Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bir süre önce bu kur düzeyinin yabancının Türkiye'ye gelmesi için çok elverişli olduğuna dikkat çekmiştik. Ama yabancılar kur yüksek olduğu halde Türkiye'ye para getirme konusunda pek gönüllü davranmıyorlardı, bunun da tehlikeli bir beklentiye işaret ettiğini ifade etmiştik.
Neydi o beklenti... Birincisi kurun daha da artacağı umuluyor olabilirdi. İkincisi de hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi fiyatlarının daha da gerileyeceği beklentisiyle hareket edilmesi muhtemeldi. İşte o yüzden de kur görece çok yüksek olduğu halde Türkiye'ye gelmekten kaçınma duygusu ağır basıyor gibi bir görüntü vardı.
Tabii ki bunlar ekonomik etkenlerdi. Bir de Türkiye'nin siyaseten yaşadıkları ve bunun yol açtığı kaygılar söz konusu olabilirdi.
Üstelik yabancı yatırımcı kasım ayında yüklü miktarda satış yapmış ve kur düşükken dövizini cebine koymuştu. Oysa şimdi döviz kasım ayına göre çok yüksekti ve aynı döviz getirilerek çok daha fazla Türk Lirası elde edilmesi mümkündü. İşte o yüzden kasım ayında çıkan yabancının gelmesi bekleniyordu. Bu bekleyiş geçen haftaya kadar sürdü.
Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışlarını geçen hafta önemli ölçüde değiştirdikleri gözlendi. Bu uzun soluklu olur mu, olmaz mı, bilinmez; ama yabancı yatırımcılar 30 Ocak-3 Şubat haftasında 348.8 milyon doları hisse senedi, 169.7 milyon doları da devlet iç borçlanma senedi olmak üzere tam 518.6 milyon dolarlık alım gerçekleştirdiler.
Geçen haftaki yaklaşık 519 milyon dolarlık net alım, yabancıların eylülün son haftasındaki 662 milyon dolarlık alımından sonraki en yüksek haftalık tutar olarak kayıtlara geçti. Dolayısıyla yabancı yatırımcıların geçen haftaki alımları hiç de yabana atılacak, önemsenmeyecek bir tutar değil.
Giriş eğilimi tutardan önemli
"Komşu komşunun külüne muhtaç" diye bir söz var. Biz de yakınsak da, "bizi sömürüyorlar" diye eleştirsek de yabancının para getirip menkul kıymetlerimizi almasına muhtacız. Çünkü dövize ihtiyacımız var.
Hem artık herhalde Merkez Bankası'nın açıkladığı şu rakamlar iyiden iyiye gösterdi ki dövizde Türkiye üstüne oyun oynayan falan yok. Dövizin artmasına yol açanlar, ki bunu Başbakan Binali Yıldırım da zaten söyledi, döviz borcu olan Türk şirketlerinin alımları.
Yabancılar, istisnai dönemler hariç, dövizi artırmıyorlar; tam aksine döviz getirerek kurun daha dingin seyretmesine bir anlamda katkıda bulunuyorlar.
Yabancı deli mi ki döviz kuru yüksekken Türkiye'den çıkmaya kalkışsın ve eline daha az döviz geçmesine razı olsun. Yabancının taktiği belli. Döviz yüksekken Türkiye'ye gelmek, döviz ucuzlayınca da çıkmak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.