Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ChatGPT ile başlayan yapay zeka odaklı sohbet robotlarının sayısı ve gelişimi hızla artıyor. Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Microsoft ve Google’ın yatırım anlamında başı çektiği chatbot’lar, Wall Street devlerini ve diğer şirketleri korkutuyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Microsoft’un yatırımlarıyla yazılım süreci hızlanan ChatGPT başta olmak üzere birçok sohbet robotu, ülkeler ve dev şirketler tarafından yasaklanıyor.
Sohbet robotlarının kullanımını yasaklayan ilk ülke Çin olurken, Wall Street devleri JPMorgan, Citigroup ve Goldman Sachs da sohbet robotlarının kullanımını sınırlandırma yoluna gitti. Bu dev şirketlerin ardından şimdi de dünyanın en büyük perakende şirketlerinin başında gelen Walmart da, çalışanlarını sohbet robotlarıyla ilgili olarak uyarma yoluna gidiyor.
Dahili ağda kullanıma açıldı
Insider’dan Ben Tobin’in haberine göre, Walmart çalışanlarına ChatGPT benzeri yapay zeka robotlarıyla ilgili net bir yönerge verdi: “Walmart hakkında hiçbir bilgiyi sohbet robotlarıyla paylaşmayın.”
Dev perakende şirketinin teknoloji ve yazılım mühendisliği kolu olan Walmart Global Tech, çalışanlara gönderdiği dahili notta, “Şirketimiz için risk teşkil eden faaliyetleri fark ettikten sonra" denilerek şirketin daha önce ChatGPT'yi engellediği ifade ediliyor. Insider'ın görüntülediği notta şu bilgiler yer alıyor: “O zamandan beri, üretken AI (Artificial Intelligence - Yapay Zeka) araçları etrafında bir dizi kullanım yönergesini değerlendirmek ve geliştirmek için zaman ayırdık ve şimdi ChatGPT'yi Walmart ağı içinde kullanım için açıyoruz.”
Walmart Sözcüsü Erin Hulliberger, şirketin üretken yapay zekayı ne zaman engellediği ve faaliyetin doğası hakkındaki soruları yanıtlamasa da Insider'a yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Yeni teknolojilerin çoğu, yeni risklerin yanı sıra yeni faydalar da sunuyor. Bu yeni teknolojileri değerlendirmek ve ortaklarımıza kullanım kılavuzları sağlamak yeni yaptığımız bir şey değil.”
Şirket tarafından çalışanlarla paylaşılan yeni yönerge, Walmart çalışanlarına Chat GPT'ye finansal veya stratejik bilgiler veya alışveriş yapanlar ve çalışanlar hakkındaki kişisel bilgiler gibi ‘hassas, gizli veya özel bilgileri girmekten kaçınmaları’ gerektiğini söylüyor.
Çalışanlar şirket verilerinin kullanımından ve korunmasından sorumludur
Notta ayrıca, “Çalışanlar, iş süreçleri, iş politikası veya stratejileri dahil olmak üzere Walmart’la ilgili herhangi bir bilgiyi bu araçlara girmemelidir” deniliyor.
Nota göre Walmart çalışanlarının, sağladıkları bilgilere güvenmeden önce bu araçların çıktılarını da gözden geçirmesi gerekiyor. Notta, çalışanların Walmart adına yazdıkları mevcut kodları kesip bu araçlara yapıştırmaması veya bu araçları yeni kod oluşturmak için kullanmaması da çalışanların uyması gereken kurallar arasında yer alıyor.
Notta, “Walmart bilgilerini bu araçlara koymak, şirketin bilgilerinin açığa çıkması riskini taşır, gizliliği ihlal edebilir ve herhangi bir kod, ürün, bilgi veya içerik üzerindeki haklarımızı önemli ölçüde etkileyebilir. Her çalışan, Walmart verilerinin uygun kullanımından ve korunmasından sorumludur” deniliyor.
Notun sonunda Walmart Global Tech, ChatGPT'nin ‘verimliliği ve yeniliği artırabileceğini’ ancak bunun gerçekleşebilmesi için tüm üretken yapay zeka araçlarının 'uygun şekilde’ kullanılması gerektiği ifade ediliyor.
Şirket tarafından paylaşılan not, Amazon ve Microsoft gibi şirketlerin çalışanlarına ChatGPT'ye gizli bilgi girme konusunda benzer uyarılar yayınlamasından bir ay sonra geliyor.
Wall Street devleri ChatGPT’yi yasaklıyor
Çin, ChatGPT'yi yasaklayan ilk ülke oldu
JPMorgan, WhatsApp’tan sonra ChatGPT’yi kısıtlıyor
ChatGPT insanları işinden mi edecek?
"Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli"
Chat GPT ve Microsoft ilişkisi sadece ‘duygusal’ değil
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.