Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Havaların serinlemesiyle birlikte soğuk algınlığı ve grip vakalarında da artış gözlemleniyor. Kovid-19 ile gribin belirtileri ise büyük oranda benzerlik gösteriyor. İki hastalık arasında farkları ve korunma yollarını Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim sorumlusu Prof. Dr Hakan Oğuztürk Sputnik’e aktardı.
Grip ve Kovid-19’un ortak belirtileri neler?
Kovid-19 ve gribin nedeninin RNA virüsleri olduğunu ifade eden Oğuztürk şunlara dikkat çekti:
“Mevsimsel olarak havaların soğuması ve insanların açık alanlarda daha az vakit geçirmesi, kapalı alanlarda bulunma zorunluluğunun artması, Kovid-19 hastalığında olduğu gibi grip hastalığında da insanlar için önemli bir risk oluşturmaktadır. Hem grip hem Kovid-19 hastalığında solunum yolu bulaşı ortak özellik olarak karşımıza çıkmakta, bundan daha da önemlisi her iki hastalıktaki semptom ve şikayetler, özellikle ateş, kuru öksürük, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı tanı koymada klinisyenlerin işini zorlaştırmaktadır. Son zamanlarda tüm dünyada baskın olarak görülen Delta ve Mu varyantlarında da semptom ve şikayetlerin gripteki ile olan benzerlikleri kesin tanı için hastaneye başvuruyu zorunlu kılıyor.”
Korona virüs ile grip arasında farklar da var
İki hastalığın seyrinin birbirinden farklı seyrettiğini ifade eden Oğuztürk, kesin ayrımın yapılması için PCR testi yapılması gerektiğini belirterek “Kesin olmamakla birlikte yorgunluk, halsizlik, hapşırık, burun akıntısı, baş ağrısı gripte Kovid-19 hastalığına göre daha sık görülürken, ishal, nefes darlığı, koku-tat alma bozukluğu Kovid-19 da daha sıktır. Ayrıca Kovid-19 da belirtilerin ortaya çıkışı daha yavaştır. Oysa gripte belirtiler ikinci günden itibaren hissedilmeye başlanır. Buna karşın gripte şikayetler Kovid-19 hastalığına göre daha erken kaybolur. Görüldüğü üzere her iki hastalığın klinik belirti ve bulgularla tam olarak ayırt edilmesi çok zor olmakla birlikte birtakım benzerlik ve farklılıkları mevcuttur. Bu nedenle bu belirti ve şikayetleri olanların kesinlikle Kovid-19 ayrımının yapılabilmesi için PCR testine ihtiyaç duyulacağından, testin yapılması için hastaneye başvurması önerilir” dedi.
‘Grip ve Kovid-19’dan aşı ile korunulabilir’
Kovid-19 ve gribe karşı uygulanan aşıların önemine dikkat çeken Prof. Dr. Oğuztürk “Alınacak tedbirler her ikisi içinde benzerlik göstermektedir. Ancak kesin korunma yolu aşıdır. Günümüzde hem gribe hem de Kovid-19 hastalığına karşı koruma sağlayan aşılar bulunmaktadır. Grip aşısı 65 yaş üstü kişilere, immun sistemi baskılananlara, kronik hastalıkları bulunanlara önerilmektedir. Gripte aşı yapıldıktan 2 hafta sonra koruma başlamakta ve grip virüsünün dolaşımda olduğu 6 ay süre ile koruyuculuk devam etmektedir. Kovid-19 hastalığına karşı koruma için kullanılan inaktif virüs aşılarında ise koruyuculuk yaklaşık 40 günde başlamakta 5-6 ay devam etmekte, mRNA aşılarında ise 2 haftada etkinlik yükselmeye başlamakta 6-9 ay devam etmektedir. Grip aşısının Kovid-19’a karşı hiçbir koruma etkinliği olmadığı gibi Kovid-19 aşılarının da gribe karşı koruyuculuğu bulunmamaktadır” değerlendirmesini yaptı.
‘İki hastalıkta da ölüm riski var’
Kovid-19 ve mevsimsel gribe karşı maske ve mesafe önlemlerinin sürdürülmesi gerektiğine de dikkat çeken Oğuztürk “Her iki hastalıkta da ölüm riski bulunmakla birlikte ölüm yüzdesi Kovid-19’da biraz daha fazladır. Aşıların yapılmaması ya da eksik yapılması hastaneye yatma hatta yaşamı yitirme ile sonlanacak bir süreci aktive edebilir. Bu nedenle aşılama ile birlikte bireylerin maske, temizlik ve sosyal mesafeye tedbirlerine uyarak bulunduğunuz kapalı ortamları sık sık havalandırarak riski en aza indirmek gerekmektedir” dedi.
Yeni araştırma: Kovid-19 hafif seyretse bile beyni küçültüyor
Kovid-19 hapları birkaç ay içinde gelebilir
Korona virüs aşısı ile grip aşısı arasında 14 gün önerisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.