<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiVergi dilimi artsa da 1300 TL etkilenmeyecek----

Vergi dilimi artsa da 1300 TL etkilenmeyecek

Vergi dilimi artsa da 1300 TL etkilenmeyecek
03 Aralık 2015 - 05:21 www.finansingundemi.com

​1300 liralık asgari ücret teklifi için dün komisyon ilk kez toplandı, asgari ücretlinin değişecek gelir vergisi ödemeleri de gündeme geldi

Yaklaşık 6 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretle ilgili kararı verecek olan Asgari Ücret Tespit Komsiyonu çalışmalarına başladı. Komisyonun ilk toplantısında 1300 liralık asgari ücret teklifi masaya yatırılırken zamla beraber asgari ücretlinin değişecek gelir vergisi ödemeleri de gündeme geldi.

Şu anda asgari ücretli yüzde 15’lik gelir vergisi diliminde bulunuyor. 2016 yılında asgari ücret net 1300 TL yani brüt 1934 TL’ye çıkarılması durumunda yılın son aylarına doğru asgari ücretli yüzde 15’lik gelir vergisi diliminden yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine kayacak.

İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya da vergi dilimindeki değişim nedeniyle asgari ücretlinin kayba uğrayıp uğramayacağı soruldu. Bakan Soylu, gelir vergisi nedeniyle asgari ücretin düşmemesi konusunu gündeme alabilecekleri mesajını verdi. Soylu, “Bin 300 liralık taahhüt bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve ‘vergi dilimine girdiği için 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak’ diye bir endişeye gerek yok” dedi. Yetkililer ise bu konuda bir çalışma yapılabileceğini, ancak kesin kararın Bakanlar Kurulu’ndan çıkacağını belirtiyor.

HER KESİM GÖZETİLECEK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Soylu, verdikleri bir söz olduğunu ve bu kapsamda bin 300 lira teklifini getireceklerini söyledi. Soylu, “Bir taraftan istihdamı, bir taraftan üretimi, diğer taraftan büyümeyi öncelemeliyiz. İş aleminin, içinde bulunduğu durumu rasyonel bir şekilde gözetmeliyiz, işçimizin, emekçimizin durumunu gözetmeliyiz. Aynı zamanda mali disiplinimize de aynı ölçüde ve aynı dengeyle birlikte bakabilmeliyiz. Tüm bunlar bu masanın temel konularından bir tanesidir” dedi. Bir basın mensubunun, yeni asgari ücretin işverene maliyeti konusunda hükümetin tavrının ne olacağını sorması üzerine Soylu, bu konunun Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilerleyen toplantılarında konuşulacağını söyledi. Soylu, “Bunların hepsini bu masada çalışıp, konuşup değerlendireceğiz. Kamuoyunun takdir edeceği ve tarafların da kabul edeceği bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

‘1485 TL HESAPLANMIŞTI’

Komisyona işçileri temsilen katılan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da işçiler için bu rakamın bir başlangıç olabileceğini söyledi. Irgat, “Geçtiğimiz yıl komisyn tek bir işçinin yaşama maliyetini net bin 458 TL olarak hesaplamıştır. İşçimiz yıllardır işverenden alacaklıdır. Hükümet programında yer alan tutar, mükemmel değildir, ancak başlangıç olması bakımından önemlidir” dedi. Irgat, asgari ücretin vergilendirilmesi nedeniyle düşmemesi gerektiğini de söyledi.

NE KADARI KAMUDAN

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcisi Metin Demir’in ise gündemi yeni zammın ne kadarının kamu tarafından karşılanacağı oldu. Demir asgari ücretin bin 300 lira olmasının bu yıl siyaset kurumu tarafından belirlendiğini ifade eti. Demir, işveren kesimi olarak “Yüzde 30 civarında artan maliyetlerin ne kadarının, ne zamana kadar kamu bütçesinden karşılanacağı” sorusuna cevap aradıklarını söyledi. Asgari ücretin enflasyonun 22 puan üzerinde artırılması durumunda ortaya çıkacak enflasyon artışından fazla tutarın ya Hazine ya da İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması gerektiğini savunan Demir, “Enflasyon yüzde 8 iken asgari ücretteki yüzde 30’luk ani artış tüm ücretleri yükseltecek, ortaya çıkacak domino etkisi sonucu istihdam azalacak, işsizlik artacak, ihracat gerileyecek, enflasyon yükselecek, kayıtdışı büyüyecek ve üretimin bir kısmı yurtdışına kaçacaktır” dedi.

10 ARALIK’TA İKİNCİ TOPLANTI

KONUŞMALAR sonrasında basına kapalı olarak devam eden komisyon toplantısında, asgari ücretle ilgili başta gelir vergisi olmak üzere tüm unsurların araştırılması kararı alındı. Gelir vergisi, SSK primleri konusunda bir çalışma yapılacağını ifade eden bürokratlar, “Çalışma yapılır ancak kararı hükümet verir. Bu noktada tek bir bakanlığın karar vermesini beklemeyin” mesajı verdi. Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yaşam maliyetleri konusunda çalışma istenmesine de karar verildi. Komisyon 10 Aralık’ta tekrar toplanacak.

Gelir Vergisi dilimleri  (2015 itibariyle)
12.000 TL’ye kadar yüzde 15
29.000 TL’nin 12.000 TL’si için 1.800 TL, fazlası yüzde 20
66.000 TL’nin 29.000 TL’si için 5.200 TL, fazlası yüzde 27
66.000 TL’den fazlasının 66.000 TL’si için 15.190 TL, fazlası yüzde 35
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)