Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sosyal medya devi Facebook, anlık mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp için ücretlendirme politikası üzerine çalışıyor. Uygulama, WhatsApp içinde Facebook Mağazaları üzerinden ürün satma olanağı sağlıyor ve tüketicilerle işletmelerin sohbet etmesine imkan sağlıyor.
WhatsApp ayrıca işletmelere müşterileri için mal veya hizmet satın almaları adına ‘satın al’ düğmesi de ekleyebiliyor. Duyuru WhatsApp’ın artık bulut bilişim sektörüne girdiğini paylaşıyor ve müşteri hizmetleri mesajlaşma aralarını kullanan firmalara bu mesajları Facebook sunucularında saklama olanağı sağlıyor.
BU YIL KULLANIMA GEÇEBİLİR
Facebook 6 yıl önce almak için ciddi bir mücadele verdiği Instagram ve WhatsApp uygulamalarındaki satışları ve kullanımları artırmak için çalışıyor. WhatsApp’ın işletme müdürü Matt Idema, bir röportajda alışveriş için hazırlanan bu aracın yıl içerisinde kullanılmaya başlanacağı yönündeydi.
TechCrunch raporlarına göre Sohbet içi alışveriş özelliği, işletmelerin satın alma işlemlerini tamamlamak için müşterileri satıcı ile sohbete yönlendirecek ve sohbet için ‘satın al’ butonlarına imkan tanıyacak.
WhatsApp bu konuyla alakalı yaptığı açıklamada ise “İşletmelerin bu özellikleri mevcut ticaret ve müşteri çözümlerine entegre etmelerini de kolaylaştırmak istiyoruz.” dedi.
Idema, WhatsApp’ın yeni ödeme yapan müşterilerini kurumsal araçlarına çekmeye çalışmak için hizmetini başta ücretsiz olarak sunacağını ve iletilen mesaj başına 0.5 ile 9 sent arasında ücret alacağını söyledi.
Şirketlerin WhatsApp API’sını kullanmasına izin vermek gelecekte ihtiyaç duyulabilecek konuşmaları depolamak için yeni bir yerin yanı sıra uygulamanın dışındaki mesaj dizinlerini de yönetmesine izin veriyor.
WHATSAPP’TA HER GÜN 175 MİLYON KİŞİ BİR İŞLETMEYLE İLETİŞİM KURUYOR
Idema bu durumu, yeni barındırma hizmetlerini kullanan bir işletmeyle yapılan sohbetlerin, bu görüşmelerin başka bir yerde depolandığını ve uygulamanın uçtan uca şifrelemesiyle korunmadığını açıklayacağını belirtti.
Idema, Facebook sunucularında barındırılan mesaj verilerinin başka iş amaçları için kullanılmayacağını ve toplamda 175 milyondan daha fazla insanın her gün WhatsApp üzerinden bir işletmeyle etkileşim kurduğunu söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.