<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUzaktan çalışmanın tadını CEO'lar çıkarıyor----

Uzaktan çalışmanın tadını CEO'lar çıkarıyor

Uzaktan çalışmanın tadını CEO'lar çıkarıyor
19 Ağustos 2024 - 18:02 www.finansingundemi.com

CEO’lar uzaktan çalışmaktan hoşlanıyor, çalışanlar ise bu durumdan hoşnut değil.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Daha fazla CEO, uzaktan çalışma hayatının tadını çıkarıyor ama çalışanlar bu durumdan hoşlanmıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de şirketler yeni gelen yöneticiler için işleri kolaylaştırıyor: “Şirket merkezine taşınmak yok.”

CEO’lara uzaktan çalışma fırsatı

Fortune’dan Sasha Rogelberg’in haberine göre, Kaliforniya'da yaşayan Starbucks'ın yeni CEO'su Brian Niccol'un Seattle'daki kahve zincirinin merkezine taşınması gerekmiyor. Victoria Secret'ın yeni CEO'su Hillary Super'ın da uzaktan çalışmasına izin verilecek. Bu örneklerin, şirketlerin üst düzey yöneticilerinin uzaktan çalışma eğilimine öncülük edecek.

Bu, günlük esnekliğini korumak ve aileleriyle evde biraz daha fazla zaman geçirmek isteyen yöneticiler için iştah kabartan bir ihtimal. Ancak bazı uzaktan çalışan CEO'lar büyük bir uyanış çağrısı alabilir. İş dünyası uzmanları, “Çalışanları sadece patronlarının ofisten yokluğuna kızmakla kalmayacak, bu durum şirketin kendisine de zarar verebilir” diyor.

Yeni öfke krizi

Uzaktan çalışma tartışması pandemiden bu yana yeni bir öfke krizine evrilirken görevde olmayan CEO'ların algılanan kötü yönetimleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmalarının uzun bir geçmişi bulunuyor. Sears CEO'su Eddie Lampert, Florida'da yaşamayı seçtiği ve şirketin Illinois genel merkezini nadiren ziyaret ettiği için diğer eski yöneticiler tarafından eleştirildi. JC Penney'nin eski yöneticileri, 2013'te perakende devinin o dönemki derin satış sorunlarına rağmen Teksas'taki merkezine taşınmayı reddeden, artık görevden alınmış CEO Ron Johnson'a benzer bir tepki gösterdi.

Bu eleştiriler kanıtlara dayanıyor. 2021 tarihli bir çalışmada, Boston College ve Arizona State Üniversitesi’nden finans profesörleri Ran Duchin ve Denis Sosyura, uzaktan çalışan CEO'lar ile şirketlerin sağlığı arasındaki ilişkiyi ölçtü. Dosyaları ve vekaletnameleri inceleyerek, uzun mesafeli çalışma ilişkileri olan CEO'lara sahip 900'den fazla halka açık şirket belirlediler. 3.000'den fazla şirkette 6.600'den fazla CEO'dan oluşan bir örneklemde, uzaktan çalışan CEO'lara sahip şirketlerin varlık getirisi ve piyasa-defter değeri oranları, uzaktan çalışmayan CEO'lara sahip şirketlere göre daha düşüktü. Bu, uzaktan çalışan CEO'lara sahip şirketlerin, sık sık ofise gelen liderleri olan şirketlere kıyasla sıkıntı çektiğini gösteriyordu.

CEO’lar çalışanlardan uzak

Duchin ve Sosyura ayrıca Glassdoor'da uzaktan çalışan CEO'lar hakkındaki çalışan yorumlarını analiz etti ve çalışanların, uzaktan çalışan CEO’ları, çalışanlardan ve şirket operasyonlarından uzak olarak nitelendirdiklerini bulguladı.

Duchin, “CEO’nun hayatından gerçekten zevk aldığı algısı vardı ve muhtemelen bu, çalışanlar ve hissedarlar pahasınaydı. CEO'nun Florida'daki sahil evi ile şirketin genel merkezi arasında gidip gelmek için şirketin jetini kullandığını görmek ise çalışanlar için moral bozucuydu” diyor.

Araştırmanın yine de sınırlamaları bulunuyor: Çalışma, uzaktan çalışma araçlarının yaygın olarak gerekli hale geldiği pandemiden önceki verileri toplamıştı ancak Duchin çalışmada belirlenen eğilimlerin bugün de devam etmesini bekliyordu. Ayrıca sonuçlar, uzaktan çalışanlara sahip şirketlerin uzaktan çalışan CEO'ları olan şirketlerle aynı sonuçlara maruz kaldığı anlamına gelmediğini ortaya koydu.

Ayrıca çalışma, CEO'larının uzaktan çalışma davranışlarından rahatsız olan çalışanların, bir tür yakınlık önyargısından muzdarip olabileceklerini ortaya koydu. Video konferans platformu Owl Labs'ın CEO'su Frank Weishaupt, şirket yönetiminden çok fazla kişinin uzaktan çalışması nedeniyle yöneticilerin ne yaptıkları hakkında bilgi eksikliği yaşayabildiklerini söylüyor. Weishaupt, “CEO'larla yakın çalışmayan çalışanlar, liderlerin başka yerlerden ne kadar çok çalıştıklarını fark etmeyebilirler çünkü bunu görmüyorlar” diyor.

Boston Consulting Group'un yönetici müdürü ve kıdemli ortağı Debbie Lovich, bir CEO'nun işinin doğası gereği bir şirketin tüm operasyonlarını denetlemek olduğunu ve bu nedenle sık sık seyahat etmeye ve uzaktan çalışmaya daha yatkın ve zorunda olduklarını belirtiyor. Lovich, “CEO'ların işte olması gerekiyor ancak bu, bir CEO'nun bir üretim tesisinde olması, bir CEO'nun mağazalarda olması, bir CEO'nun pistte olması gerektiği anlamına da geliyor. Bir CEO, işin yapıldığı yerde çalışanlarıyla birlikte olmalı” diyor.

