Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Genç yetişkinler geçmişteki harcama kararları nedeniyle pişmanlık duyuyor. Fortune’un haberine göre Y ve Z kuşağı bireyleri için bu pişmanlık aynı zamanda yoğun bir stres anlamına da geliyor.
Haberde yer alan Bankrate’in 3.700 yetişkinle yakın tarihte gerçekleştirdiği bir ankete göre, Amerikalıların yaklaşık dörtte üçü bir tür finansal pişmanlığa sahip. Z ve Y kuşağı içinse finansal pişmanlık duyanların oranı sırasıyla %60 ve %57 olarak kayda geçti. Katılımcılar geçtiğimiz yıla göre de daha stresli olduklarını belirtiyor. Anket verilerine göre X kuşağı bireyleri sadece %45 oranla, baby boomers kuşağındakilerse %38 oranla finansal pişmanlık yaşıyor.
Hem Y hem de Z kuşağı bireylerinin yaşadığı finansal pişmanlıkların ilk sırasında acil durum birikimlerini harcamak ve yeterince kenara para atmamak bulunuyor. Birçok genç çalışan bugün işlerini kaybetmesi halinde bir aylık masraflarını bile ödeyemeyeceğini düşünüyor.
Bir acil birikim hesabını finanse etmek her yaştan birey için “yüksek öncelikli bir finansal hedef” olsa da New York Life Finansal Sağlık Başkanı Suzanne Schmitt’e göre genç çalışanlar için bu hedefe ulaşmak daha yaşlı bireylere göre daha fazla mücadele gerektiriyor. Birikim oluşturmak için çok daha uzun zamanı olan baby boomer’ların tasarruf hesapları Y ve Z kuşağı bireylerinden önemli ölçüde daha güçlü.
Schmitt’e Y kuşağı ise genel olarak kendisinden önceki nesilden kadar tutumlu olsa da hayatları boyunca iki resesyon, bir pandemi, acımasız bir konut krizi ve tarihi bir öğrenim kredisi kriziyle mücadele ettiler. Finans uzmanı bu bireylerin yetişkinliğe geçtiklerinden birikim oluşturabilmek için uygun bir fırsat yakalayamadığını belirtiyor. Ekonomideki zorluklardan payını alan diğer bir nesil olan Z kuşağınınsa %30’unun hiçbir acil durum tasarrufu yok.
Acil durum tasarruflarına olan ihtiyaçsa her geçen gün artıyor. Birçok araştırma pandemiden bu yana Amerikalıların yarısından fazlası için acil durum fonlarının artık her zamankinden daha önemli olduğunu gösteriyor. Bazı katılımcılar şu anda 1.000 dolarlık bir acil masrafı karşılayamayacaklarını belirtiyor.
Y ve Z kuşağının tek pişmanlığı acil tasarruflar değil. Her iki yaş grubu da “çok fazla kredi kartı borcuna girmeyi” en büyük ikinci pişmanlıkları olarak sıralıyor. Y kuşağı için “emekliliğe erkenden daha fazla para ayırmamak” ve Z kuşağı için “çok fazla öğrenci kredisine girmek” üçüncü sıradaki pişmanlık olarak öne çıkıyor.
Kredi kartı borçları nasıl ödenir?
İş yerinde eğlenmek, Y kuşağının verimini artırıyor
Z kuşağının şartları yöneticileri şoke ediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.