Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
HSBC Grubu’nun bireylerin konut sahibi olma yolundaki ihtiyaç ve taleplerini incelemek amacıyla 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alarak gerçekleştirdiği “Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırması, Y kuşağının gelecek planları ile ilgili çarpıcı bulgular ortaya koyuyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen araştırma sonuçları; Y kuşağı için konut sahibi olmanın hayal olmadığını ancak zaman aldığını gösteriyor. Küresel olarak ücret artışlarındaki düşük seyir ile birlikte konut fiyatlarındaki yükselişin, Y kuşağının konut sahibi olması önündeki en büyük engeller olduğu belirtiliyor.
Araştırmaya göre; Y kuşağının sadece yüzde 40’ı konut sahibi, henüz konut sahibi olmayanların yüzde 83’ü ise gelecek 5 yıl içerisinde konut sahibi olmak istiyor.
Konut fiyatları yüksek geliyor
Araştırma; Y kuşağının konut alımında kayda değer bir finansal güçlük yaşadığına işaret ediyor. Ev almayı planlayan bireylerin %69’u henüz yeterli peşinatı biriktirmediğini belirtirken, %34’ü beğendiği tipte bir evi almayı finansal olarak karşılayamayacağını ifade ediyor. Uluslararası Para Fonu’nun Küresel Konut İzleme verilerine göre; 2016 yılında konut fiyatları, araştırmanın gerçekleştirildiği 9 ülkeden (Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Malezya, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD) 8’inde geçtiğimiz yıl yükseliş gösterdi.
Konut sahibi olmayan katılımcıların %64’ü satın alabilmek için maaşlarının daha yüksek olması gerektiğini dile getiriyor. Ancak reel ücret artışının araştırmanın yapıldığı 9 ülkeden 7’sinde 2017 yılında %2’den düşük bir seviyede gerçekleşmesi bekleniyor.
Etkin finansal planlama yapılmıyor
Araştırmanın sonuçları; Y kuşağının konut alımına ilişkin etkin bir finansal planlama yapmadığına işaret ediyor. Gelecek 2 yıl içerisinde konut sahibi olmayı istediğini belirten bireylerin yaklaşık üçte biri (%31) henüz belirlenmiş genel bir bütçeleri olmadığını ifade ederken; %54’ü ise yalnızca tahmini bir bütçe belirlediklerini dile getiriyor. Geçen 2 yıl içerisinde konut sahibi olmuş bireylerin %56’sı da öngördüğü bütçeyi aştığını söylüyor.
Öte yandan araştırma, Y kuşağının konut sahibi olabilmek için büyük fedakarlıklar yapabileceğini ortaya koyuyor. Katılımcıların %55’i eğlence harcamalarını kısabileceğini, %33’ü hayalindekinden daha küçük bir ev alabileceğini, %21’i ise çocuk sahibi olmayı erteleyebileceğini ifade ediyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre; ebeveynlerden finansal destek almak konut alımı için birikim yapmada fayda sağlayabilir. Konut sahibi olan bireylerin %36’sı ebeveynlerinden finansal destek aldığını belirtiyor.
HSBC Grubu’nun “Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırması konut sahibi olma hayalinin gerçekleşmesine destek sağlayacak dört adım şöyle sıralanıyor:
Konut sahibi olma hayalinizi daha hızlı gerçekleştirmek için erkenden planlama yapmaya başlayın. İlk ödemeniz olması muhtemel olan peşinat ödeminizi birikim planınızda göz önünde bulundurun. Kalan miktarı uygun bir konut kredisi ile tamamlayın.
Satın alacağınız evi istediğiniz yaşam alanı haline getirmede kullanacağınız ekstra harcamaları hesaba katın ve bütçenize dâhil ettiğinizden emin olun.
Günlük harcamalarınızda tasarruf edebileceğiniz kalemler üzerine düşünün.
Konut kredinizi tek seferlik bir işlem olarak değil, uzun vadeli finansal planınızın bir parçası olarak düşünün. Farklı konut kredileri farklı ihtiyaç ve durumlara uygun olduğundan doğru tercihi yapmak için profesyonel finansal danışmanlık desteği alın.
Y kuşağı (80 -99 yoşşarı arasında doğanlar) Küresel dünyanın bütün varlıkları sistematik kontrol ettiği, devlet ve konjoktürel şartların zorlu ve sıkılaşmaya başladığı bir dönem. Bu kuşak her konuda gariban kaldı. Bir çok değişime şahit oldu ve geleceği sırtlayacak ender bir nesil.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.