<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisWall Street’te büyük muamma----

Wall Street’te büyük muamma

Wall Street’te büyük muamma
27 Ocak 2023 - 14:50 www.finansingundemi.com

Wall Street’in dev şirketleri bir yandan maliyetleri düşürmekle uğraşırken bir yandan da yetenekli çalışanlarını elinde tutmaya çalışıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik belirsizlik dev yatırım bankaları başta olmak üzere Wall Street’in dev şirketlerini de düşündürüyor. Şirketler, maliyetler ve yetenekli çalışanlar arasında bir denge tutturmaya çalışıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street şirketleri büyük bir muammayla karşı karşıya. Hem piyasalardaki hem ekonomideki belirsizlik, başta yatırım bankaları olmak üzere dev şirketleri bir ikilemle baş başa bırakıyor.

Denge arayışı

Investopedia’dan Lyle Niedens’in haberine göre, Wall Street firmaları, ekonomik belirsizliğin ortasında maliyetleri düşürmeyi ve yetenekleri elde tutmayı aynı anda başarmaya çalışıyor. Bank of America'nın (BoA) bu hafta neredeyse tüm çalışanlarını belirli miktarda hisse senediyle ödüllendirme kararı, ABD finans firmalarının karşı karşıya olduğu geniş çaplı muammayı net şekilde yansıtıyor: “Çalkantılı finansal piyasalar ve belirsiz ekonomik görünüm arasında maliyetleri sınırlarken yetenekleri elde tutmak.”

Şirket yaptığı açıklamada, hisseleri yıllık 500.000 dolara kadar kazanan ve çalışanlarının yüzde 96'sını oluşturan çalışanlarına vereceğini belirtiyor. Bankanın kararı, rakipleri Goldman Sachs ve Morgan Stanley ile dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan BlackRock'ın iş gücünde yüzde 2 ila yüzde 7 aralığında küçülmeye gitmesinden sadece birkaç hafta sonra geliyor.

Bir Bank of America sözcüsü, şirketin çalışanlarının çoğuna düzenli tazminatın yanı sıra belirli sayoda hisse senedi teklif etmesinin 5 yıldır devam eden bir uygulama olduğunu söylüyor. Sözcünün ifadesine göre geçen yıl bu miktarın 1 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Her çalışan, 65 ile 600 adet arasında kısıtlanmış hisse senedi sahibi oluyor. Şirketin hisseleri, hisse başına 35 dolardan işlem görüyor.

Birçok dev banka işten çıkarma yoluna gidiyor

Haber, birçok Wall Street firmasının geçen yıl ABD hisse senedi ve tahvil piyasalarının düşmesinin ardından ya işe almayı durdurduğu ya da personel sayısını azaltmasından sonra gelmesi bakımından daha farklı anlamlar da içeriyor. Fed’in faiz artırımlarının ardından resesyon endişelerinin de arttığı biliniyor.

Bu süreçte, Goldman Sachs 3.200 kişiyi, Morgan Stanley 1.800 kişiyi ve BlackRock da yaklaşık 500 çalışanını işten çıkaracağını duyuruyor. Ayrıca, BNY Mellon da bu yıl iş gücünün yüzde 3'ünü veya yaklaşık 1.500 çalışanını işten çıkarmayı planladığını bildiriyor. Credit Suisse dördüncü çeyrekte 2.700 çalışanını ve Barclays ile Citigroup da düzinelerce bankacılık, danışmanlık ve ticaret personelini işten çıkardığını açıklıyor.

Bu arada işini kaybetmeyen pek çok Wall Street çalışanı, genellikle yıllık tazminatlarının dörtte biri ila yarısı kadar olan yıllık ikramiyelerinde yüzde 30 ila yüzde 45'e varan kesintilerle karşı karşıya kalıyor.

Resesyona hazırlık

Harç gelirlerinin, ilk halka arzlar ve birleşme faaliyetleriyle birlikte ABD yatırım bankacılığı sektöründe geçen yıl düştüğü görülüyor. Ülkenin en büyük bankaları da kredi kayıplarını karşılamak için daha fazla para ayırarak potansiyel bir durgunluğa hazırlanıyor.

Wall Street firmaları, şu anda işten çıkarmalara en duyarlı firmaların profiline tam anlamıyla uyuyor. İstihdam sitesi Glassdoor Baş Ekonomisti Aaron Terrazas, bu tür firmaların Fed'in faiz artışlarından ve ekonomik görünümden en çok etkilenen şirketler olduğunu söylüyor. Terrazas, “Şu anda en büyük soru, riskin yeniden değerlendirilmesi” diyor.

Yetenekleri elde tutmak

Üstelik dev Wall Street firmaları için tek zorluk bu da değil. Şirketler, ortalama maaşların geçen yılki yüzde 4,2'lik seviyesinden 2023'te yüzde 4,6'ya çıkacağı tahmin edilen bir ekonomide hala kendi çalışanları için de rekabet etmek zorunda kalıyor. Kasım ayının sonunda henüz işlerini kaybetmemiş çalışanlar da, Ocak 2022'ye kıyasla yüzde 3,7'lik bir artışla, bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 5,5 daha fazla kazanıyor.

Bu arada, ABD Çalışma Bakanlığı'nın son aylık raporu, 10,5 milyon açık pozisyonun hala boşta olduğunu söylüyor. Bu rakam, her işsiz kişi için 1,7 iş imkanı olduğunu gösteriyor. Bu durum da ABD iş piyasasının tarihsel olarak sıkı kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Citigroup da Wall Street firmalarının ücret maliyetleri konusunda benimsediği 'al-ver yaklaşımı'nı benimseyen şirketler arasında yer alıyor. Şirket geçen yılın sonlarında 50 yatırımcısını işten çıkarmasına rağmen, sektör tabiriyle ‘genç bankacılar’ olarak adlandırılan ve ortaklar ve başkan yardımcılarından oluşan bazı çalışanlarının baz maaşlarını yüzde 10 ila yüzde 15 oranında artırma yoluna gidiyor. Bu da, dev Wall Street şirketlerinin maliyetleri düşürürken yetenekli çalışanlarını elde tutma çabalarının bir başka örneğini oluşturuyor.

İşten çıkarma dalgası çığ gibi büyüyor

 

ABD'li dev şirket 2 bin kişiyi işten çıkaracak

 

IBM, binlerce kişiyi işten çıkaracak

 

Goldman Sachs binlerce kişiyi işten çıkardı

 

Ford, binlerce kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

 

Teknoloji sektöründe işten çıkarma dalgası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)