<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiVenezuela'da ocak-temmuz enflasyonu yüzde 121'e geriledi----

Venezuela'da ocak-temmuz enflasyonu yüzde 121'e geriledi

Venezuela'da ocak-temmuz enflasyonu yüzde 121'e geriledi
13 Ağustos 2023 - 14:35 www.finansingundemi.com

Enflasyon kıskacına girmiş Venezuela’da resmi enflasyon oranı, yüzde 121,3 gerilemesine rağmen, dünya enflasyon liginde ilk sırada yer almaya devam ediyor.

Temmuz enflasyonunun yüzde 6,2 olarak açıklanmasının ardından resmi kümülatif enflasyon oranının yüzde 121,3’e ulaştığı Venezuela’da, yıl başında 17,2 Bolivar olan dolar kuru 31,5 Bolivarı aştı.

Ekonomik krizin devam ettiği Venezuela’da Ocak-Temmuz resmi enflasyon oranı, yüzde 121,3 olarak açıklandı. Venezuela Merkez Bankası (BCV) verilerine göre, Temmuz enflasyonunun yüzde 6,2 olarak açıklandığı ülkede, geçen yıl Ocak ayında 1 yıl boyunca aylık enflasyon oranının yüzde 50’nin altında seyretmesinin ardından hiper enflasyon koşullarından çıkılmış olsa da Venezuela, dünya enflasyon liginde ilk sırada yer almaya devam ediyor.

Uzmanlar, Ağustos başında 29,61 olan dolar kurunun 11 günde yüzde 6,45 artarak 31,52’ye çıkmasının enflasyon üzerindeki baskıyı artıracağını belirtiyor.

Ekonomik danışmanlık şirketi Síntesis Financiera'nın direktörü Tamara Herrera dolar kurundaki artışın temel nedeninin kamu harcamalarındaki artış ve ulusal paraya duyulan güvensizlik olduğunu kaydediyor.

“Kimse elinde bolivar tutmak istemiyor”

VOA Türkçe’ye konuşan Herrera “Hükümetin verdiği tatil primi ve halka dağıttığı yardımlar çerçevesinde merkez bankası tarafından piyasaya son iki haftada 430 milyon dolara tekabül eden 13 milyar Bolivar para sürüldü. Ulusal paraya güvenin kaybolmasından dolayı prim alanlar, ellerindeki Bolivarı ya fiyatlar daha da artmadan hızlı bir şekilde ihtiyaçlarını gidermek için harcıyor ya da para değerini kaybetmesin diye dolar alıyor. Aynı durum işyeri sahipleri için de geçerli. Bu döngü, hükümet piyasaya yüklü miktarda para sürdükçe tekrarlanıyor” diye konuştu.

Geçen yıl Ağustos ayında da hükümetin verdiği tatil priminin ardından benzer bir süreç yaşanmış ve o dönem yaklaşık 6 Bolivar olan dolar kuru yüzde 50 artarak 9 Bolivar’a çıkmıştı. Ulusal paranın bu yıl da benzer bir şekilde değer kaybedeceği endişesi dolara olan talebi artırırken ulusal paranın da değer kaybetmesine yol açıyor.

Yüksek enflasyondan dolayı ücret ve fiyatların fiili olarak dolara endekslendiği ülkede, uzmanlar piyasada dolaşımda olan yaklaşık 6 milyar dolara tekabül eden nakit paranın yüzde 80’inin dolar, kalan yüzde 20’lik kısmının da Bolivar banknotlarından oluştuğunu kaydediyor.

6,5 milyon Venezuelalı insani yardıma ihtiyaç duyuyor

2023’e yaklaşık 17,2 Bolivar’la başlayan dolar kurunun bugün 31,5 Bolivarı aşması başta gelirlerini ulusal para Bolivar’la alan kamu çalışanları ve emekliler olmak üzere milyonlarca kişinin alım gücünün düşmesine neden oluyor.

Araştırmalara göre, hane başı zorunlu mutfak masrafının ayda 390 dolara karşılık geldiği Güney Amerika ülkesinde, halkın yüzde 94’ü ayda 350 doların, yüzde 81’iyse ayda 200 doların altında bir gelire sahip.

Unicef ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, yaklaşık 28 milyon kişinin yaşadığı ülkede en az 6,5 milyon Venezuelalı, insani yardıma ihtiyaç duyuyor. (VOA Türkçe)

Venezuela’da protesto gösterisi enflasyonu

Venezuela'da resmi enflasyon yüzde 234

Venezuela ekonomisi yüzde 15'in üzerinde büyüdü

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)