Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün Ankara'da bir açılış töreninde yaptığı konuşmada ABD'nin önde gelen bankalarından JPMorgan'ın raporundan bahsederek, “Daha iki gün önce ABD'nin en büyük bankası olan JPMorgan bir rapor yayımladı. Felaket tellallarına inat Türkiye'nin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde toparlanıp başarı performansı göstereceğini öngörüyor.” dedi.
Sözcü'den Emre Deveci haberine göre, ekonomi konusunda eleştirilere de tepki gösteren Bakan, “Uluslararası kuruluşların bir bir teyit ettiği bu gelişmelere karşı ne hikmetse muhalefet lal olmuş durumda” ifadelerini kullandı.
Söz konusu raporda Türkiye ilgili büyüme beklentisi haricinde neler bulunuyor?
BÜYÜME BEKLENTİSİ
Varank'ın işaret ettiği “Yükselen piyasaların görünümü ve strateji” başlıklı rapor, 8 Temmuz'da yayımlandı.
Raporda, Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini yükseltildiği hatırlatılıyor. Nitekim, banka haziranda 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6,1'den yüzde 6,8'e yükseltmişti ancak 2022 büyüme tahmini yüzde 3,4 ile düşük seviyede kaldı.
ENFLASYON BEKLENTİSİ
Raporda, Türkiye için 2021 yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 13.4’ten yüzde 14.7’ye, 2022 sonu enflasyonu tahmini yüzde 10.5’ten yüzde 11.5’e yükseltildiği de aktarıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılı sonu için enflasyonda yüzde 5 seviyesine ulaşmayı hedeflerken, JP Morgan beklentisi yüzde 11,5. Banka, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde ortalama yüzde 18,1'lik yüksek enflasyon beklentisine de sahip.
Banka, 2021'de milli gelire oranla yüzde 2,7'lik bütçe açığı, yüzde 3,6'lık da cari açık bekliyor.
FAİZDE İNDİRİM BEKLENTİSİ
Yılın son çeyreğine kadar politika faizinin yüzde 19'da kalacağını öngören banka, dördüncü çeyrekte toplamda 150 baz puanlık faiz indirimi olacağını tahmin ediyor. Banka ayrıca, TCMB politika faizinin 2022 sonuna kadar ancak yüzde 14,50'ye kadar düşebileceği tahmininde bulunuyor.
Türkiye'nin de dahil olduğu bazı ülkelerde gıda enflasyonundaki yükselişe işaret eden banka, küresel gıda fiyatlarındaki artışın ve yurt içindeki rekolte düşüşlerinin gıda enflasyonu artışında belirleyici olduğuna işaret edildi.
Raporda ayrıca, Türkiye'de kura temelli politikalara meydan okunduğunda risklerin ortaya çıktığı da vurgulandı.
DOLAR/TL BEKLENTİSİ
Raporda JP Morgan'ın dolar/TL tahminleri de yer alıyor. Buna göre, banka, son günlerde 8,60-8,70 aralığında hareket eden dolar/TL'nin eylül sonunda 9'a, yıl sonunda 9,50'ye ulaşmasını öngörüyor. Bankanın 2022 yılı Mart sonu için kur tahmini 10,00, Haziran 2022 tahmini ise 10,50.
TCMB’nin son enflasyon raporunda duyurduğu 2021 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 12,2 seviyesinde.
TCMB’nin haziran ayı anketinde 8,95 olan piyasanın yıl sonu dolar/TL beklentisi, temmuz anketinde 8,99’a yükselmişti. JP Morgan ise kurda daha fazla yükseliş öngörüyor.
Bakan Varank, Elmadağ Mobilyacılar İhtisas OSB’nin temelini attı
TL, dolar karşısında pozitif ayrışmayı sürdürecek mi?
ABD’de enflasyonu yükselten sebepler değişiyor
Wall Street borsaları bilançolarla güçleniyor
Bilançolar öncesi hisselerde rekor yükseliş
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.