Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) özel sektör ve kamudan ekonomistlerin katılımıyla hazırladığı Başekonomistler Görünümü 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme ve enflasyona ilişkin öngörüler bölgelere göre büyük çaplı değişkenlik gösteriyor.
Ekonomistlerin yüzde 45'i bu yıl küresel resesyon beklerken, yüzde 45'i bunu ihtimal dışı görüyor.
Çin'de Kovid-19 önlemlerinin kaldırılmasına bağlı olarak en canlı ekonomik aktivitenin Asya bölgesinde görülmesi bekleniyor. Ekonomistlerin yarısı, bu yıl Çin'de ekonomik büyümenin ılımlı, yüzde 43'ü ise güçlü olmasını öngörüyor.
Ekonomistlerin yüzde 93'ü, Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde ekonominin en azından ılımlı düzeyde büyüyeceğini düşünürken, yüzde 50 ve 75'i sırasıyla ABD ve Avrupa'da zayıf veya çok zayıf ekonomik büyüme bekliyor.
Enflasyon beklentisi en yüksek Avrupa'da
Ekonomistlerin yüzde 90'ı Avrupa'da, yüzde 68'i ise ABD'de bu yıl enflasyonun yüksek veya çok yüksek seviyede kalacağını öngörüyor. Başekonomistlerin üçte ikisine göre, Sahra Altı Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'de de enflasyon yüksek kalacak.
Araştırmaya katılan ekonomistlerin yarısının Orta Doğu ve Kuzey Afrika için de rekor enflasyon beklemesine karşın sadece yüzde 14'ü Çin'de bu seviyelerin görüleceğini düşünüyor.
Bu kapsamda, ekonomistlerin yüzde 79'una göre merkez bankaları enflasyonu yönetmek ve bankacılık sektöründe istikrarı sağlamak arasında bir denge kurmakla karşı karşıya kalırken, yüzde 82'si, finansal istikrar endişeleri nedeniyle faiz artışlarının yavaşlamasını bekliyor.
Diğer yandan, ekonomistlerin yüzde 76'sı, merkez bankalarının enflasyonu hedeflenen seviyelere indirme konusunda zorlanacağı görüşünde.
Enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle ekonomistlerin yüzde 76'sı, hayat pahalılığının birçok ülkede "kriz" seviyesinde süreceğini, özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu durumun "akut" bir sorun olacağını tahmin ediyor.
Yeni banka iflasları görülme ihtimali yüksek
Küresel finans sisteminde son dönemde yaşanan banka iflasları ve türbülansa rağmen ekonomistlerin yüzde 69'u bu gelişmelerin kısıtlı etki yapacağını düşünüyor.
Ancak ekonomistlerin yüzde 67'si, bu yıl yeni Banka iflasları ve "ciddi finansal sorunların" yaşanma ihtimalini oldukça yüksek görüyor.
Ekonomistlerin yüzde 80'ine göre ise iş dünyası finansman bulmakta zorlanacak ve yatırımlarda düşüş yaşanacak.
WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, rapora ilişkin değerlendirmesinde, raporun mevcut ekonomik gelişmelerin yarattığı belirsizliği ortaya koyduğunu belirterek, "İş gücü piyasaları şimdilik dirençli görünüyor ancak büyüme durgun kalmaya devam ediyor. Küresel gerilimlerin derinleştiği ve birçok ülkede hayat pahalılığının yüksek seyrettiğini görüyoruz. Bu bulgular, kısa vadeli küresel politika koordinasyonuna, uzun vadede ise sürdürülebilirlik ve dayanıklılığı sağlamlaştıracak yeni bir büyüme planı için acil iş birliği ihtiyacını teyit ediyor." ifadelerini kullandı.
Ekonomistlerden yüksek enflasyon beklentisi
Yüksek enflasyon evlilik oranlarını düşürdü
Yüksek enflasyon ortamında fiziksel varlıklara yatırım yapın
Eyvah eyvah gelişmiş ülkelerde enflansyon yüzde beş on arasında demekki gelişmekte olan bir türlü gelişememiş geri kalmış ülkelerde enflansyon sürekli artarak yüzde ikiyüz üçyüzlerde olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.