Uzanların, milyar $'lık Polonya oyunu
Kepez ve ÇEAŞ hissedarı sıfatıyla mağdur olduğu gerekçesiyle Türkiyeyi mahkemeye veren Polonyalı Cementownia Nowa Hutanın 4.6 milyar dolarlık tazminat talebine mahkemeden onay çıkmadı. Uzanlarla bağlantısı saptanan şirketin, Türkiyenin bu dava için yaptığı tüm harcamaların faiziyle birlikte...
KEPEZ ve Çukurova Elektrik A.Ş. (ÇEAŞ) hisseleriyle ilgili olarak Türkiye aleyhine dava açan Polonyalı Cementownia Nowa Huta şirketinin Uzan Ailesiyle bağlantısı mahkemece de saptandı. Fransadaki Birleşmiş Milletler Uluslararası Tahkim Komisyonunda görülen davada, Türkiyeden 4.6 milyar dolar isteyen Cementownianın, Uzanların çıkarlarını korumamaya çalışan bir şirket olduğuna karar verildi.
Yapılan masraflar
Davada hakem heyeti, Türkiyenin bu dava için yaptığı tüm harcamaların faiziyle birlikte davacı tarafından ödenmesine karar verdi. Polonyadaki bu şirketten önce, Kıbrıs Rum Kesiminde kurulu Libananco isimli şirket de, Türkiyeden 10 milyar dolar tazminat talebinde bulunmuş, ancak bu şirketin Uzanlar ile bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak bu dava halen sürüyor. Türkiyeyi Coşar Avukatlık bürosu ile Freshfelds Bruckhaus Deringer Avukatlık firması temsil ettiği bu son davada Hakem Heyeti, iddia edilen hisse senedi alımlarının küstahça bir alışverişe dayandığını belirterek, şu saptamaları yaptı:
Başka hakem heyetlerinin tespit etmiş olduğu üzere anlaşma alışverişi tek başına prensipte kınanması gereken bir şey değildir. Ancak bazı hallerde tamamen uluslararası bir nitelikteki uyuşmazlıktan bir uluslararası uyuşmazlık yaratmak için kullanılan katıksız bir hile olduğu saptanmaktadır. Bu yetkiyi sahte bir biçimde üretme çabalarıdır. Üstelik hisselerin işlem tarihine ilişkin olarak bir takım tutarsızlıklar bulunmaktadır.
Uzanların çıkarları
Dolayısıyla tahkim heyetinin davacının hamiline yazılı hisselere 12 Haziran 2003ten önce satın aldığı iddiasını kabul etmesi imkansıdır. Davacı tarafından sunulan mali tablolar daha ziyade Cementownianın ve Kemal Uzanın 2005 yılında, Uzan Ailesinin ekonomik çıkarlarını korumak ve uluslararası yargılanma alanına erişim kazanmak amacıyla bu işleme sahte biçimde yaratmaya çalıştıklarını göstermektedir. Türkiyenin bu dava için yaptığı tüm harcamaların faiziyle davacı tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Kaybedilen ikinci dava oldu
BU son karar ile birlikte, Uzanlar, Türkiye aleyhine açtığı bir davayı daha kaybetmiş oldu. Uzanlar bugüne kadar Türk Devleti aleyhine Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezine 3 adet dava açtı. Bu davaların ilki 13 Ağustos 2009 tarihinde sonuçlandı. Europe Cement Investment&Trade SA.nın Türkiye aleyhine açtığı 3.8 milyar dolarlık davayı hakem heyeti haksız buldu. Türkiyeden 10 milyar dolar talep eden Kıbrıs Rum Kesimi merkezli Libananco Holdings Co. Limited şirketinin davası da devam ediyor.
HÜRRİYET