Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzaktan çalışma uygulamalarının, ulaşım harcamalarını azaltma ve dışarıda pahalıya yemek yeme gibi harcamaları azaltarak çalışanların bütçesine katkı sağladığı biliniyor. Ancak Fortune’un haberine göre bu yeni çalışma biçimi aynı zamanda şirket yöneticilerinin de tasarruf etmesine imkan sağlıyor.
Yazılım geliştirme pazarı Lemon.io’nun yakın tarihli bir raporunda uzaktan çalışma seçenekleri sunan şirketlerin çalışan başına yıllık 10.600 dolara kadar tasarruf edebileceği ortaya kondu. Bu ekstra tasarruflar birçok uzmanın öngördüğü üzere, küresel bir resesyonun gerçekleşmesi durumunda şirketler için yararlı olabilir. Zira olası bir resesyon birçok şirketi harcamalarını azaltmaya zorlayabilir.
Rapor, ofis kiralama maliyetlerinin küçültülmesinin tek başına şirketlerin çalışan başına yıllık 5.580 dolar tasarruf sağlayabileceğini işaret ediyor. Ancak bütçe tasarrufu sadece ofis alanlarından ibaret değil. Araştırmada çalışma alanlarının çalışan başına en az 120 metrekare olması gerektiği tahminine dayanarak, onarım ve bakım maliyetleri gibi giderlerden çalışan başına 2.000 dolardan fazla tasarruf edebileceği ortaya çıkarıldı.
Ofis atıştırmalıkları, kahve ve çay gibi harcamalardan elde edilen tasarruflar da kişi başına yaklaşık 1.300 dolara kadar yükseliyor. Çalışma alanları ve bilgisayar ekipmanları gibi tek seferlik harcamalar ise çalışan başına yaklaşık 1.600 dolar.
Bazı şirketler internet maliyetleri, cep telefonları ve uzaktan çalışma alanı için ek ödemeler sunmayı sürdürüyor. Ancak bu avantajlar işverenler için minimum bir masraf olma eğiliminde. Şubat ayında ABD İşverenler Konseyi tarafından yapılan ankete katılan işverenlerin sadece %3'ü, çalışanlarına ev-ofis ekipmanları için toplu bir maaş veya geri ödeme teklifi sunduğunu belirtiyor. Ödenen ortalama miktar ise aylık bazda yaklaşık 66 dolar.
Araştırma firması Global Workplace Analytics'in bir analizine göre, haftada en az iki ila üç gün uzaktan çalışan çalışanlar sayesinde işverenlerin yılda 11.000 dolara kadar tasarruf edebileceği ortaya konuyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Kovid-19 döneminde yaygınlaşan uzaktan çalışma yöntemleri, pandemi sürecinin sona ermesiyle birlikte farklı bir noktaya doğru evrildi. Şirketler ofise dönüş çağrılarında bulunurken çalışanlarsa işlerin evden de yürütülebileceğini savunarak ofise dönme konusunda isteksiz davrandı. Özellikle ABD’de istihdam piyasasının sıkılaşması da çalışanların bu isteklerinin büyük oranda kabul görmesinde etkili oldu. Yine de ABD şirketlerinin çoğu tamamen uzaktan çalışmıyor. Bunun yerine bazı çalışanların ofise geldiği ve diğerlerinin evden yarı zamanlı veya tam zamanlı çalıştığı hibrit bir yöntemle çalışma biçimi yaygınlaştı.
Lemon ekibi hesaplamalarını şirketlerin ofiste hizmet verenlerin sayısına dayanarak ofis kiraladıkları varsayımına dayandırdığını belirtiyor. Bu özellikle de içerisinde bulunduğumuz dönem ekonomik belirsizliklerin hakim olduğu süreçlerde gerçekçi bir yaklaşım olarak ortaya çıkıyor.
Tasarrufların arıtırılabilimesi için şirket yönetimlerinin hibrit ofislerin toplam ofis alanlarını küçültülerek hangi çalışanların uzak, hibrit veya ofiste olduğunu belirleme konusunda proaktif rol oynamaları gerekiyor.
Uzaktan çalışmak her ne kadar ucuz olsa da yakın tarihli 2022 BOMA Uluslararası Kovid-19 Ticari Gayrimenkul Etki Araştırması’na göre, iş operasyonları yöneticilerinin %86'sı ofisin şirketleri için "hayati" olduğunu bildiriyor.
Yine de 1.200 ticari ofis yöneticisinin neredeyse %30'u, işgücünün önümüzdeki 12 ila 18 ay boyunca çoğunlukla veya tamamen uzaktan çalışacağını tahmin ediyor. Her 10 yöneticiden yedisi ofis alanı ihtiyaçlarını yeniden değerlendirdiklerini ve yöneticilerin %61’i ofis alanlarını azaltacaklarını belirtiyor.
Uzaktan çalışmanın karanlık yüzü
Avrupa'da çalışmak için ne gerekiyor?
İş yerleri için ‘toksik’ uyarı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.