Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Lisanssız elektrik üretiminde çok önemli bir süreç yaşanıyor. Vatandaş, 1 megavatın altında kurulu güce sahip güneş tesislerinden elektrik üretip satarak, mart ayında 321 milyon TL kazandı. Vatandaş, ağırlıklı olarak güneş olmak üzere rüzgâr, biyokütle gibi kaynaklardan 1 megavatın altında tesis kurarak ihtiyaç duyduğu elektriği üretiyor, ihtiyacından fazlasını da sisteme satıyor. Vatandaş, güneşten ürettiği ve sisteme sattığı her kilovatsaat elektrik için 13.3 dolar-sent alıyor.
6 MİLYAR KİLOVATSAAT
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, bu yılın mart ayında lisanssız kurulu gücü (güneş, rüzgâr, biyokütle) 4 bin 523 megavata çıktı. Bu rakam, 2016 yılında bin 40 megavat, 2017 yılında 3 bin 173 megavat düzeyinde bulunuyordu. Vatandaş, ihtiyacını karşıladıktan sonra mart ayında ürettiği elektriğin 595 milyon kilovatsaatini sisteme sattı. Rapora göre vatandaş, bu satış karşılığında 321 milyon TL aldı. Vatandaşın, ocak-mart döneminde sisteme sattığı elektrik miktarı, 1 milyar 258 milyon kilovatsaat oldu. Yıl sonunda ihtiyaç fazlası olan ve sisteme satılması öngörülen elektrik miktarı 6 milyar kilovatsaat.
EN BÜYÜK PAY GÜNEŞİN
EPDK’nın mart ayı verilerine göre lisanssız tesislerin kaynaklara göre dağılımı:
Güneş: %95.82
Biyokütle: %2.80
Rüzgâr: % .13 1.08
Hidrolik: %0% .13
LİSANSSIZ ÜRETİMDE KONYA ÖNDE
Eski TEDAŞ Genel Müdürvekili Osman Nuri Doğan, HABERTÜRK’ün sorusu üzerine, lisanssız tesislerde elektrik üretim miktarının her yıl arttığını söyledi. Doğan, vatandaşın bu sistemde ürettiği elektriğin bir bölümünü de kullandığını belirterek, “Vatandaş, ihtiyaç duyduğu elektriği kullanıyor. Kalanını da sisteme satıyor. Kullanılan elektrik de dikkate alındığında 321 milyon TL’den çok daha yüksek bir tutar söz konusu olacak” dedi. Lisanssız üretim tesislerinde, güneş potansiyeli ile öne çıkan Konya 497 megavat kurulu güçle ilk sırada yer alıyor. Kayseri’de 299 megavat, Ankara’da 239 megavat, İzmir’de 178 megavat lisanssız üretim tesisi bulunuyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.