Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de vatandaşın kullandığı kredi miktarı Nisan 2011'e göre yüzde 23.5 artarak, 710 milyar liraya ulaştı. Buna göre, kredi kullanabilen 18 yaş üstü her vatandaş ortalama olarak her ay 1200 lira kredi borcu ödüyor. Bu oranın yıllık ortalaması ise 14 bin 200 liraya yükseldi.
FIRSAT BULDUKÇA HARCAYAN ÜLKE
Son 10 yılda ekonomik kriz sonrası alınan önlemler faizleri aşağı çekti. Faizlerin düşüşü yıllarca ertelenen konut, otomobil, beyaz eşya talebini arttırırken, enflasyon nedeniyle çok uzun yıllar boyunca refahın uğramadığı Türkiye de dönüşmeye başladı. Bankacılık sektöründeki çeşitli uygulamalar, farklı kampanya ve taksit imkanları vatandaşın bu harcama iştahıyla birleşince, fırsat buldukça harcamayı tercih eden bir ülke ortaya çıktı.
50 MİLYON KİŞİ KREDİ KULANICISI
BDDK'nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) bankaların verdiği kredilerin miktarlarını açıkladığı haftalık veriler incelendiğinde ortaya ilginç tespitler çıkıyor. Türkiye halkının 13 Nisan 2012 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre kullandığı kredi miktarı yüzde 23.5 artışla 710 milyar lirayı aştı. Türkiye'nin 18 yaş üstü, yani kredi kullanabilecek kişi sayısı yaklaşık 50 milyon kişi. Bir yılda kullanılan kredi miktarı kredi kullanabilecek nüfusa oranlandığında, Türk halkının kişi başına 14 bin 200 lira kredi borcu olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye çapında bakıldığında, 18 yaş üzerindeki her bir Türkiye vatandaşının aylık ortalama 1200 lira kredi ödemesi bulunuyor. Bu rakam asgari ücretin yaklaşık iki katına denk geliyor.
1160 LİRALIK KREDİ BORCU
Yine 13 Nisan itibariyle yıllık verilere bakıldığında, Türkiye'de kredi kartı kullanım tutarının 58.4 milyar liraya geldiği görülüyor. Bu rakam da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29.7 artış göstermiş durumda.
Bu veriyi de farklı bir gözle değerlendirdiğimizde, kredi kartının Türkiye halkının gözünde ne kadar büyük bir yer tuttuğu bir kez daha ortaya çıkıyor. 18 yaşın üzerindeki her bir vatandaşın ortalama 1160 liralık kredi kartı borcu var.
Veriler değerlendirildiğinde, alınan kredilerin içinde en çok tüketici kredilerinin öne çıktığı görülüyor. Türkiye halkı son bir yılda 173 milyar liralık tüketici kredisi kullanmış.
TÜKETİCİ KREDİLERİ BAŞI ÇEKİYOR
Bu rakamın önemli bir miktarı, kredi kartı borcunu daha düşük faizle kapatmak isteyen vatandaşların talebinden kaynaklanıyor.
Merkez Bankası ve BDDK verilerine göre, Türk bankalarının kredi/mevduat oranı yüzde 100'e ulaşmış durumda. Yani 740 milyar lira mevduat birikimi yapan Türk halkı, aynı dönemde 710 milyar liralık kredi kullanmış. Bir başka deyişle, biriktirdiği paranın neredeyse tamamı kadar borçlanmış.
Biriktirilen mevduattaki paranın çok önemli bir bölümünün 1 milyon lira ve üzerindeki mevduata sahip kişilere ait olduğu düşünüldüğünde, kredi/mevduat dengesi ortalama vatandaşlar için oldukça bozulmuş oluyor. Zaten hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı tasarruf teşvik paketinin perde arkasında yatan gerekçe de bu. Hanehalkı borçluluğu açısından Türkiye bir çok Avrupa ülkesinin altında. Ancak, buna rağmen bu borçluluğun artmaması için gerek hükümet, gerek Merkez Bankası, harcamayı biriktirmekten daha çok tercih eden Türk halkını biraz daha uzun vadeli tasarrufa yönlendirmeye çalışıyor.
ee ne olacaktı ki zengingini zengin eden devlet var fakiri fukurayı gözeten degil.bankalara sahip çıkalım koruyup kollayalım derken n kastediyorlar.millt zul içinde eline geçen arayla idare edemedigi için borçlanıyor.buda bankaların işine geliyor.hangi banka sahibi şimdiye kadar ekonomi kötü dedi onlar için tabiki iyi 50 milyon insan borçluymuş kasaları para doluyor tabikide iyi olur ekonomi.ekmek 5 lira olsa bunlara dokunurmu kriz.zengini zengin efen hükümet var nasıl olsa.ama benim gözü kapalı vatandaşım hala derin uykusundan uyanamıyo
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.