Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık AA muhabirinin altın fiyatlarına ve kuyumculuk sektörüne ilişkin sorularını cevapladı.
Altının ons fiyatının küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle sınırlı yukarı yönlü hareket edebildiğini anlatan Atayık, gelişmiş piyasalarda son dönemde görülen nispeten yüksek faiz nedeniyle altına talebin azaldığını söyledi.
Türkiye'de dış kaynaklı ekonomik dalgalanmanın dolara bağlı olarak altın fiyatlarına da yansıdığını hatırlatan Atayık, "Türkiye'de altında afaki fiyatlar oldu, gram fiyatında 266 liralar görüldü. Biz bunları görüyorduk, insanlarımıza alışveriş yaparken dikkatli olmalarını söylüyorduk. Çünkü bu fiyatlar geçici fiyatlardı.Şimdi ekonomik konuların bir kısmı dengeye oturdu. Dolar 5,50'nin altına çekildi, altının gramı 210 lira seviyelerinde." diye konuştu.
Altın fiyatlarında geri çekilmenin sürmesini beklediklerini söyleyen Atayık, "Ons fiyatının fazla yükselmeyeceğini düşünüyoruz. Gram altının fiyatı da kademeli olarak düşüyor. Eğer Türkiye'de ekonomik toparlanma süreci devam ederse altın fiyatları 200 lira civarına da gerileyebilir. Bunlar şimdilik öngörümüz. Ciddi bir tertip olmazsa bunlar mümkün." dedi.
"Fiyatların 200 liranın da altına gerilemesi halinde vatandaşın altın alımları patlar"
Atayık, spekülatif atakların yaşandığı ağustos-eylül aylarında vatandaşın altın bozdurma talebinin arttığını belirterek, şu anda ise insanların fiyatlarda düşüş beklediğini söyledi.
Atayık şunları kaydetti:
"Spekülatif ataklarla afaki yükselen altın fiyatları yastıkaltındaki altını büyük ölçüde eritti. Şu anda bir durgunluk var. İnsanlar beklemede. Altının gramı 200 lira seviyelerinde kalırsa insanlarımız altına büyük bir talep gösterir. Fiyatların 200 liranın da altına gerilemesi halinde vatandaşın altın alımları patlar. İç piyasa da harekete geçecek.
İnsanlar kar satışı için yastık altındaki altın birikimlerini eritti, şimdi bunları tekrar yerine koymaları gerekli. Çünkü bizde vatandaşın en çok güvendiği şey altındır."
Piyasalardaki dengelenmenin sürmesi halinde önce altın ve gayrimenkule gösterilen talebin artacağına inandığını söyleyen Atayık, bunun da piyasanın çarklarını yağlayacağını kaydetti.
"Altın kredisinin faizleri yüzde 13'lere kadar çıktı"
Kuyumculuk sektörü olarak iç talepteki durgunluğu ihracat pazarlarını çeşitlendirerek aşmaya çalıştıklarını anlatan Atayık, "Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı rakamlara göre, mücevher sektörü ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, 222 milyon dolar olan ihracat rakamını yüzde 113'lük artışla 474 milyon dolara çıkarmayı başardı. "
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı rakamlara göre ekim ayında mücevher sektörü 837 ton ihracatla rekor kırmıştır. İhracat pazarlarını çeşitlendirme konusunda sektörel tüm dernek ve paydaşların uyum içinde çalışması ve hükümetin buradaki yapıcı destekleri meyvesini verdi. İhracatımızdaki artışın devamını hedefliyoruz." dedi.
ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'nin 6 ay boyunca muaf tutulmasının Türk özel sektörü için bir artı niteliğinde olduğunu belirten Atayık, nasıl bir mekanizma oluşacağını merakla beklediklerini söyledi.
ABD'de Halkbank'la ilgili sorunların da çözülmesiyle Türkiye'de piyasanın huzura kavuşacağını savunan Atayık, "Bankalar sıkıntılı kredilerden dolayı frene bastı. Biz de bundan çok etkilendik. Kredilerin faizleri çok yüksek. Normalde kuyumcuların altın alımları için kullandığı altın faizleri yüde 2,5 - 3 seviyesindeydi. Altın kredisinin faizleri yüzde 13'lere kadar çıktı. Yani bu faizle nasıl kredi alıp da kullanacaksın, bunun çözülmesi lazım. Şu an kuyumcu esnafımız, zanaatkarlarımız, sanayicimiz çok zor durumda. Kapattığımız krediyi geri alamıyoruz. Teminatlarımız yetersiz kaldı." diye konuştu.
Atayık, kuyumculara altın kredisi veren bankaların mevcut gelişmeleri göz önünde bulundurarak sektöre destek olmasını isteyen Atayık, Halkbank'ın altın kredisi uygulamasına başlaması yönünde ortak bir çalışma yaptıklarını da söyledi.
"İKO Altın Ekran uygulamasını devreye alıyoruz"
Müşterilerin altın fiyatlarında alırken ve satarken kafa karışıklığı yaşadığını hatırlatan Atayık, "Gelecek yılın başında İKO Altın Ekran uygulamasını devreye alıyoruz. Bu uygulamayla şu anda neredeyse tüm kuyumcularımızın mağazalarında açık bulunan ekranımız müşterinin de cebinde hazırda bulunacak. İKO Altın Ekran'ı mobil uygulama olarak vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Böylelikle altın bozarken yaşanan kafa karışıklıkları, kötü niyetli kişilerin suistimalleri önlenecek ve altın fiyatlarının anlık duyurulması yönünde bir standart getirmiş olacağız." bilgilerini verdi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.