BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisY kuşağı en varlıklı nesil olmaya hazır mı?----

Y kuşağı en varlıklı nesil olmaya hazır mı?

Y kuşağı en varlıklı nesil olmaya hazır mı?
02 Temmuz 2024 - 17:56 www.finansgundem.com

Önümüzdeki 20 yılda Y kuşağına 90 trilyon dolarlık servet miras kalacak. Ancak bu nesille özdeşleşen yanlış servet yönetimi davranışları bu paranın nasıl yönetileceği konusunda soru işaretlerini doğuruyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Y kuşağı tarihin en zengin nesli olmaya hazırlanıyor. Ancak CNBC’nin haberine göre bu kadar büyük bir para akışını idare etmek için yetkin olmayabilirler.

Küresel gayrimenkul danışmanlık firması Knight Frank’in tahminlerine göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde 90 trilyon dolarlık servet transferinin gerçekleşmesi ve Y kuşağının “tarihin en zengin jenerasyonu” olması bekleniyor.

Araştırmaya göre, 1928 ila 1948 arasında doğanlar ve 1946 ila 1964 yılları arasında doğan ve ‘baby boomer’ olarak adlandırılan nesil önümüzdeki 20 yılda servetlerinin dizginlerini 1981 ve 1996 yılları arasında doğan Y kuşağına teslim edecek.

Y kuşağı ise tembel ve anlamsız harcamalar yapan bir nesil olarak biliniyor. Bir ev için para biriktirmek yerine avokado tostlar için para harcamaya daha istekli olduğu şeklinde eleştirilen bu neslin söz konusu olağan üstü gelir akışını yönetmede ne kadar donanımlı olacağı ise tartışılıyor.

Aile yatırım ofisi Brahmin Partners’ın eş kurucusu ve yönetici ortağı olan Salvatore Buscemi konuyla ilgili açıklamasında, “Y kuşağı çok donanımsız. Servet yaratan nesiller kadar hazırlıklı değiller” ifadelerine yer verdi.

Y kuşağı bu serveti miras aldığında 40’lı yaşlarında olacak ve kendi işlerini kurma veya yatırım yapma yeteneklerine sahip olamayabilirler.

Buscemi insan doğasının yaşlandıkça yeni beceriler edinmeye daha az meyilli olduğunu öne sürdü ve Y kuşağının servet yönetimi yetenekleriyle ilgili, “Bunu yapabilmek için daha önceden gereken beceri setlerine sahip değiller. Çünkü asla yapmak zorunda kalmadılar, asla zorlanmadılar. Sorun şu ki daha sonraki yaşamlarında bu beceri setlerini elde etmek için kendilerini zorlamak için yeterince motive olacaklar mı, bilmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Uzmanlar Y kuşağının kısa vadeli hedeflere odaklanmasının muhtemel olduğunu, onlardan önce gelen nesillerinse daha çok aile kurma ve emeklilik gibi kilometre taşları için tasarruf etmeye odaklandığını belirtiyor.

Servet yönetimi firması RBC tarafından hazırlanan bir rapora göre Y kuşağı her ne kadar 2008’deki Küresel Finans Krizi’yle karşı karşıya kalsa da II. Dünya Savaşı ve sonrası dönemdeki sorunlardan ‘daha uzak’ kaldı. RBC analistleri bu tür büyük çöküşlerin önceki nesillerin para konusundaki zihniyetini geliştirmeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

Ek olarak, finansal hizmetler şirketi LendingClub tarafından yapılan araştırmaya göre, Y kuşağının hem yaşlanan ebeveynlerini hem de kendi çocuklarını finansal açıdan desteklemesi gerekecek ve bu nedenle ancak maaştan maaşa geçinme olasılığı en yüksek olan nesil.

Servet kazanan insanlar ve bu serveti miras alanlar arasında da bir fark var. Zira serveti miras yoluyla edinen nesiller bu varlığın kaybedilmesi halinde krizle başa çıkma konusunda çok daha dezavantajlı bir konuma düşüyor.

Klinik psikoterapist Paul Hokemeyer, "Servetlerini kazanan insanlar güçlü bir iç kontrol odağına sahiptir" dedi ve servetlerini inşa eden bireylerin, kaybetmeleri durumunda tekrar kazanma yeteneklerine ve kapasitelerine güvendiklerini de sözlerine ekledi.

Servetlerini miras alanlarsa çok daha özgüvensiz bir konumda yer alıyorlar. Hokemeyer, mirasla zengin olanlar için verdiği örnekte, "Hayvanat bahçesinde hayatta kalabileceklerini biliyorlar, ancak vahşi doğada hayatta kalma yeteneklerinden emin değiller" dedi.

Ancak psikoterapist, Y kuşağının zenginliğin doğasında var olan güç konusunda daha akıllı olma eğiliminde olduğunu da belirtiyor. Hokemeyer Y kuşağının paraya daha çok "içinde bulundukları, ayrıcalıklı hissettikleri dünyayı iyileştirmek için kullandıkları bir araç” olarak yaklaştığını gözlemliyor.

Powell faiz indirimi için ipucu vermedi

 

Z kuşağının modasını TikTok fenomenleri belirliyor

 

İşverenler Z kuşağını neden sevmiyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)