Türkiye'ye yabancı kurumlardan yağan olumsuz raporların etkisiyle geçtiğimiz haftanın en çok kaybettiren borsası olan BİST'in önümüzdeki günlerdeki seyrine ilişkin soru işaretleri giderek artıyor. İki ay öncesine kıyasla
faiz oranlarındaki yükselişin öne çıktığı görülen Türkiye piyasasında, yaklaşık yüzde 27 iskonto yaşayan Türk hisse senetlerine yeterince alıcının gelmemesi, yabancı yatırımcılar nezdinde Türkiye’nin büyüme dinamizmine ve istikrarına yönelik kuşkularda artış olarak yorumlanıyor. The Lira'dan Ceren Dilekçi borsadaki gelişmleri haberleştirdi. İşte Dilekçi'nin o haberi:
3 ay önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında değerlemelerin yüzde 20-25 arası erozyona uğradığına dikkat çekilirken, nette yabancıların satıcılı olduğu BİST'te yabancı ilgisinin yeniden ne zaman oluşacağı merak konusu..
''TÜRK BORSASI MUADİLLERİNE KIYASLA YÜZDE 20 İSKONTOLU''
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, muadil ülkelere kıyasla Türk borsasının 2 ay öncesiyle kıyaslandığında görece yüzde 20 , gelişmiş ülke borsalarına kıyasla 25-30 arası oranda iskontolu olduğuna dikkat çekerek, nominal yüzde 10 kadar bir iskontonun gerçekleşmesi durumunda hisse senetlerine yoğun yabancı ilgisi oluşmasını beklediğini belirtti.
Yabancı yatırımcıların son iki aydır nette satıcılı tarafta olduğunu kaydeden Karayazıcı, fiyatlarda oluşacak yüzde 10'luk iskontonun güçlü bir alımı beraberinde getireceği görüşünde olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de gösterge tahvil faizinin seyrinin borsada en çok etkisinin görüleceği faktör olduğuna değinen Karayazıcı, tahvil faizindeki yükselişin sona erdiği bir kırılma gerçekleştiği yönünde bir algı oluşmasının borsanın yükselmesine ve yabancı yatırımcıların ilave iskonto beklemeden alışa geçmesine neden olacağını ifade etti.
Türkiye'nin 2 yıl vadeli tahvil faizi ile 10 yıl vadeli tahvil faizi eşitlenen iki ülkeden biri olmasının yabancı yatırımcılar nezdinde fanatizm boyutunda bir algı değişikliğinin olmadığını, sermaye girişindeki kesintinin geçici olduğunu düşündürdüğünü bildiren Karayazıcı, ''Normal şartlarda vade uzadıkça faiz oranı yükselir. Son iki aylık fiyatlamada bizim 2 yıllık tahvil faizi oranımızın 10 yıl vadeli faizi yakalaması, hatta geçmiş olması aktörlerin Türkiye riskini kısa vadeli kur, enflasyon ekseninde geçici gördüğüne işaret ediyor'' değerlendirmesinde bulundu.
''TÜRKİYE ÇOK UCUZ KALIYOR''
Türkiye'nin sert resesyon, depresyon yada daha sıkıntılı bir sürece yönelik riski olmadığını kaydeden Karayazıcı, uzun vadeli faizlerin daha az yükselmesinin, uzun vadeli bakış açısında çok da büyük bir değişim olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.
İki yıllık gösterge faizde % 8,99 seviyesinin psikolojik olarak önemli bir seviye olduğuna dikkat çeken Karayazıcı, aşağı yönlü kırılma olması durumunda, bir anda izlemede olanların alıma geçmesi yönünde destekleyici olacağını belirtti. Faizin yükselmeye devam etmesi durumunda yüzde 11'i geçmesini beklemediğini bildiren Karayazıcı, BİST'te düşüşün devam etmesi durumunda N noktasının endekste 64.000-65.000 seviyesi olabileceğini ancak bu senaryonun şansının görece daha düşük olduğunu söyledi.
Türkiye'nin durumunu bir hikaye ile özetleyen Karayazıcı, şunları kaydetti: ''Gelişecek bir bölge var ve siz orada daire almak istiyorsunuz. Dairenin fiyatı 250 bin lira. Apartman sakinleri uyumlu iyi anlaşıyorlar çalışkanda bir apartman yönetcisi var. Daireyi tam alacağınız anda, apartmanda anlaşmazlıklar baş gösteriyor, komşular arası ilişki zedeleniyor. Böyle bir durumda o daireyi yine alırsınız ama 250 bin liraya değil de 180 bin liraya alırsınız.''
Yabancı yatırımcıların Türkiye değerlemelerinde değişikliğin temelinde apartmanın resmindeki değişikliğin yattığının altını çizen Karayazıcı, Türkiye için çekici olmasının altında yatan etken olarak ucuz olmasını göstererek son iki aylık süreçte ülkede yaşanan sosyal-siyasal süreç yabancı yatırımcıların değerlemelerinde Türkiye'nin muadil olan diğer gelişen ülkelere karşı yüzde 20 civarı iskontoya uğradığını düşündüğünü ifade etti.
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü, BİST 100 hisselerinin 10 F/K ile işlem gördüğünü kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ufukta lokal veya dünya geneline yönelik bir kriz riski de olmadığına göre güncel şartlarda biz BİST 100’de 9 F/K civarının yabancı yatırımcılar nezdinde bir aşırılaşma adresi olarak değerlendirileceğini ve güçlü alımları tetikleyeceğini tahmin ediyor, yukarı yönlü fırsatların aşağı yönlü risklerden daha büyük marja sahip olduğunu düşünüyoruz'' dedi.
İÇERİDE ENFLASYON RAPORU, DIŞARIDA FED TUTANAKLARI
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, BİST 100 Endeksi'nde F/K oranının son 3-4 yıllık ortalamaların altında 10 seviyelerinde bulunduğunu kaydederek F/K oranı olarak cazip olsa da son bir satış dalgasıyla BİST'in 9-9,5 F/K oranlarına gerileyebileceğini belirtti.
BİST için 12-13 FK'ların normal nitelendirilebildiğini fakat FED'in tahvil alımını azaltacağının konuşulmasının ardından BİST'teki şartların değiştiğini bildiren Doğan, 9-9,5 seviyelerinin yabancı yatırımcının ilgisinin doğacağı seviyeler olacağını söyledi. Doğan, BİST 100 endeksinde 70 bin civarı ile altındaki rakamların ucuz olduğu ve alım yapılabilecek seviyeler olduğuna dikkat çekti. Son PPK toplantısında sert şekilde yapılan enflasyon vurgusunun ardından gözlerin yarınki enflasyon raporunda olacağını bildiren Doğan, dışarıda ise bu haftaki FED toplantı tutanaklarının izleneceğini söyledi. Doğan, asıl etkiyi çarşamba günü sonuçlanacak FED toplantı tutanaklarından çıkacak kararlar ile cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin yaratacağını ifade etti.
Toplantı tutanaklarının, ABD'de tahvil alım programının azaltımının Eylül ayı içinde veya hemen sonrasında başlayacağına yönelik ifadeler içermesinin borsalar için en olumsuz haber olacağına dikkat çeken Doğan, ''FED toplantı tutanaklarından tahvil alım programının en azından 2013 yılı içerisinde azaltılmasının düşünülmediği yönünde ifade gelirse bu da ralli için kullanılabilir. Bu durumda borsa belki 77.000-79.000 hedefi yeni bir ralli başlatabilir'' dedi.