Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
30-40 yaş aralığında bulunan y kuşağının yaptığı yaygın finansal planlama hataları var. Finansal planlamada, bu jenerasyon için doğru olan hamleleri açıklamak önemli olsa da, en yaygın hataların ne olduğunu anlamak da önem taşıyor. Böylelikle diğer yatırımcılar da başkalarının hatalarından ders alabilirler.
1. Yüksek varsayımlar
Finansal planlamanın doğası itibarıyla geleceğe yönelik bazı tahminlerde bulunulması gerekiyor. Geliriniz, harcamalarınız, nakit akışınız, yatırım getirileriniz gibi birçok değişkenle ilgili varsayımlarda bulunuluyor. Ancak bu varsayımların oldukça yüksek ya da iyimser seviyelerde olması, finansal planlamada yapılan en yaygın hatalardan bir tanesi.
Forbes’un haberine göre bazı insanlar gelecekte daha fazla para kazanacaklarını varsayıyor ve finansal planlamalarını gelecekte alacakları devasa bonus ödemeleri ya da komisyonların üzerine inşa ediyorlar. Diğerleri de yatırım getirilerinin hiçbir zaman düşmeyeceğini ve sürekli yükseleceğini düşünüyor. Hatalı varsayımlar aynı zamanda, acil durumlarda likidite ihtiyacını ya da acil harcamaları göz önünde bulundurmayabilir.
Bunun nedeni ise hiç kimsenin hayatında bir felaketin meydana gelebileceğini düşünmüyor olması. Ancak hiç kimse her zaman aynı işte çalışmayabilir ve aynı gelire sahip olmayabilir. İyi bir finansal plan, içinde her koşul için planlar barındırır ve gerçekçi varsayımlar ile tahminler üzerine kurulur.
2. Değişimleri hesaba katmamak
Bu hata bir miktar soyut ancak yine de finansal planlamada ölümcül bir hata olabilir. Uzun süre boyunca bir davranış biçimini sürdürmek zorunda bırakacak kararları bugün verdiğinizde, hayatın getireceği değişimleri görmezden gelmiş oluyorsunuz. Bundan beş yıl sonra, bugün olduğunuz kişi olmayabilirsiniz.
İlgi alanlarınız değişiyor, hedefleriniz ve öncelikleriniz farklılaşıyor. Ancak sorun mevcut koşullar altındaki hedefleriniz ve ilgi alanlarınızı temel alarak katı bir plan hazırladığınızda başlıyor. Örneğin bir kişi oldukça büyük ve pahalı bir ev satın almak isteyebilir. Bu plan kağıt üzerinde yapılabilecek olsa da daha pahalı bir ev almak, hayatın diğer alanlarında kullanılacak bütçenin kısılması anlamına gelebilir.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, bunlar arasında seyahat ya da diğer hedefler bulunabilir. Gelecek bilinmezliklerle dolu ve iyi bir finansal plan bu gerçeği göz önünde bulundurmalı.
3. Her sorunun cevabını Google’da aramak
İnternet sayesinde daha önce ulaşamadığımız kadar bilgiye ulaşabiliyoruz. Ancak bu kadar engin bir bilgi kaynağının bazı dezavantajları da var. İnternet üzerinden ulaşılan bilgiler zaman zaman hatalı olabiliyor. Aynı durum finansal tavsiye alanında da görülüyor çünkü öznel olan çok fazla şey var. Finansal planlama ve yatırım yönetimi çerçevesinde hatalı bilgiler bir soru sorduğunuzda 10 farklı cevap olarak karşınıza çıkabilir.
Bunlardan bazıları doğru bilgileri temel alsa da, kişilerin koşullarına ve hedeflerine uymayabilir. Yatırımcıların internetten edindikleri bilgilerin doğruluğunu teyit etmeleri ve daha sonra bu bilgilerin kendi koşullarına uygun olup olmadığını değerlendirmeleri gerekiyor. Aynı zamdanda profesyonel destek almak da, yatırım planlama açısından fayda sağlayabilir.
Credit Suisse’in ünlü isminden boğa piyasası uyarısı
Dünyanın en zenginleri paralarını nasıl harcıyor?
Dünyanın en gözde mesleğinin yıllık maaşı: 62 bin euro
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.