Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yabancı yatırımcının Türkiye'de getiri arayışıyla TLREF tahvillere yöneldiği belirtiliyor.
Türk lirası cinsi varlıklara olan güçlü talep bazı yabancı yatırımcıları az bilinen ve likit olmayan tahvillere yöneltti.
Bloomberg'in haberine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen gecelik referans faiz oranına endeksli TLREF tahvilleri, gelişmekte olan piyasalarda çok yüksek getiri arayışında olan bir grup yatırımcı arasında giderek daha popüler hale geliyor.
Bu tahvillere yabancı yatırmcının ulaşması ya da el değiştirmesi nispeten zor. Çünkü bu tahviller alım-satım amacından ziyade bilanço yönetimi amacıyla Türk bankaları tarafından tutuluyor.
İkincil piyasası olmasa da yabancı yatırımcılar bu tahvilleri yüzde 50’lik TCMB politika faizinin üzerinde getiri sunmaları sebebiyle cazip görüyor. Bu faiz Arjantin’in yüzde 40 ve Zimbabve’nin yüzde 20 faizinden daha yüksek seviyede yer alıyor.
Bloomberg'e konuşan konuya yakın piyasa aktörleri Türk lirasının yüksek getirisine erişimi kısıtlayan regülasyonlarını aşmak isteyen yabancıların Türk bankalarından ve portföy yönetim şirketlerinden TLREF tahvil almak üzere daha fazla anlaşma yaptığını söyledi.
MUFG Bank Türkiye Hazine Direktörü Onur İlgen, “Swap kısıtlamalarının olduğu bir ortamda yüksek nominal getiri arayan yabancı yatırımcılar, TLREF tahviller alternatif yollar bulmaya daha hevesli olacaklar” dedi.
TLREF tahvilleri genellikle üç ayda bir kupon ödemesine sahip. Perşembe günü TLREF faizi yüzde 50,3 seviyesinde belirlenmişti. Buna karşın iki yıl vadeli TL cinsi tahvil yüzde 41,8, 10 yıl vadeli lira cinsi tahvil is yüzde 27,7 Faiz sunuyor. İki ve 10 yıllık TL cinsi tahviller daha likit bir piyasaya sahipken TLREF tahvillerden çıkış, likit bir piyasa olmadığından yabancılar için zor olabilir.
TL'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için ise bazı sınırlar mevcut. TL'ye yurt dışından artan talep offshore faizleri yurt içi faizlerin çok altına itti. Bu da yabancı yatırımcıları TLREF tahvilleri gibi niş enstrümanlara daha fazla yöneltti.
Yabancı fonların tercihi: TL tahvilleri
Yurtdışı tahvil yatırımı rekor seviyede
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.