Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Artan resesyon korkuları ve korkuyla beraber gelen nakde dönme ihtiyacı sıcak paraya muhtaç olan gelişen ekonomileri vuruyor. Türkiye de gelişen bir ekonomi olarak sermaye çıkışlardan nasibini alıyor. Sözcü'de Mehtap Özcan Ertürk imzasıyla yer alan habere göre, ülkemizde yüksek enflasyona rağmen uygulanan gevşek para politikası ile yabancı yatırımcı çekilemediği gibi var olanlar da ellerindeki TL varlıkları satıp ülkeden çıkıyor. 30 Eylül itibarıyla yurt dışı yerleşiklere ait TL varlık stoku 17.5 milyar dolar ile tarihin en dip seviyelerine indi.
En yüksek yatırım 2012'de gerçekleşti
Yabancı elindeki TL varlıklar özellikle son iki yıldır günden güne erirken, 10 yılda hisse senetleri, tahvil ve bankalarda bulunan yabancı yatırımcı TL varlık stokundan yaklaşık 149 milyar doların buharlaştığı görülüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından peş peşe not artırımlarıyla birlikte Türkiye'ye en yüksek portföy girişi 2012'de görülmüştü. 2012'de yani bundan 10 yıl önce yabancılara ait TL varlık stoku 166.4 milyar dolara kadar ulaşıyordu. Aradan geçen 10 yılda 148.9 milyar dolar adeta buhar oldu. Yabancıların Türk hisse senedi sahipliği 2004 tarihinden beri en düşük seviye olan yüzde 32.08'e inerken, Türk tahvil sahipliği ise yüzde 2.5'lara düştü. Eylül sonu itibarıyla yabancı yatırımcıya ait hisse senedi stoku 17.6 milyar dolar, tahvil stoku ise 2.2 milyar dolara geriledi. Kur ve faiz belirsizliği yabancıların dolar cinsinden borçlanıp Türk Lirası'na yatırım yaptığı carry trade işlemlerini de dibe çekti. Yabancıların swap pozisyonu eksi 8.1 milyar dolar oldu. Bankalarda ise yurt dışı yerleşiklere ait 5.8 milyar dolar kaldı.
Yılın sadece iki ayında giriş gerçekleşti
Hisse ve tahvillere 2022 yılının ilk 9 ayının sadece iki ayında nisan ve ağustosta 900 milyon dolarlık giriş oldu, kalan 7 ayında toplam 6.2 milyar dolarlık çıkış görüldü. 3.3 milyar doları hisse senedi, 2 milyar doları da devlet tahvili olmak üzere 9 ayda toplam menkul kıymet çıkış tutarı 5.3 milyar dolar oldu. Hisse senetlerinde ağustostaki üç haftalık 724 milyon dolarlık yabancı girişi sonrası, son üç haftadaki 552 milyon dolarlık çıkışla girişin büyük kısmı tekrar çıkmış oldu.
Yurt dışı yerleşikler hisse senedi alımlarını artırdı
Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi miktarı 24.1 milyar dolar
Doğrudan yabancı yatırımlarda yüzde 31 düşüş
İhracat reeskont kredilerinin rezervlere katkısı 1,3 milyar dolar
MÜSİAD yabancı yatırımcı için 'Koordinasyon Merkezi' kuruyor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.