Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2-6 Kasım haftasında sadece 3 milyar TL artan bankacılık sektörünün TL kredi hacmi, 9-13 Kasım haftasında tam 17,7 milyar TL arttı.
Geçen hafta yeni ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı'ndan gelen Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı sinyalleri sonrasında, vatandaşın kredi talebini öne çektiği görüldü.
Yıl başından bu yana TL kredi hacmi 684 milyar TL’lik rekor artışla 2 trilyon 322 milyar TL’ye ulaştı.
17,7 milyar TL'lik artış, 30 Temmuz haftası sonrasındaki dönemin en yüksek TL kredi hacmi artışı olarak kayıtlara geçti.
6 Kasım haftasında sadece 277 milyon TL artan TL ihtiyaç kredisi hacmi, 13 Kasım haftasında 2,8 milyar TL arttı.
Bireysel kredi kartı borçları bu dönemde 3,7 milyar TL artarken, KOBİ'lerin TL kredi hacmi de 4,6 milyar TL yükseldi.
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 20'yi aştı
TCMB dün politika faizini yüzde 10,25'ten yüzde 15'e çekti ancak zaten örtülü faiz artışlarıyla oran dün yüzde 14,87'ye kadar çekilmişti. Dünkü artışla örtülü faiz, açık politika faizi haline gelmiş oldu.
Fonlama faizi 16 Temmuz'da yüzde 7,34 ile son 6 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra kur ve enflasyondaki artış nedeniyle kademeli olarak yükselmeye başlamıştı.
Kredi faizleri de bu dönemde kademeli olarak yükseldi.
TCMB verilerine göre, 24 Nisan haftasında yüzde 8,27'ye kadar gerileyen ortalama ihtiyaç kredisi faizleri, 13 Kasım haftasında yüzde 20,92'ye ulaştı.
Konut kredisi faizleri 15,50
26 Haziran haftasında yüzde 9,01'e kadar gerileyen ortalama konut kredisi faizleri de geçen hafta yüzde 15,50 oldu.
17 Temmuz haftasında yüzde 9,30 olan ticari kredi faizleri de yüzde 16,95'e ulaştı.
12 Haziran haftasında yüzde 11,20'ye kadar gerileyen taşıt kredisi faizleri de yüzde 19,34'e sıçradı.
Ek masraflarla bu kredi Faiz oranları daha da yükseliyor.
Pandeminin birinci dalgasında nispeten düşük faizli kredi alarak ayakta kalmaya çalışan vatandaş, esnaf ve şirketler için yüksek faizler nedeniyle zor bir dönem başlamış durumda.
Faizlerin daha da artmasını bekleyen vatandaş, bu hafta kredi çekmeyi tercih etti.
Erdoğan: Faiz-kur-enflasyon sarmalından kurtulmamız şart
Rabobank: Faiz artışı yatırımcıyı TL'ye yönlendirebilir
Elvan, Merkez'in kararını değerlendirdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.