Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yabancılara konut satışı son üç aydır, geçen yılın aynı döneminde göre artış gösterirken, veriler son çeyrekte satışların pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkacağını ve rekor kırılacağını gösteriyor.
Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgının yurt içinde ilk görüldüğü mart ayında gerilemeye başlayan yabancıya konut satışları geçen yılın aynı ayına kıyasla 5 ay üst üste düşüş göstermişti. Ağustos ayıyla birlikte tekrar yükselişe geçen yabancılara konut satışları, eylül de yüzde 26,1 ve ekimde yüzde 23,1 arttı. Üç aydır yükselen yabancılara konut satışları, yılın kalan iki ayına ilişkin pozitif beklentileri de güçlendirdi.
Çeyrekler bazında bakıldığında ilk çeyrekte yabancılara konut satışı 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 13,8 artışla 10 bin 948 adede yükseldi. İkinci çeyrekte salgının etkisiyle yabancılara konut satışı yüzde 67,9 düşüşle 3 bin 314 adede geriledi. Üçüncü çeyrekte kısıtlamaların kaldırılması ve normalleşme adımlarıyla yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yatay bir seyir izleyerek 11 bin 903 adet oldu.
Dördüncü çeyreğin ilk ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 23,1 artışla 4 bin 272'den 5 bin 258 adede yükseldi. Sektör temsilcileri, kasım ve aralık aylarında da benzer sayılara ulaşılması durumunda tüm zamanların en yüksek dördüncü çeyrek konut satışlarının görülebileceğini söyledi.
Satılan her 100 konutun 46'sı İstanbul'da
İstanbul, yabancıların konut en çok tercih ettiği il olmayı sürdürüyor. Geçen ay İstanbul'dan 2 bin 458 konut satın alan yabancılar, Eylül 2019'da 2 bin 43 konutun sahibi oldu. Yabacıların İstanbul'dan konut alımı, ekimde geçen yılın aynı aynında göre yüzde 20,3 artış kaydetti.
Antalya, satılan 928 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci il oldu. Antalya'yı 347 konutla Ankara, 187 konutla Yalova ve 186 konutla Bursa takip etti.
Yabancılar 10 aylık dönemde İstanbul'dan 14 bin 424, Antalya'dan 6 bin 53, Ankara'dan 2 bin 176, Bursa'dan 1.068 ve Yalova'dan 1.008 konut satın aldı.
En çok konutu İranlılar aldı
Türkiye'den ekimde en fazla konutu 900 adet ile Iraklılar aldı. Iraklıları 849 konutla İranlılar, 400 konutla Ruslar, 225 konutla Afganlar ve 213 konutla Kazaklar izledi.
Yılın ocak-ekim döneminde liderliği 5 bin 565 konutla İranlılar sürdürdü. Söz konusu dönemde Iraklılar 5 bin 749, Ruslar 2 bin 295, Afganlar 1.502 ve Azeriler 1.020 konutun sahibi oldu.
"Yılı en az kayıpla atlatacağız"
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye'ye uluslararası yatırımcının konut talebinin gün geçtikçe artmasının sektörün canlanması adına oldukça önem arz ettiğini söyledi.
Türkiye'nin pandemiyle mücadelede başarısının uluslararası yatırımcıya güven verdiğini dile getiren Akbal, salgın nedeniyle ticaretin durduğu günleri yavaş yavaş geride bıraktıklarını belirtti.
Akbal, bu nedenle 2020 genelinde yabancıya konut satışında 40 bin adede yaklaşabileceklerini ve yılı en az kayıpla atlatabileceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Avrupa'da analiz ettiğimiz yabancıya konut satışı piyasasında sadece Almanya'nın Türkiye'deki gibi olumlu bir havaya sahip olduğunu gördük. Ancak bu ülkedeki yıllık konut satışı Türkiye'nin bir aylık rakamına denk geliyor. Sektör olarak yakaladığımız bu istikrarın daha da iyileşerek devam etmesi yatırımcılar için güvenli limanın Türkiye olduğunu bir kez daha gösterdi."
Akbal, ABD ve İngiltere'den gelen talepte önceki yıla göre yaşanan ivmelenmenin dikkat çektiğini belirterek, ABD vatandaşlarının geçen yıl ekimde 57 olan konut alımının 104'e ulaştığını bildirdi.
"Sektör ülkeye döviz kazandırmaya devam ediyor"
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da ekimde yabancı alıcılara 5 bin 258 adet konut satıldığını ifade etti.
Bu rakamın çok önemli olduğunu dile getiren Elmas, "Sektör ülkeye döviz kazandırmaya devam ediyor. Bu rakam ekimde yaklaşık 800 milyon dolar döviz girdisi demektir. Eylül-ekimde 1,5 milyar doları aşan bir döviz girdisi sağlanmıştır. Seyahat yasaklarının kalması ve özellikle geçtiğimiz haftalara kadar yüksek seyreden döviz kurunun yabancı yatırımcı için cazip etkilerini biz de sektör olarak konut satışlarımızda görmeye devam ettik. Bundan sonra da ülkemiz, dünyanın her yerinden vatandaşlar için yatırım tercihi olmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de konut satışları yavaşladı
BİST 100 endeksinde yeni hafta yeni rekorlar
Bakan Varank: Yatırım talebi yüzde 21 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.