BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUzmanından 'İstanbul' uyarısı: Nüfus azaltılmalı, yapay zeka kullanılmalı!----

Uzmanından 'İstanbul' uyarısı: Nüfus azaltılmalı, yapay zeka kullanılmalı!

Uzmanından 'İstanbul' uyarısı: Nüfus azaltılmalı, yapay zeka kullanılmalı!
07 Mart 2023 - 11:25 www.finansgundem.com

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, olası depreme hazırlık için, nüfus azaltma planının gündeme alınması ve afet koordinasyonunun yapay zeka ile yapılması gerektiğini söyledi.


İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, olası İstanbul depreminin ne zaman olacağı bilinmese de, depremin zamanı geldiğinde olacağının belli olduğunu söyledi.

Şen, depreme hazırlık için yapılması gereken iki önemli konuyu açıklayan Şen, İstanbul nüfusunun azaltılma planının gündeme alınması ve afet koordinasyonunun yapay zeka ile yapılması gerektiğini söyledi.

"İSTANBUL'DA ÇADIR KURACAK BİLE YER KALMADI"

Prof. Dr. Şamil Şen, İstanbul'un bir 'canavar' gibi büyütüldüğünü ifade ederek, "Olası bir depremde bu canavar bizi öldürecek. Bu canavarla mücadele edeceksek ilk yapmamız gereken şey, öncelikle İstanbul'un nüfusunu azaltmaya yönelik adımları atmamız lazım. Birincisi İstanbul'u yeterince büyüttük boş yer kalmadı. Deprem sonrası, yaşayabilecek ve çadır kuracak yerlerimiz kalmadı. Dolayısıyla bir an önce İstanbul'da artık bir nüfus azaltma planını gündeme almalıyız. Kimse İstanbul'da ne zaman deprem olacağını bilemez ama depremin zamanı geldiğinde olacağı bellidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AFAD veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eskiden beri çalışıyordu. Zemin yönünden binaların çalışmaları oldu ama yeterli olmadı" dedi.

"DEPREM İÇİN YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNİ KULLANMALIYIZ"

Şen, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden sonra oradan alınan bilgilerin, insanların yaşamını kurtaracak verilerin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini belirtirken, "Bu bilgiler değerlendirdikten sonra İstanbul'a uygulama yönünde çalışmalar yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Depremle alanında teknolojinin kullanılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Şen, "Yapay zeka sistemleriyle binalarımız sağlam mı değil mi öğrenebiliriz. Afet koordinasyonunu yapay zekayla yapabiliriz. Deprem fay kuşaklarını, deprem olacak fayların aktivitesini, hatta daha ilerisini söyleyeyim yapay zekayla akustik sistemleri bile inceleyip, bunlardan modeller oluşturup, bu verileri yapay zeka sistemleriyle makinaya öğretip, kestirim yaptırarak yararlanabiliriz" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesiyle ilgili ithalatta esneklik

 

Depremlerde acı bilanço: 46 bin 104 can kaybı

 

İşte Avrupa ülkelerinden depremzedeler için gönderilen yardımlar…

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Leon07 Mart 2023 15:04

    Nüfus ülkenin tamamında azaltılmalı planlama yapılıp hızla artışın önüne geçilerek arap hamasetlerinden kurtulup rızkın akıldan ilimden bilimden ekonominin zamanın cagdaş donanımlarında olduğunun gerçeğine sarılmaktır aslolan

  • EMİSYON HACMİ 07 Mart 2023 12:30

    ZAMANINDA FABRİKALAR TRAKYA BÖLGESİNE TAŞINSAYDI BELKİ İNSANLAR DA O YÖNE DOĞRU HAREKET EDERDİ VE YERLEŞME ORANTILI OLURDU İSTANBULUN ADINI DUYAN İŞ ADAMLARI İLKLERİN ADAMI MARKA OLACAM DİYE İSTANBULA KONUŞLANMIŞ MAĞAZA ZİNCİRLERİ AKABİNDE O İNSANLARIN GECEKONDUDAN KENTE BİNALARA YERLEŞTİRME PLANI İLE HERYERDE İNŞAAT,HERŞEY BANA GÖRE HOLDİNGLER GÖKDELENLER BENZERİ HERŞEY BÜYÜK DERE BAĞLANTI YOLU VE MECİDİYEKÖY KÖPRÜSÜ İLE BAŞLADI.ZATEN DEVAMI DA MASLAK LEVENT FULYA NİŞANTAŞI BEŞİKTAŞ VE SONRASI YIĞILMALAR DEVAMINDA GELEN ÇARPIK KENTLEŞME PLANI... ALİ SAMİYEN STADI KEŞKE HİÇ YIKILMASAYDI.. ZATEN NOSTALJİ ADINA DA HİÇ BİR ŞEY İSTANBUL 50 LERDE 60 LARDA DAHA GÜZELMİŞ

  • Zübük07 Mart 2023 16:15

    zamanında kente göçü engelleyecek politikalar üretilseydi. istanbulun nüfusu 16 milyon olmazdı. Trakya gibi tarım arazilerini sanayileşme ile yitirdik yitirmek üzereyiz. Üstüne üstlük maalesef kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm yapmaya çalışanlar yüzünden şehir içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı