<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkViyana finansı küllerinden doğmayı hedefliyor----

Viyana finansı küllerinden doğmayı hedefliyor

Viyana finansı küllerinden doğmayı hedefliyor
01 Eylül 2021 - 18:12 www.finansingundemi.com

2008 Küresel Finans Krizi öncesinde Doğu Avrupa’nın finans merkezi olan Viyana yeniden bu unvana ulaşmaya çalışıyor. Sermaye yapısını güçlendiren Viyana bankaları pandemi sürecinde 2008’e göre çok farklı bir noktada


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avusturya ekonomisi, korona virüs pandemisi sırasında Avrupa'da en büyük darbeleri alan ülkelerden biri oldu. Ancak Avusturya finans sektörü ve özellikle de bankaları ülkedeki sosyal ve ekonomik hayat belli belirsiz bir şekilde normale dönerken Avrupa'nın çoğundan daha iyi konumlanmış durumda.

Financial Times’ın haberine göre söz konusu tablo, Avusturya bankalarının krizden en kötü etkilenenler finans şirketleri arasında yer aldığı ve Viyana'nın Finans merkezi statüsünün ağır hasar gördüğü 2008 Küresel Finans Krizi’nden ve artçı sarsıntılarından çok daha farklı görünüyor.

Bir zamanlar Viyana'nın kendisini Orta ve Doğu Avrupa'nın finans başkenti olarak tanımlardı ve Tuna'daki Londra veya Frankfurt olarak bilinirdi. Ancak bu durum 2008 kriziyle birlikte hızla değişti. Avusturya Hükümeti 100 milyar Euro'luk bir kurtarma paketi açıklamak yapmak zorunda kaldı. Ülkenin en büyük bankalarından üçü, Hypo Alpe Adria, Kommunalkredit ve Österreichische Volksbanken zorunlu olarak kamulaştırıldı ve tasfiye edildi. Diğerleriyse uzun yıllar boyunca yüksek miktarda likidite desteğine ihtiyaç duydu.

Ancak pandemi ülkedeki finans sektörü için bir dönüm noktası olabilir. Analistler ve bankacılar şimdilerde Doğu Avrupa'daki büyümenin AB ortalamasını geride bırakmaya hazır göründüğünü ve Avusturya'nın büyük bankalarının kredi talebinin artması nedeniyle Viyana'nın finans merkezi olma hedeflerinin gerçeklerle uyuştuğunu söylüyorlar.

Avusturya bankalarındaki büyüme ayrıca bilançolarını aşırı miktarda büyütmeden finanse etmeyi de sağlayabilecek biçimde gerçekleşiyor. Viyana'daki büyük bankaların çoğunluğu 2008'in sonrasını derin sermaye rezervleri inşa etme hedefiyle geçirdi. Geçen yılın sonlarında, derecelendirme kuruluşu Moody's Avusturya'nın Avrupa’daki toplam 19 ulusal bankacılık sistemi arasında istikrarlı görünüme sahip olan altı ülkeden biri olduğunu belirtti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ortalama bir Avusturya bankasının temel birinci kademe sermaye oranı (bankaların bilanço gücünün önemli bir ölçütü) 2020 sonunda yüzde 16,1 seviyesinde gerçekleşti. AB ortalaması yüzde 15,2 oldu.

UBS Zürih Analisti Máté Nemes konuyla ilgili yorumlarında, "Bugün Avusturya bankaları oldukça kıskanılacak bir durumda. Sıfıra yakın veya sadece birkaç baz puan salgı kaynaklı kredi kayıplarından bahsediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ülkede tüketici finansmanı talebi de geri döndü. Mortgage kredileri artıyor ve işletmeler daha fazla kredi almaya başladı. Nemes, "Bankacılık sektörü neredeyse tüm cephelerden getiri sağlıyor ve bunu kimsenin tahmin edeceğini sanmıyorum. Orta Doğu Avrupa'da da durum aynı" açıklamasında bulundu.

2019'da Avusturya bankalarının birleşik varlıkları 2016'dan bu yana ilk kez 1 trilyon euronun üzerine çıktı. Bu rakam Kovid krizine rağmen büyümeye devam etti ve 2020 sonunda 1,14 trilyon euroya ulaştı.

Avusturya merkez bankası Österreichische Nationalbank'a göre, bankalar söz konusu finansmanın yaklaşık dörtte biriyle Orta Avrupa'ya kredi veriyor. Orta ve Doğu Avrupa bölgesinin bankalara katkısı ise daha da dikkat çekici. 2019'da bankacılık sektöründe kârın yüzde 40'ından biraz fazlası Avusturya dışındaki Orta ve Doğu Avrupa ekonomilerine kredi sağlanması yoluyla geldi. Pandemi yılı olan 2020'de bu oran yüzde 50'nin biraz altına yükseldi.

Habere göre, Viyana yirmi yılı aşan finans merkezi olma hedefleri en yakın hale gelmiş gözüküyor. Ancak iklim felaketinden artan jeopolitik istikrarsızlıklara kadar çok çeşitli zorluklarla karşı karşıya olan dünya ekonomisi bu hedeflerin gerçekleşmesini belirsizleştiriyor.

Getiri arayışı riskli kurumsal borçlara yöneltti

 

Gelişmekte olan piyasalar için yatırım zamanı

 

Finansal danışmanlık sektörünün hedefi Y kuşağı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)