<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street bankalarında tarihi düşüş----

Wall Street bankalarında tarihi düşüş

Wall Street bankalarında tarihi düşüş
11 Nisan 2022 - 18:02 www.finansingundemi.com

FED’in parasal sıkılaştırma politikalarına geçmesinin ardından ABD bankalarındaki mevduat oranlarının II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez düşmesi bekleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankaları, en az II. Dünya Savaşı'ndan bu yana her yıl bir grup artan mevduat serisine sahip olmuştu. Ancak Wall Street devlerinin söz konusu serisi bu yıl kırılabilir.

Wall Street Journal’ın haberine göre son iki aydır banka analistleri dev bankalara ilişkin mevduat seviyesi beklentilerini sert bir şekilde düşürdü. KBW Nasdaq Banka Endeksi’ni oluşturan 24 kurumun bu yıl mevduatlarda %6'lık bir düşüş görmesi bekleniyor. ABD Federal Mevduat Sigortası Kurumu’na göre bu 24 banka, Aralık ayında 19 trilyon dolarlık mevduatın yaklaşık %60'ını oluşturuyor.

Bazı analistler bu düşüşün tam yıllık bir geri dönüş olmasından şüphe ediyor. Ancak birkaç ay öncesine kadar bu tür bir olasılığa ihtimal dahi verilmiyordu. Banka mevduatları pandemi sırasında ciddi miktarda büyümüştü.

Analistler Şubat ayı sonu itibariyle mevduatlarda %3’lük bir artış öngörüyordu. Ancak FactSet verilerine göre, analistler o zamandan beri tahminlerini 1 trilyon dolar geri çekti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre beklentilerdeki hızlı değişim, ABD Merkez Bankası’nın faiz döngüsünün finansal ekonomiyi nasıl etkilediğinin bir göstergesi niteliğinde. FED yetkilileri ve ekonomistlerden şu ana kadar gelen tahminler FED’in çekirdek faiz oranında keskin bir artış yapacağını gösteriyor. Söz konusu durum bankacılık sektöründe sayısız açıdan ve öngörülemeyen şekillerde etki yaratabilir. Tüketicilerin ve işletmelerin birikmiş nakitlerini nasıl değerlendirecekleri ise FED’in hamlelerinin ardından en dikkatle izlenen sonuçları arasında yer alacak.

JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, geçen hafta yayınladığı yıllık hissedar mektubunda "Bu hiçbir şekilde geleneksel bir FED sıkılaştırma politikası değil ve bize uzaktan bile cevaplar verebilecek hiçbir model yok" diye yazdı.

Mevduatlardaki düşüşler bankalara zarar verecek nitelikte değil. Zira bankalardaki yoğun mevduat havuzları bankaların sermayelerindeki mevzuat sınırlarına yaklaşmaktaydı. Bankalar halihazırda birçok mevduat sahibini parayı kredi olarak kullanamadıkları gerekçesiyle arka plana atıyor.

Barclays analistlerine göre, bankacılık endüstrinin kredilerden 8,5 trilyon dolar daha fazla mevduatı var. Kredi talebinin artması beklense de ve bankalar kredilendirmeyi finanse etmek için mevduata ihtiyaç duysa da bu oranlar bankalar için fazlasıyla yeterli.

Barclays Analisti Jason Goldberg bankaların mevduat seviyeleriyle ilgili açıklamasında "Bu mevduat rakamları gerçekte ihtiyaç duymadıkları miktarda" diyor.

Banka hisseleri, FED’in politika değişikliğinin ardından düşüşe geçti. KBW Endeksi, S&P 500'ün gerilemesiyle yıla hızlı bir yükselişle başlamıştı. Ancak endeks Ocak ayının ortasından bu yana yaklaşık %20 düştü. 24 bankalı endeks yıl başından bu yana %9,4 düşerken, S&P 500 Endeksi ise yıllık bazda %5,8 oranında azaldı.

Moody's: ABD bankacılık sistemi, istikrarlı kalacak

 

DeFi bankalar için büyük risk

 

ABD'nin dev bankalarının yatırım bankacılığı gelirlerinde yavaşlama

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)