Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Batı’nın sert yaptırımlarına maruz kalan Rusya kendi ödeme sistemini oluşturduktan sonra hem dolara olan bağımlılığı hem de ABD’li şirketlerle olan ilişkisini koparmaya hazırlanıyor. Bu durumun farkında olan Visa ve MasterCard komisyon oranlarını hızla aşağı çekiyor.
Uluslararası ödeme sistemi Mastercard, Visa’nın ardından Rusya’nın en büyük çevrimiçi alışveriş platformlarında kredi kartı komisyonlarını düşüreceğini açıkladı.Benzer bir kararı daha önce Visa ödeme sistemi alırken, Mastercard’ın düşük komisyonlu güncellenmiş tarifeleri, Visa’nın 1 Şubat 2022 itibariyle sunacağı indirimden bir gün önce yürürlüğe girecek.
Yeni tarifeye göre MasterCard üzerinden yapılan alışveriş ödemelerinde bankalararası komisyon tutarı online satış hacmine bağlı olarak ürün değerinin yüzde 1,28’i veya yüzde 1,48’i olarak belirlendi.
Buna karşılık, Visa ise yüzde 1,2 ile yüzde 1,5 arasında değişen bir tercihli komisyon ücreti belirlerken, ödemenin kredi kartı ya da Apple Pay, Samsung Pay ve benzeri sistemlerle yapılmasının komisyon boyutunu etkileyeceğini vurguladı.
Daha önceki komisyon oranları yüzde 2 olarak bilinen Visa ve Mastercard, Ulusal kredi kartı MİR ile birlikte Merkez Bankası’nın sunduğu SBP, Sberbank’ın sunduğu SberPay ve VTB Bank’ın ödeme sistemlerinin yarattığı rekabet koşullarında komisyon ücretlerini düşürmek zorunda kaldı.
TÜRKİYE’DE TROY RUSYA’DA MİR
2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Rusya’daki ödeme sistemi Mir’in Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Türkiye Troy’u, Rusya’da Mir’i alternatif bir ödeme sistemi olarak hayata geçirdi.
Mir, bizde kurulan Troy’a benziyor. Kredi kartı harcamalarının takasının ülke içinde yapıldığı ortak kart ödeme sistemi. Mastercard ya da Visa gibi uluslararası takas niteliği yok. Mir’in kuruluş nedeni de zaten bu iki uluslararası ödeme sistemini ‘baypas’ etmek.
Visa ve Mastercard'a rakip mi geliyor?
Amazon, Visa ödemelerini yasaklama planını rafa kaldırdı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.