Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İklim değişikliği son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte artık 'iklim krizi' olarak anılmaya başladı ve hepimizin hayatındaki etkileri daha görülür hale geldi. Buzulların erimesinden doğal afetlerin artmasına kadar birçok olumsuz gelişme dünya üzerindeki yaşantıyı, insanların, hayvanların ve bitkilerin sağlığını ve ömrünü etkilemeye devam ediyor.
Hürriyet'teki habere göre; Bu konuyla ilgili yapılan ve Geophysical Research Letters'da yayınlanan son bilimsel çalışma iklim değişikliğinin dünyanın atmosferi üzerinde yarattığı oldukça çarpıcı etkiyi ortaya çıkardı.
Bu çalışmanın sonucuna göre dünyamız artık daha az 'yansıtıcı' hale geldi. Bu durum ise dünyanın artık eskiye göre daha 'Karanlık' olduğu anlamına geliyor!
Araştırmacılar yaptıkları gözlemlerin sonuçlarını aktardıkları makalelerinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
"1998-2017 yılları arasında Büyük Ayı Güneş Gözlemevi tarafından günlük, aylık, mevsimsel, yıllık ve on yıllık dönemler halinde yapılan ve modern fotometrik teknikler kullanılarak yapılan gözlemlere göre, kademeli olarak gerçekleşen ancak iklimsel olarak oldukça belirgin bir sonuç elde ettik. Buna göre yerkürenin 'yansıtabilirlik' oranı son 20 yıllık verilere dayanarak ~0.5 W/m2 oranında azaldı."
Dünyanın yansıtıcılığı iklim konusunda öncül belirleyicilerden birisi. Zira iklimsel değişiklikler solar (güneş) yoğunluk, yansıtabilirlik ve sera gazı yalıtımıyla doğrudan ilgili.
Bilim insanları bu sonuca 1998 yılından beri gezegen ışığında meydana gelen dalgalanmaları ölçerek ulaştı. Bu veriler NASA'dan alınan verilerle karşılaştırıldı ve birleştirildi.
Dünyanın yansıtıcılığını azaltan ve daha karanlık hale getiren ise iklim değişikliğinin bulutlar üzerinde yarattığı etki. Bulutların dünyadaki elementlerle olan bağı bilim insanları için çözülmesi zor bir konu olmaya devam etse de eldeki veriler çalışmanın çarpıcı sonuçlarını anlamamız için yeterli.
Bulutlar üzerlerine gelen güneş ışığının yarısına yakınını yansıtıyorlar. Bunun yanında bulutlardan yeryüzüne dökülen kar ve buz ise güneşten aldıkları ışığın tamamına yakınını yansıtıyor. Ancak yapılan gözlemler bulutların ışığı yansıtmasında ciddi bir azalma olduğunu ortaya koyuyor.
Bulut tabakalarının iklim değişikliği nedeniyle giderek kalınlaşmasıyla ilintili olduğu düşünülen bu sonuç bilim insanları tarafından kaygı verici olarak adlandırılırken konuyla ilgili daha ileri düzey araştırmalar yapılmaya çoktan başlandığı biliniyor.
Prens William'dan iklim krizi uyarısı: Herkes üzerine düşeni yapmalı
İklim değişikliğinin sonucu! Araplar teyakkuzda
Enerji krizinin temel sebebi iklim değişimi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.