Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
VTB Capital, Perşembe günkü raporunda Türkiye bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmede bulundu
Türk bankaları ile ilgili 2020'nin ilk 9 aylık bölümünde en büyük endişenin varlık kalitesi ve marj görünümü olduğu vurgulanan raporda Türk bankalarının bu süre içinde güçlü marj görünümünden yararlanarak gerekenden daha fazla karşılık ürettiği belirtildi.
Türk bankacılık sektörünün kazanç büyüme performansının son on yılda fazlasıyla zayıf olduğu belirtilirken, dolar açısından bir yana, enflasyon trendinin bile altına indiği değerlendirildi. Bu duruma bir çok faktörün neden olduğu ancak asıl nedenin risk maliyetinin tarihsel ortalamaların çok üzerinde olması gösterildi. Ancak yine de mevcut kazanç seviyelerinde bile Türk bankalarının değerlemelerde cazip göründüğü ifade edilirken Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakfbank ve Yapı Kredi Bankası için “al” tavsiyesinde bulunuldu.
Raporda, Türk varlıklarının jeopolitik risk faktörlerine karşı her zaman duyarlı olduğu ancak Türkiye’nin bölgedeki jeopolitik meselelerde daha proaktif bir duruş göstermesi nedeniyle son birkaç yılda risk faktörlerinin arttığı ifade edilirken bu risklere örnek olarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la çatışma riski yaşamasının düşük bir ihtimal de olsa AB yaptırımlarına yol açma ihtimali, Azerbaycan ile Ermenistan arasında son askeri çatışmada Türkiye'nin Azerbaycan'ı güçlü bir şekilde desteklemesi, Libya'da devam eden süreç ve Kuzey Suriye'de uzun süredir devam eden jeopolitik durum gösterildi.
Türkiye ekonomisi işletmelerin açılması ile birlikte Haziran / Temmuz'dan itibaren V şeklinde güçlü bir toparlanma yaşadı. Yine de, dünyanın geri kalanında olduğu gibi, Türkiye'de de sonbahar ve kış aylarında Kovid-19 vakalarında ikinci büyük dalga riski söz konusu.
Raporda, TL için “en kötü”nün bittiği ifade edilirken, TL faiz oranları yükselirken Türk varlıklarında yabancı yatırımcı pozisyonlarının tarihi ortalamalara göre düşük seviyelere gelmesi, ticaret açığına neden olan en kötü dinamiklerin bittiği belirtildi ve bunun yanında TCMB’nin politika faizini 200 baz puan artırması, yabancı swap limitlerinin artırılması; Döviz işlem vergilerinin azaltılması, ve TL mevduat faiz geliri üzerindeki stopaj vergisinin düşürülmesinin dikkat çekici olduğu açıklandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.