Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, tıp eğitimini Türkiye'de yapan yabancı uyruklu hekimlerin özel sektörde düşük ücretle kaçak olarak çalıştırıldıklarını belirtti. Erdöl, ''Örneğin sektör, 5 bin liraya çalıştıracağı bir hekimi bin liraya çalıştırıyor. Yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmalarına olanak tanıyan yasa, aynı zamanda kaçak hekim çalıştırılmasının da önüne geçecek'' dedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yabancı hekim ve hemşire çalıştırılıp çalıştırılamayacağı yönündeki yorumların, uzun süredir toplumun gündemini meşgul ettiğini belirtti.
Çıkarılan son KHK ile Türkiye'de yabancı hekim ve hemşire çalıştırılabilmesine karar verildiğini ifade eden Erdöl, ''Tabii bu karar, dünyanın herhangi bir ülkesinden elinde diploması ile gelen her hekim ya da hemşirenin hemen ülkemizde iş başı yapacağı anlımına gelmiyor'' dedi. Erdöl, öncelikle yabancı hekimlerin ya da hemşirelerin diplomalarının Türkiye'de denkliğinin kabul edilip edilmeyeceğine bakılacağını söyledi. Bunun bir ön şart olduğunu anlatan Erdöl, ardından başvuruda bulunanlara Türkçe bilip bilmediklerinin sorulacağını ifade etti. Erdöl, bir yönetmelikle düzenlenecek olan dil konusunun, yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmalarında öncelikli şartlardan biri olacağını dile getirdi.
Yabancı hekim ve hemşirelerin bütün şartları yerine getirseler bile devlet kurumunda çalışamayacaklarına dikkati çeken Erdöl, ''Türkiye'de yabancı hekimlerin çalışmasını engelleyen kanun değiştirildi ama devlet memurlarının çalışma usullerini belirleyen kanunda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla yabancı hekim ve hemşireler Türkiye'de devlet memuru olarak çalışamayacak'' diye konuştu.
Erdöl ayrıca, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin Avrupa standartlarına ulaşıldığını hatta bir çok yönden daha önde olduğunu, bu nedenle yabancı uyruklu bir hekimin Türkiye'de çalışabilecek eğitim, donanım ve cesarete sahip olması gerektiğini ifade etti.
Dil konusundaki zorunluluğun piyasada kendiliğinden oluşacağına inandığını belirten Erdöl, sağlık işletmeciliğindeki rekabet ortamında hiçbir hastanenin Türkçe bilmeyen, hastasıyla diyalog kuramayacak bir hekimi çalıştırmayacağını düşündüğünü söyledi. Türkiye'de artık hasta haklarının geliştiğine işaret eden Erdöl, Türkçe bilmeyen bir hekimle karşılaşan hastanın hem o hekime bir daha gitmek istemeyeceğini hem de bu durumu hastane yönetimine şikayet edeceğini belirtti.
''BİZİM DE DIŞARIDA ÇALIŞAN HEKİMLERİMİZ VAR''
Türkiye'de yabancı hekim ve hemşire çalıştırılmasına olumsuz bakanların, bu konuda yetersiz bilgiye sahip olduklarına inandığını belirten Erdöl, aksi takdirde kimsenin böyle bir düzenlemeye olumsuz bakmayacağına vurguladı.
Erdöl, Amerika ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde çok başarılı Türk hekimlerinin görev yaptığını, bundan gurur duyduklarını kaydederek, ''Bizim Türk hekimlerimiz de çalıştıkları ülkede yabancı hekim statüsünde. Onlar, 'Sen yabancısın çalışamazsın' demiyorlar. Bu hekimlerin bilgisinden, birikiminden yararlanıyorlar. Biz neden bunu yapmayalım? Onlar da bizim hekimlerimizde diplomada denklik ve dil şartı ayıyor, biz de dışarıdan gelecek hekimlerimizden aynı şartları arayacağız'' diye konuştu.
"KAÇAK HEKİM ÇALIŞTIRIYORLAR"
Cevdet Erdöl, tıp fakültesini Türkiye'de bitirip hekimlik diplomasını alan 2 bin yabancı uyruklu pratisyen hekim ile ihtisasını Türkiye'de yapan 2 bin yabancı uyruklu uzman hekim bulunduğunu söyledi.
Bunların eğitimleri süresince hasta muayene ettiklerini, acil servislerde müdahalelerde bulunduklarını, ameliyatlara girdiklerini anlatan Erdöl, şöyle devam etti:
''Ama ne zaman ki eğitimlerini bitiriyorlar, 'Siz yabancı uyruklusunuz bizim ülkemizde çalışamazsınız' diyorduk. Oysa hem Türkiye'de eğitim görmüş hem Türkçe biliyor hem bu ülkenin kültürünü öğrenmiş. Bunların bir çoğu çeşitli nedenlerden dolayı ülkelerine dönemiyor. Burada ne yapacak? Eğitim almış. Dışarıda limon satmak istemiyor. Bu yabancı uyruklu hekimlerin bazıları özel sektörde düşük ücretle kaçak çalıştırılıyor. Örneğin sektör, 5 bin liraya çalıştıracağı bir hekimi bin liraya çalıştırıyor. İşte yabancı uyruklu hekimlerin Türkiye'de çalışabilmelerine olanak sağlayan yasa, aynı zamanda kaçak hekim çalıştırılmasının da önüne geçecek.
Türkiye'de tıp eğitimini bitirdikten sonra ülkelerine dönen bazı yabancı uyruklu hekimler de orada çalışabilecekleri altyapıya sahip hastane bulamıyor. Örneğin Somalili öğrencilerimiz var. Okulu bitirip gittikten sonra ülkesinde çalışabileceği hastane yoktur.''
''500 BİN YABANCI HASTA TEDAVİ GÖRDÜ''
Türkiye'de gelişen sağlık işletmeciliği ile birlikte dışarıdan gelen hasta sayısının da arttığına dikkati çeken Erdöl, şimdiye kadar 500 bin yabancı hastanın Türkiye'de tedavi gördüğünü söyledi. Bunun bir sağlık turizmi olduğunu belirten Erdöl, ''Sağlık turizmini geliştirmeye kararlıyız. Bunun alt yapısı Türkiye'de bir çok ilde mevcut'' dedi.
Yabancı hekim ve hemşirelerin Türkiye'de artık çalışabilecek olmasının sağlık turizmindeki dil engelini de ortadan kaldıracağını anlatan Erdöl, şöyle devam etti:
''Bol turist alan kentlerimizi düşünün. Örneğin Antalya'ya, Kemer ve Alanya'ya çok sayıda Rus turist geliyor. Bu turistlerin tatillerini yaptıkları sırada gittikleri bir hastanede Rusça bilen hekim ya da hemşire ile karşılaşmaları kötü mü olur? Bu bizim itibarımızı da artırır. Hasta da memnun olur, sağlık işletmecisi de. Bir Türk hastanın Amerika'da Türkçe bilen hekim ya da hemşire ile karşılaşması gibi. Hasta için böyle bir durum bir nimettir.''
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.