Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Temmuz enflasyonunun yüzde 6,2 olarak açıklanmasının ardından resmi kümülatif enflasyon oranının yüzde 121,3’e ulaştığı Venezuela’da, yıl başında 17,2 Bolivar olan dolar kuru 31,5 Bolivarı aştı.
Ekonomik krizin devam ettiği Venezuela’da Ocak-Temmuz resmi enflasyon oranı, yüzde 121,3 olarak açıklandı. Venezuela Merkez Bankası (BCV) verilerine göre, Temmuz enflasyonunun yüzde 6,2 olarak açıklandığı ülkede, geçen yıl Ocak ayında 1 yıl boyunca aylık enflasyon oranının yüzde 50’nin altında seyretmesinin ardından hiper enflasyon koşullarından çıkılmış olsa da Venezuela, dünya enflasyon liginde ilk sırada yer almaya devam ediyor.
Uzmanlar, Ağustos başında 29,61 olan dolar kurunun 11 günde yüzde 6,45 artarak 31,52’ye çıkmasının enflasyon üzerindeki baskıyı artıracağını belirtiyor.
Ekonomik danışmanlık şirketi Síntesis Financiera'nın direktörü Tamara Herrera dolar kurundaki artışın temel nedeninin kamu harcamalarındaki artış ve ulusal paraya duyulan güvensizlik olduğunu kaydediyor.
“Kimse elinde bolivar tutmak istemiyor”
VOA Türkçe’ye konuşan Herrera “Hükümetin verdiği tatil primi ve halka dağıttığı yardımlar çerçevesinde merkez bankası tarafından piyasaya son iki haftada 430 milyon dolara tekabül eden 13 milyar Bolivar para sürüldü. Ulusal paraya güvenin kaybolmasından dolayı prim alanlar, ellerindeki Bolivarı ya fiyatlar daha da artmadan hızlı bir şekilde ihtiyaçlarını gidermek için harcıyor ya da para değerini kaybetmesin diye dolar alıyor. Aynı durum işyeri sahipleri için de geçerli. Bu döngü, hükümet piyasaya yüklü miktarda para sürdükçe tekrarlanıyor” diye konuştu.
Geçen yıl Ağustos ayında da hükümetin verdiği tatil priminin ardından benzer bir süreç yaşanmış ve o dönem yaklaşık 6 Bolivar olan dolar kuru yüzde 50 artarak 9 Bolivar’a çıkmıştı. Ulusal paranın bu yıl da benzer bir şekilde değer kaybedeceği endişesi dolara olan talebi artırırken ulusal paranın da değer kaybetmesine yol açıyor.
Yüksek enflasyondan dolayı ücret ve fiyatların fiili olarak dolara endekslendiği ülkede, uzmanlar piyasada dolaşımda olan yaklaşık 6 milyar dolara tekabül eden nakit paranın yüzde 80’inin dolar, kalan yüzde 20’lik kısmının da Bolivar banknotlarından oluştuğunu kaydediyor.
6,5 milyon Venezuelalı insani yardıma ihtiyaç duyuyor
2023’e yaklaşık 17,2 Bolivar’la başlayan dolar kurunun bugün 31,5 Bolivarı aşması başta gelirlerini ulusal para Bolivar’la alan kamu çalışanları ve emekliler olmak üzere milyonlarca kişinin alım gücünün düşmesine neden oluyor.
Araştırmalara göre, hane başı zorunlu mutfak masrafının ayda 390 dolara karşılık geldiği Güney Amerika ülkesinde, halkın yüzde 94’ü ayda 350 doların, yüzde 81’iyse ayda 200 doların altında bir gelire sahip.
Unicef ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, yaklaşık 28 milyon kişinin yaşadığı ülkede en az 6,5 milyon Venezuelalı, insani yardıma ihtiyaç duyuyor. (VOA Türkçe)
Venezuela’da protesto gösterisi enflasyonu
Venezuela'da resmi enflasyon yüzde 234
Venezuela ekonomisi yüzde 15'in üzerinde büyüdü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.