Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bilim insanları, yaban hayatında ilk kez şempanzelerin goril öldürdüğünü gözlemledi.
Almanya'daki Osnabrück Üniversitesi ve Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, çalışmayı Gabon'da şempanze ve gorillerin bir arada yaşadığı Loango Ulusal Parkı'nda düzenledi.
Araştırmacılar 45 şempanzeyi grup oluşturma, sosyal ilişki kurma, komşu gruplarla iletişim kurma, avlanma davranışı ve araç gereç kullanımı gibi alanlara odaklanarak incelendi.
Osnabrück Üniversitesi'nden bilişsel psikoloji alanında çalışan Simone Pika, "Genelde her iki türün de ağaçlarda yemek toplarken birbirlerine barışçıl şekilde yaklaştığını gözlemledik" dedi.
Şempanzelerin bir grup oluşturarak gorillere ölümcül bir saldırı düzenlediği daha önce hiç görülmemişti. Ancak bu durum 2019'da yaşanan bir olayla değişti.
Araştırmanın başyazarı Lara Southern, iki tür arasında gerçekleşenleri şöyle anlattı:
"İlk başta şempanzelerin çığlık attıklarını duyduk ve birbirlerine komşu olarak yaşayan şempanze topluluklarının sıradan şekilde etkileşime geçtiğini düşündük. Fakat daha sonra gorillere has göğüs dövme seslerini duyunca, şempanzelerin 5 gorilden oluşan bir grupla karşı karşıya geldiğini fark ettik."
Yaklaşık 55 dakika süren olayda bilim insanları şempanzelerin kendi aralarında gruplar oluşturarak gorillere saldırdığını gözlemledi.
İki gümüş sırtlı goril ve yetişkin dişi goriller kendilerini ve çocuklarını korumayı başarırken, şempanzeler iki goril yavrusunu annelerinden aldı ve öldürdü.
Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Tobias Deschner, "İncelemelerimiz, şempanzelerin burada bulunmasının gorillerin hayatını tehdit edebileceğine dair ilk kanıtı sağladı. Şimdi bu şaşırtıcı derecede saldırgan etkileşimleri neyin tetiklediğini araştırmak istiyoruz" dedi.
Araştırmacılar, bunun iki grup arasında yemek bulmak için yaşanan bir mücadeleyle ilgili olabileceğini ifade etti.
Bilim insanları ayrıca iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle ormandaki kaynakların daha seyrek hale gelmesinin de yaşananlar üzerinde etkisi olabileceğini belirtti.
Zengin İngilizler düğünlerde şempanze eti mi yiyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.