Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İlaç fiyatlarına gelen son indirimden sonra firmalar eczanelerin ıskonto farklarını ve stok zararını karşılamaya yanaşmayınca eczacılar da firmalara 'İlacınızı satmayız' resti çekti. Türkiye'deki 54 Eczacı Odası'nın ortak imzasıyla yapılan açıklamada, "İlacı eczane üzerinden geçerken eczacıyı zarara uğratan, devlete yapması gerekli iskontoyu yapmayıp bunu eczacının sırtına bırakan, eczacıların ticari iskontolarını sıfırlayan, kamu kurum ıskontosu farklarını ödemeyen ve stok zararını karşılamayan firmaların ilaçlarını satabilmesi bundan böyle mümkün olmayacak" denildi.
ECZANELERDE REÇETE YIĞILDI
İndirim sonrası ilaç firmalarının ortaya çıkan fiyat farkını reçeteye yansıttıklarını belirten Eczacı Pelin Babatutmaz, farkı ödemek istemeyen hastaların reçetelerini eczaneye bıraktıklarını söyledi. "Eczanede reçete yığıldı. Hasta da firma da aradaki farkı ödemek istemiyor. Müthiş bir stok zararı ortaya çıktı. Kamu kurum iskontoları da artırıldığı için arada kaldık" dedi. Babatutmaz, "Daha 15 gün olduğu için kimse durumun ciddiyetinin farkında değil. Asıl sorun hastaların elindeki ilaçlar bittiğinde ortaya çıkacak" dedi.
HASTA BİR AYDA SEFİL OLUR
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan ise bu durumun kesinlikle eczacıların yaratmadığını söyledi. Saydan, "Eczacı yüzde 25 karla çalışırken yüzde 41 iskontoyu karşılaması mümkün değil. Bir kanser ilacına 700 lira fark çıkıyor. İlaç firmalarıyla mutakabata varmadan kararı Resmi Gazete'de yayımlayan Sosyal Güvenlik Kurumu bir şeyler yapmazsa vatandaş bir ayda sefil olur" dedi. Saydan, ilaç firmalarını Rekabet Kurumu'na şikayet ettiklerini, kararla ilgili de dava açmaya hazırlandıklarını ifade etti.
341 İLAÇ PİYASADA YOK
İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, şu anda 341 ilacın piyasada olmadığını söyledi. Bu sayının artmasından endişe ettiklerini dile getiren Barut "Muadili olan ilaçlarda sorun yok. Asıl sorun onkoloji, anestezi, insilün ilaçlarının muadillerinin olmaması. Firmaların dayanma güçlerine göre bu rakam artacaktır" dedi. Sanayinin bu fiyatlara ilaç üretemez hale geldiğini belirten Barut, "En azından kur farkları ödenirse sorun çözülür" dedi.
İLAÇ FİRMALARI ENDİŞELİ
Yabancı ilaç firmalarının çatı örgütü Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ise, ilaç şirketlerinin ve eczacıların yaşadığı sıkıntıların ilaca erişimde problemler yaşanmasına neden olmasından endişe duyduklarını, bu durumun sağlık alanındaki her kesimin yaşayacağı bir soruna dönüşmesinden endişe ettiklerini ifade ettiler.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.