Uzmanlar Yunanistan için ne dedi
Yunanistan'daki seçim sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, SYRIZA'nın vaatlerinin uçuk ve uygulanmasının zor olduğu görüşünde
Dünyanın dünkü en önemli gündem maddesi Yunanistan’daki seçimler oldu. SYRİZA yüzde 36.3’lük oyla seçimleri galip bitirdi. Yunan parlamentosuna 149 vekil sokabilen SYRİZA’nın lideri Aleksis Çipras ise vaatleriyle dikkat çekiyor! Uzmanlara göre ekonomik olarak ‘uçuk’ vaatlerde bulunan Çipras’ın milyarlarca euro borcu silme, bedava elektrik ve zenginlerin vergilendirilmesi gibi vaatlerini nasıl gerçekleştireceği merak ediliyor. Öte yandan uzmanlara göre, SYRİZA’nın iktidarı siyasal anlamda Türkiye’yle ikili ilişkiler anlamında olumlu. Euro kurunun Avrupa Merkez Bankası kararıyla ve SYRİZA’nın seçim sonuçlarına paralel düşme ihtimali ise Türkiye için olumsuz olarak değerlendiriliyor…
Yunanistan seçimleriyle ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay SYRİZA’nın ekonomik vaatlerinin çok uçuk olduğunu söylerken, “Dolaylı vergilerin kaldırılacak olması çok uçuk. Borçları silme kararı alması kolay değil sadece AB’ye borçları yok, IMF’ye de borçları var ve IMF borç silmez. SYRİZA mart ayından sonra kendi bonolarımı ihraç ederim şeklinde bir tezi var O da bu atmosferde mümkün değil” dedi.
Türkiye ile siyasi ilişkilerin SYRİZA’yla birlikte daha olumlu olacağını söyleyen Uskuay, “Bu yönetimin en pozitif şeyi siyasi ilişkilerde olacak. Seçim sürecinde Türkiye aleyhtarı bir söylem içinde olmadılar” diye konuştu.
Yunanistan’la ticaretimizin düşük seviyelerde olduğunu ifade eden Uskuay, “Euro Bölgesi’nde zaten bir durgunluk söz konusu. Buradaki SYRİZA rüzgarı da euroyu düşürürse bu bizi olumsuz etkiler. Özellikle turizm olumsuz etkilenir. Türkiye’nin ihracatı içinde AB’nin payı yüzde 53.6” dedi.
AVRUPA VE TÜRKİYE OLUMLU ETKİLENİR
Radikal sol koalisyon SYRIZA’nın zaferini ‘sürpriz olmayan bir sonuç’ olarak yorumlayan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, kısa vadede bir belirsizliğin olacağına işaret etti. Prof. Dr. Aslanoğlu değerlendirmesinin devamında ise “Bu (seçim sonucu) bir tepki… Yunan halkının, Avrupa’da uygulanan iktisadi politikalara bir tepkisi diye düşünüyorum. Özellikle Almanya’nın bu maliye politikalarının sonucu, Yunanistan’da ortaya çıkan işsizlik ve ciddi bir gelir kaybı oluştu. ‘SYRIZA lideri hangisini seçecek nasıl bir yol izleyecek’ bu tartışmalara konu olacak muhtemelen. Fakat ben nihayetinde bunun, Avrupa’da, İspanya başta olmak üzere siyasi bir değişimi tetikleyeceğini, bu değişimin nihayetinde Avrupa’nın ve Türkiye’nin lehine olacağını düşünüyorum” dedi.
UYGULANAN POLİTİKA BAŞARISIZ OLDU
Son 6-7 yılda uygulanan ekonomi politikalarının başarısızlıkla sonuçlandığı görüşünde olan bu sürecin mimarlığını ise Almanya’nın yaptığını kaydeden Prof. Dr. Aslanoğlu, “Bu değişim, siyaseten gelen bu değişim Avrupa’yı değişime itecek. Bence maliye politikası kullanılacak. Belki borç yapılandırması konusunda adımlar atılacak. Yine Euro’nun geleceği konusu var… Hepsi bir anda olmaz zamana yayılacak. Bu değişimler Avrupa’nın ihtiyacı olan değişimler. Süreç çok da uzamadan büyümeye doğru itecek Avrupa’yı” dedi. “Avrupa’nın büyümesi de Türkiye’yi pozitif etkiler” diyen Aslanoğlu “Avrupa’nın yüzde 2 filan büyümesi Türkiye’nin çok işine gelir. Kısa vadede Türkiye’ye olumsuz bir etkisi olmaz çıkan sonuçların. Orta ve uzun vadede olumlu sonuçları olacaktır” şeklinde konuştu.
