Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün hayvan hücrelerinde ve dokularında gözlemlenebilir şekilde parlaması sağlandı. Böylece viral enfeksiyonun yayılmasını ve şiddetini gözlemlemenin yeni bir yolu bulunmuş oldu.
ABD’deki Teksas Biyomedikal Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacıların bu başarısına ilişkin makaleye, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinin 12 Ekim’de yayınlanacak sayısında yer verilmesi bekleniyor.
Texas Üniversitesi’nden, makalenin başyazarı olan Profesör Luis Martinez Sobredo, üniversitenin internet sitesinde pazartesi günü yayınlanan raporda şu ifadeleri kullandı:
“Artık Kovid-19’un hayvan modellerinde yayılırken izlediği yolu gözlemleyebiliriz. Virüsün nasıl ilerlediğini ve özellikle hangi organları ve hücre tiplerini hedeflediğini görüyor olmak, virüsün anlaşılması ile antiviral ilaçların ve aşıların geliştirilmesi açısından çok büyük bir yardım sağlayacak.”
Sobredo ve ekibi ‘raporcu virüs’ olarak adlandırılan değiştirilmiş virüsü, endişe verici varyantlara karşı antikorları nötralize etme açısından ne kadar iyi çalışabileceğini incelediler.
Sobredo ve ekibi raporcu virüsü geliştirmek amacıyla virüsün genetik koduna floresan proteinlerin genetik dizisini eklemek için birkaç gelişmiş moleküler biyoloji aracını birleştirdiler. Böylece virüs ile birlikte floresan proteinler de kopyalanabildi.
Ekip daha önceki bir çalışmada, virüsün genlerinden birini floresan protein geni ile değiştirmiş ancak zayıf sinyal alabilmişti. Zira söz konusu genler, hayvanlarda kolayca tespit edilebilecek kadar floresan sağlamamıştı. Araştırmacılar daha sonra, parlaklığı artırmak için virüsün daha fazla miktarda floresan protein üretmesini nasıl sağlayacaklarını çözmek için çalışmalara başladılar. Buldukları çözüm, SARS-CoV-2’deki farklı bir genin -tam olarak nükleokapsid proteinini kodlayan gen- yanına raporcu bir gen yerleştirmeleri oldu. Sobredo Martinez laboratuvarında çalışan Chengjin Ye “Virüste en gözlemlenebilir olan şey proteinlerdir. Bu sefer görüntü son derece parlaktı. Mikroskoptan baktığımda neredeyse ışıktan kör oluyordum” açıklamasında bulundu.
Raporcu proteinler, proteinlerin yaydığı ışığın dalga boylarını tespit eden görüntüleme sistemleriyle birlikte hücrelerde ve canlı hayvan modellerinde gözlemlenebiliyor. Viral yükünün ve konumunun görsel olarak gözlemlenebilmesi, diğer yöntemlere kıyasla birçok avantaj sunuyor. Ayrıca bu yöntem çok daha basit ve hızlı gerçekleşmesi nedeniyle zaman ve araç tasarrufu da sağlıyor.
Chengjin Ye, konuya dair şunları söyledi:
“Çalışıp çalışmadıklarını öğrenmek için 2 bin bileşiği test edecek büyük bir ekip görevlendirmek yerine bir kişi bunu raporcu virüslerle sadece birkaç saat içinde yapabilir. Aynı zamanda virüsün enfeksiyon ve tedavi sürecinin aynı hayvanda izlenmesini sağlayarak, benzer gözlemler için gerekli olan hayvanların sayısı da azaltılabilir.”
Ekip, SARS-CoV-2 virüsünün varyantları ile bağlantılı olan farklı renklerdeki proteinleri oluşturmak için raporcu virüsleri değiştirdi. Bu çalışmalar tek bir testte, aynı anda iki varyanta karşı nötralize edici antikorun ne kadar iyi çalıştığını gözlemlemelerini sağladı. Martinez Sobredo’nun laboratuvarından Kevin Shim gelimeye dair şu açıklamada bulundu:
“Bu, özellikle de pandemi nedeniyle bu kadar yüksek talep ve sınırlı tedarikin söz konusu olduğu bir dönemde, plastik ve reaktif gibi birçok temel malzemenin yanı sıra zamandan ve kaynaklardan tasarruf edilmesi açısından önemli. Ayrıca bu sistem, yeni varyantlar ortaya çıktıkça kolayca uyarlanabiliyor. Böylece antikorların yeni varyantlara karşı ne kadar etkili olduğunu hızlı bir şekilde tespit edebiliyoruz.”
Araştırma grubunun raporu, virüslerin orijinal versiyonuyla aynı şekilde davrandığını gösterdi. Bu durum, araştırmacıların virüsten herhangi bir viral geni çıkarmamış olmaları ve raporcu proteini, virüsün nükleokapsid proteininden hemen ayrılacak şekilde tasarlamaları dolayısıyla mümkün oldu.(Şarku’l Avsat)
Kâbusun yeni adı: Kovid ağrısı
Kovid-19 tedbirleri protesto edildi, polis müdahale etti
Kovid-19 ile mücadelede güzel haber! Delta varyantında da etkili
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.