Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Haftada beş kez işe dolmuşla gidip gelen bir çalışanın aylık dolmuş gideri, asgari ücretin %70’ine tekabül ediyor. Öte taraftan yedek parça sorunu ya da maddi yetersizlikler yüzünden dolmuş ve otobüslerin çoğu çalışmıyor.
Başkent Caracas’ın kenar mahallelerinde yaşayanlar için saatlerce kuyrukta beklemek, korsan araçlara fazla ücret ödemek, metroda zor koşullarda ya da kamyon kasalarında riskli yolculuklar yapmak, hiçbiri olmazsa saatlerce yürümek günlük hayatın bir parçası.
Catia’nın Heroica kenar mahallesinde yaşayan dar gelirli halk, kent merkezine ulaşmak için belediyenin ulaşım krizine alternatif olarak koyduğu ve halkın ‘sokak köpekleri taşıyan araçlara benzediğinden’ adına Perreras dedikleri ücretsiz kamyonları kullanıyor.
Kamyonlar mahalle sakinleri tarafından takdir görse de, bu kamyonlarda seyahat etmek bir güvenlik riski de taşıyor. Ulusal Meclis Hizmetler Komisyonu raporlarına göre, 2019 yılında bu kamyonlarda yaşanan kazalarda en az 39 kişi hayatını kaybederken, 175 kişi de yaralandı. Ancak cebinde yol parası olmayanlar için Perreras kamyonları çoğu zaman tek seçenek. Emekli Julio Betancourt, “Ben emekliyim, mahallemize gelen halk otobüsleri yetersiz, bazen saatlerce beklememiz gerekiyor, bazen de otostop yapıyoruz. Dolmuşlar da var ama buranın yerel parasıyla 1000 bolivara kadar istiyorlar. Yani her gün dolmuşla gidip gelirseniz haftada 14 bin bolivar, ayda 56 bin bolivar ödemeniz gerekir. Benim emekli maaşım sadece 40 bin bolivar ve son zamanlarda yaptığım bir ek iş de yok. Benim gibi birçok kişi metro istasyonlarına bu kamyonlar sayesinde ücretsiz ulaşabiliyor” diyor
Dar gelirli çoğunluk semt merkezlerine ulaştıktan sonra dolmuş yerine ücretsiz olan Caracas Metrosu’nu kullanmayı tercih ediyor. Ancak alım gücünün düşmesiyle birlikte artan talep ve arızalanan trenlerin onarılamamasından kaynaklanan sınırlı metro seferleri gibi nedenlerden dolayı, Caracas’ta metroyla seyahat etmek de hiç kolay değil.
Okulundan istifa eden öğretmen Thania Lionel istifa gerekçesini de ulaştırma koşullarının zorluğuna bağlıyor: “Ben yaşadığım ulaşım sorunu yüzünden, 14 yıl yaptığım öğretmenlik mesleğinden geçen yıl istifa etmek zorunda kaldım. Her gün okula geç kalıyordum ve iş çıkışında da çocuğumu okulundan zamanında alamıyordum. Kazandığım maaş yol parasına yetmemeye başladığı zaman istifa ettim. Catia’nın kenar bir mahallesinden geliyorum ve ücretsiz olan metroyu kullanarak başka bir semte gideceğim. Caracas metrosunda yeterli tren olmadığından hemen her zaman çok kalabalık, fazla bekleme yapıyor, birçok işportacı var, bazen vagonlarda elektrik olmuyor ve her an soyulma riskiyle karşı karşıyasınız, genelde çok kirli, klimalar ve yürüyen merdivenler çalışmıyor.”
Cebinizde naktiniz varsa ve metro çilesini çekmek istemiyorsanız diğer bir alternatif de dolmuş beklemek.
Birleşik Taşımacılar Platformu Sözcüsü Hugo Ocando ülkedeki toplam 360 bin dolmuş ve otobüsün sadece %20’sinin faal olduğunu, kalan %80’ininse yedek parça sorunu ya da mali yetersizlikten dolayı çalışmadığını iddia ediyor. Venezuela Birleşik Taşımacılar Platformu'ndan Hugo Ocando, “2015’te başlayan krizde başkent Caracas’ta 18 bin toplu taşıma aracı varken bugün sadece 2 bin dolmuş çalışır durumda. Ülkede yedek parça üretimi yapılmadığından, aracınız arızalandığında yurtdışına gitmek ya da yedek parça ithal etmek gerekiyor. Araç sahipleri bakım ve onarım masraflarını karşılayabilecek maddi güce sahip olmadığından arızalanan dolmuşlar genelde kızağa çekiliyor. Bu durum da dolmuş sayısının azalması, kuyruklar oluşması, ulaşım fiyatlarının artması gibi sonuçlar doğuruyor” şeklinde konuşuyor.
Daniel Guzman’ın çalıştığı dolmuş hattı daha çok orta kesimin yaşadığı bir bölgede olmasına rağmen, krizden önceki dolmuş sayısı 300 iken bugün yaklaşık 100 dolmuş kalmış.Guzman, “Ben sabah 5’ten akşam saat 6’ya kadar günde 13 saat çalışıyorum ancak kazandığım para araç bakımı, kira, yemek gibi giderlerimi karşılamaya zar zor yetiyor. Yedek parça fiyatları dolara endeksliyken bizim her gün değer kaybeden yerli paramız bolivar ile kazanmamız birçok arkadaşımızın araçlarını tamir ettirememesine neden oluyor” diye konuşuyor.
Ocando da, “Biz sorunun kaynağını ulaşım ücretlerinin çok düşük olmasında görüyoruz, ki şu anda hükümetin belirlediği 3 cent olan toplu ulaşım ücretinin 10 cent olmasını ve hükümetin çalışanlara, emeklilere, engelli vatandaşlara ve öğrencilere aylık 100 bilet parası vermesini talep ediyoruz“ diyor.
Venezuela’da yaşanan ulaşım krizi, halkın alım gücü iyileşmeden çözümlenebileceğe benzemiyor.
Ulaşım sorunu, üretim, eğitim, sağlık, beslenme gibi temel ihtiyaçlarla ve insan haklarıyla doğrudan ilişkili olmasının yanısıra, yaşanan ekonomik krizi de derinleştiren bir faktör olarak, Venezuela’da acil çözülmesi gereken sorunlar listesinde ilk sıralarda yer alıyor. (Amerika'nın Sesi)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.