Yabancıların gayrimenkul alımlarının cari açığa oranı 2015'te yüzde 12.9, bu yılın ilk 5 aylık döneminde ise yüzde 12.8 olarak hesaplandı.
Habertürk/Ahmet Kıvanç
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.