'BUNLAR HEYECANLI SÖYLEMLER'
Profesör Emre Alkin CNBC’de Yunanistan’ın seçim sonuçlarını değerlendirdi. Alkin Yunanistan lideri Alexis Çipras’ın Trokya ile ilgili sözlerini değerlendirdi. Alkin, “Bunlar heyecanlı söylemler, bizde de iktidarlar neler söyledi Kemal Derviş’le devam edildi yola. Heyecanlı yorumlara aldırmayın bunlara” dedi. Alkin Yunanistan’ın eurodan ayırılmasıyla ilgili olarak ise, “Ayrılma bir seçenek değil rüyalarında göremezler” diye konuştu.
Türkiye açısından seçimin sonuçlarını da değerlendiren Alkin, “Sol iktidarlar geldiği zaman Türkiye’de bir ısınma olur. Sosyal demoktraklar Avrupa’da kavga dövüş etmezler. SYRİZA bir parti değil bir oluşum. Sol düşüncenin oluşturduğu bir parti, Türkiye ile ilişkiler eskisinden daha iyi olur. Belki Türkiye bir yatırım hamlesi yapar SYRİZA’ya destek verir. Yunanistan’da bu iktidarla hiç temasları oldu mu bilmiyoruz” dedi.
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, SYRIZA lideri Çipras'ın seçimleri kazanmasının beklendiğini ancak güçlü bir şekilde kazanmasının sürpriz olduğunu ifade etti. Parti programına ve yapılan açıklamalara bakıldığında piyasayı rahatsız edici söylemlerin olduğuna dikkati çeken Metin, "Parti söyleminde bankaların millileştirilmesinden tutun, Troyka'nın bozulmasına, kendi ödemelerinin gecikmesine kadar ve belki de bir noktada Avro Bölgesi'nden ayrılmaya kadar giden söylemler. Bu söylemler her ne kadar bu şekilde olsa bile bir süre sonra görüşmeler neticesinde biraz yumuşayabilir. Şu andaki durum Yunanistan'ın Avro Bölgesi için çok riskli ve tehlikeli gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.
BAŞÇI ETKİLEYECEK
Türkiye Cumhuriyet merkez bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın yarın yapacağı Enflasyon Raporu'na ilişkin basın toplantısındaki mesajlarının TL için çok daha önemli olduğuna dikkati çeken Metin, şunları kaydetti: "Dolar/TL'yi yakın vadede en çok Başçı'nın vereceği sinyaller etkileyecektir. Dolar/TL'de 2,35 seviyesi destek olmuş durumda. Direnç olarak 2,3750 takip edilirken bu seviyenin kırılması durumunda hızlı yükselişler görebilir ve tekrardan 2,40'lı seviyeler konuşulabilir. Ancak yarın Başçı'nın açıklamalarına kadar 2,3750'nin kırılacağını düşünmüyorum. Avro/dolar paritesinde ise 1,1380'nin önemli direnç seviyesi konumunda. Aşağıya bakıldığında pek bir destek yok. Paritede 1,10'un sadece ismi var. Bunun kırılması durumunda 1,08 takip edilecek."
CAMERON: BELİRSİZİKLER ARTAR
İngiltere Başbakanı David Cameron, "Yunanistan seçimi Avrupa'da ekonomik belirsizlikleri artıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan'daki genel seçimlerin sonuçlanmasının ardından sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden değerlendirmede bulunan Cameron, "Yunanistan seçimi Avrupa'daki ekonomik belirsizlikleri artıracaktır. Bu yüzden Birleşik Krallık planına sarılmalı, ülkede güveni sağlamalı" ifadelerini kaydetti.
Osborne, "İnsanlar ekonomik yenilgiden yoruldular. Arta işsizlikten yoruldular. İngiltere'de ekonomik koasa geri dönmek, ekonomik planın bulunmadığı bir ortama geri dönmek işsizliği artıracaktır. Burada bizim için alınacak dersin
zaten işleyen planımızı sürdürmek, yüksek istidam oranını sağlamak olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.