Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sabit geliri yüksek enflasyon karşısında günden güne eriyen vatandaş dört bir yandan borç sarmalının içine düştü. Aylık geliri ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği için bankaların kapısını çalan dar gelirlilerin sayısı sürekli artıyor. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre son bir yılda banka kredisi kullanmak zorunda kalan borçlu sayısı 2 milyon 124 bin, kredi kartına borçlananların sayısı da 2.5 milyon kişi birden arttı. Borcunu ödeyemediği için bankaların takibine düşüp icra tehdidi altında yaşayanların sayısı 1 milyon 63 bini geçti.
5.3 trilyonluk borcun dağılımı
Nüfusun yarısı bankalara borçlu hale geldi. Yaklaşık 41 milyon kişi bankalardan çektiği krediyle, 38 milyon kişi de kredi kartını kullanarak ayakta durmaya çalışıyor. Vatandaşın borç yükü 5 trilyon 259 milyar liraya ulaştı.
Ekonomi yönetimi ödenemeyen kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine 60 ay vadeli ödeme kolaylığı getirdi. 5.3 trilyonluk borç yükünün 3 trilyon 371 milyar lirasını nakit kredi borçları, 1 trilyon 573 milyar lirasını kredi kartı borçları ve 315 milyar lirasını da kredili mevduat hesaplarından çekilen nakit borçlar oluşturuyor.
Son bir yılda 40 milyon 855 bin kişi bankalardan kredi çekti. Bu kredilerin 84.6 milyar lirası battı. Yaklaşık 1.6 trilyonluk kredi kartı harcamasının da 40.3 milyar lirası ödenemediği için takibe düştü. Kredi ve kartını ödememiş gerçek kişi sayısı 1 milyon 63 bin kişiye ulaştı. Bunlardan 784 bini kredi kartını, 642 bini nakit kredi borcunu ödeyemedi.
Senet ve çek borçları da patladı
Bu yılın ilk 7 ayında 130 bin adet senedin borcu ödenemediği için protesto edildi. Ödenmeyen senet borçlarının ilk 7 aydaki tutarı geçen yıla göre 2.75 kat artarak 8 milyardan 22 milyara fırladı. Geçen yıl protesto edildikten sonra ödenen senet miktarı 42 bin 223’e ulaşırken bu yıl protestodan sonra ödemesi yapılan çek miktarı 28 bin 542’ye kadar düştü. Ekonomideki bozulma çekleri de vurdu. 7 ayda karşılıksız çıkan çek sayısı 164 bin 268’e, karşılıksız çıkan çeklerin tutarı ise 102.5 milyar liraya ulaştı. Karşılıksız çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 225 gibi devasa oranda arttı.
Türkiye'de emeklilik oranında rekor seviye
Balkan rekabet otoriteleri İstanbul'da bir araya geliyor
Ekonomi yönetiminin ekim ajandası yoğun
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.