Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Havalı spor arabalar, yeni saç stilleri ve hatta evlilik yıkan metresler bir zamanların orta yaş bunalımının karakteristik işaretleriydi. Ancak yapılan son bir araştırma günümüz Y kuşağının orta yaş bunalımını çok daha kötü şartlarda yaşadığını gösteriyor. Fortune’un haberine göre Y kuşağının mali durumu o kadar kötü ki bu tür bir alay konusu olabilecek finansal çöküş yaşamalarına dahi izin vermiyor.
Thriving Center of Psychology’nin anketine göre 1000’den fazla Y kuşağı üyesi orta yaş bunalımını mali olarak karşılayamayacaklarını belirtiyor. Araştırmada orta yaş bunalımı dikkat çekici bir biçimde kilo almak veya vermek, geçmişe göre daha fazla alkol tüketmek, terapiye katılmak, dış görüşü değiştirmek veya yeni bir hobi edinmek gibi geniş bir çerçevede tanımlanıyor.
Araştırmaya göre, orta yaş krizi geçiren birçok insan aynı zamanda kaygı, depresyon, yaşama amacını kaybetme, üzüntü ve tükenmişlik yaşıyor. Baby boomer neslindeki orta yaş krizleri, yaşlanma korkusu veya büyük yaşam değişiklikleri konusunda panik ile tanımlanıyor. Ancak genç nesiller farklı bir dizi endişeye de işaret ediyor.
ABD merkezli psikoterapi hizmetleri firması SF’nin Sahibi Steven Floyd, Fortune'a verdiği demeçte, Y kuşağı için orta yaş krizinin daha çok bir hayatın anlamı ile ilgili bir kriz olduğunu söylüyor: "Çok çalışmaya ve yıldızlara ulaşmaya teşvik edilen bir nesil hedefine ulaştı ve sordu: Tatmin oldum mu? Gerçekten umurumda mı?”
Y kuşağı neden orta yaş krizini karşılayamıyor?
Geçmişin orta yaş krizleri genellikle pahalı arabalar, uzun tatiller, ülkeler arası veya dünyalar arası taşınmalar veya pahalı kozmetik ameliyatlar gibi cömert harcamalarla tanımlanırdı. Ancak Farmani Coaching'in Bireysel Yaşam Koçu Mason Farmani’ye göre Y kuşağı, geleneksel bir orta yaş krizini karşılamalarını zorlaştıran zorlu bir ekonomiyle karşı karşıya.
Farmani, 1981 ve 1996 yılları arasında doğan Y kuşağının, kendilerinden önceki nesillerin aynı yaşlarında kazandığından %20 daha az kazandığını söylüyor. Ayrıca, "öğrenci kredisi borcu, zorlu bir istihdam piyasası ve artan konut maliyetleri ile karşı karşıyalar ve bu da finansal istikrarı sağlama yeteneklerini azaltıyor.”
Y kuşağı, yüksek konut maliyetleri ve enflasyon nedeniyle ev satın almak ve çocuk sahibi olmak da dahil olmak üzere her türlü kilometre taşını erteliyor ve bu da orta yaş krizine dikkatsizce harcama yapma yeteneklerini sınırlıyor.
Bununla birlikte, bazı uzmanlar, Y kuşağının orta yaş krizini maddi olarak karşılayamadığı anlamına gelmediğini, sadece yaşamdaki bu dönüm noktasının geçmiş nesillerden farklı görünebileceğini savunuyor.
Fortune’un haberine göre Yeminli Mali Müşavir Andrew Latham, konuyla ilgili verdiği demeçte, "Orta yaş krizinin klasik görüntüsü abartılı harcamaları içerebilse de bu deneyimi gerçekten tanımlayan şey altta yatan duygusal ve psikolojik kargaşadır. İster lüks eşyalara savurganlık yapıyor olun, ister dürtüsel yaşam değişiklikleri yapıyor olsun, orta yaş krizinin özü, çek hesabınızın bakiyesinde değil, anlam, kimlik ve kişisel tatmin arayışında yatar” açıklamasında bulundu.
Yeni bir spor araba veya abartılı bir tatil, orta yaş kriziyle ilişkili klasik örnekler olsa da Y kuşağı bu süre zarfında daha küçük ama yine lüks amaçlı harcamalar yapabilir.
Latham, "Orta yaş krizi yaşayan biri, gardırobunu değiştirmek için dürtüsel olarak savurganlık yapabilir. Kozmetik prosedürler geçirebilir veya spontane seyahat maceralarına atılabilir. Tüm bunlar önemli bir tasarrufa veya servete sahip olmadan da yapılabilir. Bu davranışlar genellikle dikkatli bir finansal planlamadan ziyade gençliği yeniden yakalama, anlam bulma veya durgunluk duygularından kaçınma arzusuyla yönlendirilir” dedi.
Gerçekten de Y kuşağı "geleneksel" bir orta yaş kriziyle karşı karşıya kalmasa da hayatlarının bu önemli döneminde büyük bir değişimden geçmedikleri anlamına gelmez. Farmani, "'Orta yaş krizi' teriminin, bu neslin deneyimleri ve koşulları bağlamında yeniden tanımlanması gerekebilir" açıklamasında bulundu.
ABD’li zenginler tasarrufa yöneliyor
Elon Musk’ın 'Marslink' projesi: Mars’ta lazer iletişim dönemi!
Yoksulluk sınırı 4 asgari ücreti aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.