<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaY kuşağı harcama yapmaktan suçluluk duyuyor----

Y kuşağı harcama yapmaktan suçluluk duyuyor

Y kuşağı harcama yapmaktan suçluluk duyuyor
02 Kasım 2021 - 14:37 www.finansingundemi.com

En büyük jenerasyonu oluşturan Y kuşağı, para harcamaktan suçluluk duyuyor. Ancak ABD’de Y kuşağı, X jenerasyonu ve baby boomer’ların eğlence için harcadığı paranın yaklaşık üçte ikisini harcıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Y kuşağı, X jenerasyonu ve baby boomer’ların eğlence için harcadığı paranın yaklaşık üçte ikisini harcıyor. Ancak 1980 ve 2000 yılları arasında doğan bu nesil, para harcamaktan suçluluk duyuyor. Araştırmalar Y kuşağının online alışveriş için oldukça fazla zaman harcadığını ve anlık, düşünmeden alışveriş yaptığını gösteriyor. Yine de Y kuşağı düşük bütçeli seçeneklere yöneliyor. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de bu kuşağın, alışveriş sonrası pişmanlık hissetmesi.

Y kuşağı sahip oldukları birikimlerden de suçluluk duyma eğiliminde. Y kuşağına mensup bireylerin %76’sı yaşadıkları ülkedeki varlık eşitsizliğini önemli bir sorun olarak görüyor. X jenerasyonun ise yalnıca %56’sı için bu durum sorun oluşturuyor. ABD’de karşılaştıkları ekonomik krizler nedeniyle, Y kuşağı “ABD tarihin en şanssız kuşağı” olarak görülüyor.

Forbes’un haberinde ise Y kuşağının daha sağlıklı harcama ve birikim yapabilmesi için beş kilit adım derlendi.

1. Bütçe oluşturun

Araştırmalar Y kuşağının genellikle bütçe yapmadığını gösteriyor. Bu kuşağın disiplinsiz harcama alışkanlıkları ise suçluluk duygusuna neden oluyor. Ancak bütçe yapmak, para yönetimi konusunda bireylere rahatlık sağlayabilir. Yaygın olarak kullanılan 50/30/20 bütçe sistemine göre, aylık gelirlerin %50’si ihtiyaçlara, %30’u isteklere ve %20’si birikim ve yatırımlara ayrılıyor.

2. Harcamalarınızda öncelikleri belirleyin

İlk önce en çok ihtiyaç duyduğunuz ve en gerekli harcamaların listesini çıkarın. Daha sonra satın almak istediklerinizin listesini oluşturun. Sizin için en önemli olandan başlayarak sıralama yapın. Harcayabileceğiniz gelire sahip olduğunuzda bu listeye dönerek, sırasıyla harcamalarınızı yapabilirsiniz. Bu şekilde, duygusal ve ani alışverişler yapmaktan kurtulabilirsiniz.

Harcamalarınızı öncelik sırasıyla gerçekleştirmek, gereksiz harcamaların da önüne geçecek. Unuttuğunuz ve kullanmadığınız ancak ödemesi devam eden üyeliklerinizi gözden geçirin. Evde yapabileceğiniz kahve ve yemek gibi harcamalarınızı kesin ve yiyeceklerinizi online sipariş etmek yerine manavdan alın.

3. Yatırım yapın

Spectrum tarafından yapılan araştırmaya göre Y kuşağı gibi genç yatırımcılar, mobil varlık yönetimi uygulamalarında kaldıraç kullanma eğilimi gösteriyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre yatırımcıların, yıllık getirisi ise ortalama %10. Bu nedenle her ay yatırım hesabınıza küçük bir miktar aktarsanız da, paranız zaman içinde büyüyecek. Birikim yaparak ve yatırımlarınızın büyüdüğünü bilerek, harcama yaptığınızda suçluluk duygusunu en aza indirebilirsiniz.

4. Alışverişlerinizi nereden yaptığınıza dikkat edin

Birçok araştırma Y kuşağına mensup tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin nerede ve nasıl üretildiği konusunda hassas olduğunu gösteriyor. Y kuşağı sürdürülebilir iş pratiklerini ve bu markaların ürünlerini destekliyor. Bu nedenle de örneğin iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunan şirketlerin ürünlerini tercih ediyor. Daha güvenli bir sistemi destekleyen ürünleri satın almak, alışveriş yaptığınızda yaşadığınız suçluluk duygusunu azaltabilir. Etik alışveriş kararları vermek, toplumsal fayda da yaratıyor.

5. Para yönetimi için profesyonel destek alın

Alışveriş sonrasında derin bir suçluluk hissediyorsanız, bir profesyonelden yardım almanızın zamanı gelmiş olabilir. Birçok kişi mevcut ya da gelecekteki finansal durumları konusunda endişe duyuyor. Z kuşağı ya da Y kuşağı gibi daha genç jenerasyonlar, destek alma konusunda daha açık fikirli.

Tosuncuk kendini savundu: Logoda inek var, banka demek saçma...

 

Akbank’tan 'Mavi Finansman Ürün Paketi' ile üç farklı kredi ürünü

 

Tüketiciler Rekabet Kurulunun ceza kestiği zincir marketlere dava açabilecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)