Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kovid-19 pandemisinin başladığı 2020'de tanımlanan uzun Kovid, SARS-CoV-2 virüsüne yakanlandıktan sonraki üç ayda yeni semptomların ortaya çıkması ve bunların en az iki ay boyunca sürmesini ifade ediyor.
Yaygın semptomlar arasında yorgunluk, nefes almakta zorlanma ve bilişsel işlevlerde gerileme yer alıyor.
Tanımlanmasının üzerinden neredeyse 5 yıl geçmesine ve milyonlarca kişiyi etkilemesine rağmen uzun Kovid hâlâ ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.
Nature Medicine adlı hakemli dergide 9 Ağustos'ta yayımlanan bir araştırmada, daha önceki çalışmalardan yararlanılarak bu hastalığın küresel çaptaki etkisi masaya yatırıldı.
Araştırmacılar 2023 sonu itibarıyla dünyadaki yetişkinlerin yüzde 6'sı ve çocukların yüzde 1'inin, yani 400 milyon kişinin uzun Kovid'e yaklandığını tahmin ediyor.
Çalışmaya Kovid-19'a birden fazla kez yakalanan kişilerin verisi dahil edilmediğinden, sayının aslında çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.
Hastalığın yarattığı mali yükü hesaplarken sağlık hizmeti masraflarını çıkaran ekip, uzun Kovid'in Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkelerine yıllık 864 milyar ila 1,04 trilyon dolara mal olduğunu hesapladı.
Uzun Kovid uzmanı araştırmacılar makalede şöyle yazıyor:
Mevcut tüm verilere dayanarak yapılan ihtiyatlı tahimine göre, uzun Kovid'in yıllık küresel ekonomik zararı yaklaşık 1 trilyon dolar, yani 2024 küresel GSYİH'sinin yüzde 1'i olabilir.
Bilim insanları bu tahmini, yaşam kalitesindeki düşüş ve işgücüne katılımdaki azalmalar üzerinden yapıyor.
Yeni çalışmayı yürüten ekip uzun Kovid'in daha iyi araştırılması çağrısında bulunuyor. Çalışmaya göre uzun Kovid geçiren hastaların yalnızca yüzde 7 ila yüzde 10'u iki yılın arından tamamen iyileşiyor.
Ayrıca uzun Kovid'in kalp, bağışıklık sistemi ve üreme de dahil "neredeyse bütün organ sistemlerini" etkilediği vugulanıyor.
Araştırma ekibi hem hastalığın ardındaki mekanizmaların daha iyi öğrenilmesi hem de buna karşı yeni aşı ve ilaçların geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Makalenin başyazarı Ziyad Al-Aly "Bence devlet kurumları Kovid bitmiş ve uzun Kovid yokmuş gibi davranmaya can atıyor" diyerek ekliyor:
Acil servis muayeneleri ve hastaneye yatışlar bu yaz keskin bir şekilde artmamış gibi davranmak çok daha hoş geliyor.
Kovid-19 aşılarının yan etkilerine karşı sürülen ilaçlara dikkat!
DSÖ'den Kovid-19 vakaları artıyor uyarısı!
Yeni Kovid-19 varyantları alarm veriyor: En bulaşıcı türler yolda!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.