İstisnalar

Niccol ve Super gibi CEO'lar yer değiştirme planları nedeniyle ilgi odağı olsa da, uzaktan çalışma durumları şirketlerin büyük çoğunluğu için önemli olmayabiliyor. Dünyanın dört bir yanına dağılmış lokasyonlara sahip şirketler için, bir CEO'nun her gün merkeze gelmesi pratik değil ve bunun performansı etkilemesi gerçekçi bulunmuyor.

Duchin, 2021 tarihli araştırmasında, büyük küresel varlıklara sahip şirketler için, bir CEO'nun uzaktan çalışıp çalışmamasının şirketin performans sonuçlarını etkilemediğini bulguluyor. Aynı etki eksikliği, şirketin ana merkezi olmayan bir ofis lokasyonunda çalışan CEO'lar için de geçerli.

Stanford Üniversitesi'nde ekonomi ve endüstriyel organizasyon profesörü olan Nick Bloom'a göre, yaklaşık 400 bin çalışanı olan bir şirketi yöneten Niccol gibi biri, zamanının çoğunu yatırımcılarla görüşerek ve mağazaları ziyaret ederek geçirecek, Starbucks'ın Seattle genel merkezine giriş yapmayacak. Bloom, “Gerçek şu ki, sıradan bir çalışanın sahip olmadığı özel bir jete erişimi var. Ayrıca, sıradan bir çalışandan çok daha küresel bir iş yerine sahip” diyor. Şirket sözcüsü de, “Brian'ın programı, tüm ortaklar için belirlediğimiz hibrit çalışma yönergelerini ve iş yeri beklentilerini aşacak” diyerek bu gerçekliği doğruluyor.

Victoria's Secret'ın yeni CEO'su Super için de durum benzer. Super, şirketin orijinal Columbus, Ohio merkez ofisi yerine New York'ta bulunacak. Victoria's Secret'ın bir sözcüsü, şirketin yöneticilerinin çoğunun şirketin başka bir merkez olarak gördüğü New York'ta bulunduğunu ve çoğunun iki ofis arasında sık sık seyahat ettiğini söylüyor.

Bloom, Niccol gibi bir CEO'nun zaten jet sosyeteye gidecekse taşınmamasını sağlamanın başka bir pratiklik anlamına geldiğini söylüyor ve “Hibrit çalışma, yöneticiler için ucuz ve verimlidir” diyor.

Trendin detayları

Niccol ve Super her gün ofise gelme beklentilerine karşı gelse de Duchin, CEO'ların genel merkezlerinden uzakta bulunma eğiliminin pandemiden de önce uzun bir geçmişi olduğunu söylüyor.

CEO'ların çoğu, hibrit çalışmanın kalıcı olduğunu kabul ediyor çünkü bu çalışanlara esneklik sağlarken, işyeri bağlantıları kurmak ve karar vermeyi optimize etmek için gerekli yüz yüze etkileşimlere de izin veriyor. Duchin, uzaktan çalışma yetenekleri isteyen her CEO için, ofiste çalışmak isteyen bir başkasının daha olduğunu söylüyor ve yönetim de dahil olmak üzere, esnek bir çalışma planına sahip Zoom çalışanlarını buna örnek gösteriyor.

CEO Eric Yuan geçen yıl bir şirket toplantısında, “Çoğu zaman harika fikirler buluyorsunuz ancak hepimiz Zoom'da olduğumuzda bu gerçekten zor oluyor. Harika bir sohbet gerçekleştiremiyoruz. Birbirimizle iyi tartışamıyoruz çünkü bir Zoom görüşmesine katıldığınızda herkes çok arkadaş canlısı oluyor” diyor.

Ancak Boston Consulting Group'tan Lovich, bir CEO'nun ofise ne sıklıkla gelmesi gerektiğine dair mükemmel bir formül bulmaya çalışmanın boşuna olduğunu söylüyor ve “Bu, hem patronlar hem de çalışanlar arasında hayal kırıklığı yaratmaya devam eden ofise dönüş tartışmasının bir mikrokozmosu” diyor ve “Bir CEO'nun uzaktan çalışma yeteneklerinin belirli bir norm veya genel beklentiyle uyuşup uyuşmadığını belirlemeye çalışmak yerine, her yöneticinin çalışma programı, şirketlerin ve çalışanların ihtiyaçları tarafından belirlenmelidir” diye savunuyor.

Lovich, “Bu tartışmanın tamamı yanlış. Tartışma şu merkezde olmalı: İnsanların bir arada olup en iyisini ortaya koyabilecekleri çalışma modelleri nasıl yaratabiliriz?” şeklinde konuşuyor.

Banka CEO'ları hangi üniversitelerde okudu?Banka CEO'ları hangi üniversitelerde okudu?

 

Starbucks’ta CEO değişimi aktivist yatırımcı darbesiStarbucks’ta CEO değişimi aktivist yatırımcı darbesi

 

4,2 milyon dolarlık maaşa, 'uzaktan çalışma' şartı4,2 milyon dolarlık maaşa, 'uzaktan çalışma' şartı

 

Uzaktan çalışma inovasyonu öldürüyor mu?Uzaktan çalışma inovasyonu öldürüyor mu?

 

Dell: Uzaktan çalışan terfi edemezDell: Uzaktan çalışan terfi edemez

 

Uzaktan çalışma gençler için tuzak mı?Uzaktan çalışma gençler için tuzak mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)