Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Veriler ABD konut piyasasında bir süredir bir durgunlaşmaya işaret ediyordu. Son birkaç yıl içinde ev satın alan ya da almaya istekli herkes alıcıların yüksek teklifler sunmasıyla ABD konut piyasasını son derece rekabetçi kılmıştı. Bu süreçte yabancı alıcılar ise konut piyasasından tamamen çıkmıştı. Belirtileri gözüken yavaşlama ve fiyatların normale doğru geri çekilmesi, yabancı yatırımcıların ilgisinin tekrar artmasını sağlamışa benziyor.
CNN Business’tan Anna Bahney’nin haberine göre, ABD Ulusal Emlakçılar Birliği tarafından yapılan araştırma, yabancı yatırımcıların ABD konut piyasasına tekrar giriş yaptığını gösteriyor. Pandemi boyunca yaşanan seyahat kısıtlamaları, yurt dışındaki potansiyel alıcıların ABD’ye seyahat etmesini ve ev satın almalarını engellemişti. Kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte yabancı yatırımcılar piyasaya tekrar dahil olmuş gözüküyor.
Yayınlanan rapora göre, 2021 yılı Nisan ayı ile 2022 yılı Mart ayları arasında yabancı yatırımcılar ABD’de 59 milyar dolar değerinde konut alımı gerçekleştirdi. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8,5 oranında bir artış anlamına geliyor. Bu alımlarla birlikte ABD konut piyasasında son üç yıllık düşüş serisi de son bulmuş oldu.
Evler artık yerinde görülebiliyor
Rapora göre, dolar hacminde yaşanan yükseliş büyük ölçüde artan satın alma fiyatlarından kaynaklanıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2021 yılı Nisan ayı ile 2022 yılı Mart ayları arasında yabancı yatırımcılar tarafından alınan evlerin ortalama fiyatı, ABD pazarının ortalama fiyatı olan 355.700 doların da üzerine çıkarak rekor rakamla 366.100 dolar olarak gerçekleşti. Bununla birlikte 2022 yılı Mart ayında sona eren son 1 yıllık dönemde yabancı yatırımcıların satın aldığı konut sayısı 98.600 adet ile bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,9 oranında düştü. Bu oran ABD Ulusal Emlakçılar Birliği’nin satın alımları izlemeye başladığı 2009 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye karşılık geliyor.
ABD Ulusal Emlakçılar Birliği Baş Ekonomisti Lawrence Yun da seyahat kısıtlamalarının yabancı yatırımcıların önündeki en büyük engellerden biri olduğunu söylüyor. Yatırımcıların alacakları evi görmek istediğini belirten Yun, kısıtlamaların kaldırılmasıyla bu engellerin de ortadan kalktığını belirtiyor.
Seyahat kısıtlamaları
Pandemi süreci çoğu alıcıyı uzaktan ve sanal yollarla evi görerek satın almaya itmiş olsa da çoğu alıcı hala evi bizzat görmek istiyor. Özellikle tatil için ev arayan yabancı yatırımcılar seyahat kısıtlamaları nedeniyle çoğu zaman alacakları evi ziyaret edemiyorlardı.
ABD Ulusal Emlakçılar Birliği’ne göre yabancı yatırımcı tanımı hem yurt dışında kalıcı adresi olan yabancı uyruklu kişileri hem de ABD vatandaşı olmayan ve iki yıldan kısa süre önce vize sahibi olup ABD’de profesyonel ya da eğitimle ilişkili nedenlerle 6 aydan fazla süredir kalan kişileri kapsıyor.
Yabancı yatırımcıların en çok ev aldığı yerlerin başında Florida geliyor. Uluslararası alımların yaklaşık dörtte biri buradan yapılıyor. Florida’yı Kaliforniya, Teksas, Arizona, New York ve Kuzey Karolina takip ediyor.
Yabancı yatırımcıların en çok ev aldığı yerlerin başında Florida geliyor. Uluslararası alımların yaklaşık dörtte biri buradan yapılıyor. Florida’yı Kaliforniya, Teksas, Arizona, New York ve Kuzey Karolina takip ediyor.
Yabancı yatırımcıların ilgisi nedeniyle özellikle popüler bölgelerde satın alma rekabetinin artabileceği öngörülüyor. Ancak Yun, yabancı yatırımcıların toplam konut satışı içindeki payının sadece yüzde 3 olduğunu söylüyor. Raporda, mevcut ev satışlarının bu süreçte sadece yüzde 1,6’sının yabancılara yapıldığı belirtiliyor.
Yabancılar nakit ödeme yapıyor
Yabancı alıcıların çok büyük bir kısmı nakit ödeme yapıyor. ABD’de gerçekleştirilen toplam konut satışlarında nakit ödemenin payı yüzde 24 iken son bir yılda bu oran yabancı yatırımcılar için yüzde 44 olarak gerçekleşti. Ayrıca yabancı yatırımcılar genellikle aldıkları evi ikinci bir ev sahibi olma hedefiyle alıyor. ABD’de mevcut ev alıcıları arasında bu oran yüzde 17 iken, yabancı alıcılar arasında ise bu oran yüzde 44’e çıkıyor. Yabancılar çoğunlukla tatil evi, kiralık ev ya da her iki amaç için ev alımı gerçekleştiriyor.
Yabancı yatırımcıların çoğu Kanada ve Meksika’dan gerçekleşiyor. Kanadalı alıcıların oranı son bir yılda yüzde 8’den yüzde 11’e çıkmış durumda. Meksikalı alıcıların oranı ise yüzde 7’den yüzde 8’e yükseldi. Bu iki ülkeyi Çin, Brezilya, Kolombiya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve Japonya izliyor. Ev fiyatlarını yükselten arz kıtlığı ve artan ipotek oranlarına rağmen yabancı yatırımcıların toplam konut satışları içindeki payının artması bekleniyor.
Güçlü dolar bir engel değil
Yun, güçlü doların bazı yabancı yatırımcıları ABD’den ev almaktan caydırabileceğinin altını çiziyor. Yun, “Ancak çoğu kişinin ödemesini nakit yapması dolardaki dalgalanmalardan etkilenme oranını minimuma indiriyor. Bu sayede anlaşmalar bozulmamış oluyor. Bu ve benzeri nedenlerle yabancı yatırımcıların ilgisinin gelecek yıl daha da yükseleceğini öngörüyoruz” şeklinde konuşuyor.
Yüksek emlak fiyatlarına rağmen ABD’deki konutlar birçok yabancı yatırımcı için hala karlı bir yatırım olma özelliğini koruyor. Ortalama bir evin metrekaresi Hong Kong’da 28.750 dolar, Japonya’da 26.262 dolarken Toronta’da ise 10.947 dolara kadar düşüyor. San Francisco’da bu rakam metrekare başına 8.250 dolara, Miami’de ise 3.170 dolara kadar düşüyor. Yun, belki de ABD konut piyasası bu derece sıcakken yabancı yatırımcıların piyasaya girmemesinin daha iyi olabileceğinin altını çiziyor. Ancak pazardaki mevcut değişim ve satılmayı bekleyen konut sayısındaki fazlalık göz önüne alındığında yabancı yatırımcıların ilgisinin daha da artacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Konut satışları haziranda yıllık ,7 arttı
2023 yılında konut piyasasını neler bekliyor?
Konut piyasasında düzeltme başladı, kötü senaryo yakın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.