Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yabancı yatırımcı Türkiye'ye para getirmekten niçin kaçınıyor? Dünya yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında yükselen faize rağmen yabancıların devlet iç borçlanma senetlerini satmayı sürdürdüğüne dikkat çekiyor.
Devlet iç borçlanma senetlerinde faizin artmasının bu kağıtların fiyatının düşmesi anlamına geldiğini hatırlatan Aktaş'ın yazısı şöyle:
Nominal değeri 100 lira olan bir kağıdın fiyatı yüzde 25 faizle 80 liradır, faiz yüzde 30’a çıktığında ise bu kağıdın fiyatı 77 liraya düşer. Dolayısıyla kamu kağıtlarına yatırım yapmış yerli ya da yabancı yatırımcılar faizin artmasını değil, düşmesini arzu ederler. Çünkü faiz düşünce ellerindeki kağıdın fiyatı artacaktır.
Henüz devlet iç borçlanma senedine yatırım yapmamış olanlar ise faizin olabildiğince artmasını isterler. Çünkü örnekteki gibi yüzde 25 faizli kağıt 80 liraya satılırken, faiz yüzde 30’a çıktığında, belki bir gün sonra aynı kağıdı 77 liraya alma olanağı doğar. Hele hele alım yapıldıktan sonra faiz düşerse, örneğin yüzde 30 faizle 77 liraya kağıt alınmışsa ve faiz yüzde 10’a inerse, o kağıdın fiyatı bir anda 91 liraya fırlayacak demektir.
Merkez Bankası’nın 13 Eylül’deki toplantıda faizi yüzde 24’e çıkarmasıyla birlikte tüm faizler yükseldi.
Yani daha düşük faizle (daha yüksek fiyatla) alınan kağıtlar artık daha yüksek faizli (daha düşük fiyatlı) hale geldi. Şu durumda normalde bu kağıtların satılmaması gerekir değil mi... Ama öyle olmuyor, yurtdışı yerleşikler ya da kısaca yabancı yatırımcılar devlet iç borçlanma senedi satmaya devam ediyorlar.
On haftadır satış var
Yurtdışı yerleşikler 13 Temmuz’dan 21 Eylül’e kadar geçen on haftalık sürede devlet iç borçlanma senedinde tam 1.3 milyar dolarlık net satış yaptılar. Bu tutar alım-satım farkını gösterdiği için net diye ifade etmemiz gerekiyor. Yabancı yatırımcıların yılbaşından 21 Eylül’e kadarki dönemde yaptıkları DİBS satışı ise net 993 milyon dolar oldu.
Yılbaşından 21 Eylül’e kadar olan dönemde yabancılar hisse senedinde de 1.2 milyar dolarlık net satış gerçekleştirdiler.
Böylece söz konusu dönemde yabancı yatırımcıların net satışı 2.2 milyar doları buldu.
10.8 milyar girişten 2.2 milyar çıkışa
Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcılar geçen yılın aynı döneminde, yani yılbaşından eylülün üçüncü haftası sonuna kadar 3.2 milyar dolarlık hisse senedi, 7.6 milyar dolarlık da devlet iç borçlanma senedi alımı gerçekleştirmişlerdi.
Bu değerlere göre Türkiye, yaklaşık dokuz aylık dönem itibarıyla 10.8 milyar dolarlık girişten 2.2 milyar dolarlık çıkışa doğru çok fena bir gerileme yaşamış durumda.
Oturup düşünme zamanı!
Yabancıya verdiğimiz faiz iyinin ötesinde, müthiş denilebilecek düzeyde... Getirilecek döviz TL’ye çevrilirken ele geçecek para TL’nin değeri görece çok düşük olduğu için çok iyi...
Türkiye’nin bu parayı geri ödememesi gibi bir durum var mı, söz konusu bile değil...
Ama yabancı yatırımcı Türkiye’ye para getirmekten hala kaçınıyor.
Oturup düşünme zamanı geldi de geçti bile. Bu kadar yüksek faiz veriyoruz, TL bu kadar zayıf; ama yabancı yine gelmiyorsa bir yerde eksiğimiz var demektir.
Ekonomik koşullar yönünden her şey tamam görünürken yabancıyı yine de çekemiyorsak artık ekonomi dışındaki unsurlara bakma zamanı.
Ülkeyi ve senedini çöpe çevirip kahramanlık yalanlariyla milleti uyutanlar yüzünden siz görmemiş olabilirsiniz ama ülke yaşanır olmaktan çıktı artık. Kimsenin güvencesi yok, hukuk demokrasi bitti.
İsrailli bir yatırımcı olarak söyleyebilirim ki daha fazla faiz istiyoruz. %50 faiz ile memnun oluruz. Yoksa dolarlarımızı memleketime geri gönderirim haaaa.
Okulun falan yok mu senin?
Ala ala niyekine acaba?
Sayın yazar. Siz zannımca 1 ay geriden geliyorsunuz . Şu anda 5 yıllık faiz 21,87 , 6 yıllık faiz 17, 10 yıllık faiz 18 gösterge faiz 26... Bu 5 yıl ,6 ve 10 yıllık faizler %25 lerden buaralara düştü. 1 ve 2 yl arası faizlerde %30,5 lu seviyelerden %23 ile %26 lı seviyelere geriledi. Ya siz olayın manipüle boyutundasınız yada gerçek rakamları yazmaktan ötesiniz. Bir yandan yabancı çıkışı çıkarken bir yandan da bir sürü yabancı girişi oluyor ki faizlere buaralara düşüyor. Nette küçük bir çıkış var ama faizi düşürerek çıkılan bir miktar. Dolar 7,2 den 6 lı seviyelere düşerken bonlarada bu kadar gevşemiş durumda.
EKENOMİDE ZORBALIK YAPANLAR YÜZÜNDEN ÜLKEDE HER GEÇEN GÜN YAŞAMAK ZORLAŞIYOR BORSADA PATRON SATIŞI DEYİP YATIRIMCI SOYULUYOR KÜÇÜK YATIRIMCI ŞİRKETİ ALACAK HALDE DEGİL AÇIKÇA BU ÜLKEDE TÜM KURUMLAR SOYGUNCU VE VE VURGUNCUYA HİZMET ETTİGİ İÇİN SIRADAN İNSANLAR EZİLİP KABUGUNA ÇEKİLİYOR EKENOMİK ZORBALIK CANIMZA TAK EDİYOR GÜNLÜK ZAMLAR YAŞANMAZ HAL ALIYOR.ÜLKEDE ZORBALAR DÜZENİ VAR.
Merkez Aralık ta yeniden faiz artıracak da ondan
Salak mısın sen faizin dahada artacağını öngörüyorlar .kaçış ondan %50ye kadar çıkacak adam önlem almaya çalışıyor..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.