<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUzaktan çalışma cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor----

Uzaktan çalışma cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor

Uzaktan çalışma cinsiyet eşitsizliğini körüklüyor
29 Haziran 2022 - 17:42 www.finansingundemi.com

Pandemi sürecinde ortaya çıkan yeni çalışma uygulamaları sonrası yapılan son araştırmalar kadın çalışanların maruz kaldığı cinsiyet eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzaktan çalışmaya geçiş, çalışma kültüründe yerleşen birçok normu altüst etmiş olabilir. Çalışma saatlerinden, çalışanların nasıl giyindiğine, iş arkadaşlarıyla bağ kurma biçimlerine kadar birçok şey uzaktan çalışma yöntemlerinin yerleşmesiyle birlikte değişti. Ancak Fortune’un haberine göre değişmeyen bir tek şey var. İş hayatındaki tüm köklü farklılıklara rağmen kadınların iş hayatındaki eşitliği konusunda önemli bir ilerleme kaydedilemedi.

McKinsey'in 25.000 çalışanla birlikte gerçekleştirdiği Amerikan Fırsat Anketi'ne göre, erkeklerin %61'ine uzaktan çalışma fırsatı sunulurken, kadınların sadece %52'si aynı şeyi söyleyebiliyor. Ankete göre, uzaktan transseksüel ve kendini belirli bir cinsiyet içerisinde sınırlamayan bireyler içinse uzaktan çalışabilme şansı daha da zayıf. Ankete göre söz konusu kesimin sadece %32'sine uzaktan çalışma imkanı sunuluyor.

Bu tablo çalışanların talepleriyle de uyuşmuyor. Uzaktan çalışma şansı verildiğinde, kadınlar bu imkanı erkeklerden daha fazla sayıda kabul etme eğiliminde. McKinsey, kadınların ortalama olarak haftada 3,1 gün, erkeklerin ise 2,9 gün uzaktan çalışmayı tercih edeceğini buldu.

Uzaktan çalışmanın bir seçenek olmaması, özel sektörde kadınlar için eşit bir çalışma ortamını koruyamamasının en son örneği oldu. Kadınlar halihazırda erkeklerden daha az ücret alıyor ve erkeklere göre daha farklı geri bildirimlere maruz kalıyor.

Kadınların beceri ve eğitimdeki liderliği cinsiyete dayalı ücret farkını daraltmaya yardımcı olsa da aradaki uçurum hala çok büyük. Amerikan Üniversiteli Kadınlar Birliği tarafından yapılan 2021 cinsiyet ve ırksal ücret farkı analizi, ortalama bir Amerikalı kadının bir erkeğin kazandığı 1 dolara karşı 83 sent kazandığını buldu. Bu fark ırklara göre ayrıldığında daha da yoğunlaşıyor. ABD’nin en yüksek ücretli grubu olan Asyalı erkekler, en düşük ücretli grup olan Siyah ve Latin kadınlardan iki kat fazla kazanıyor.

Ayrıca pandemi dönemi, kadınların çocuk bakımı gibi nedenlerle işgücünden ayrılması ihtimalinin erkeklerden çok daha fazla olduğunu da kanıtladı. Ancak kadınlar işe geri dönseler dahi işler her iyi hale gelmiyor. Kadınlar için işsiz geçen bir yıl %39 daha düşük ücretle sonuçlanabilirken, bir erkeğin maaşı sahip olduğu her ek çocukla birlikte %6 oranında artıyor. Uzmanlar bu aralığı "annelik cezası" olarak adlandırıyor.

Araştırma şirketi Textio’nun raporuna göre kadınların yönetici raporlarında işlerine dayalı geri bildirimler yerine kişiliğe odaklanan cinsiyete dayalı geri bildirimler alma ihtimali erkeklere göre çok daha muhtemel. Rapora göre kadınların erkeklere göre "işbirlikçi" ve "hoş" olarak tanımlandıklarını bildirme olasılıkları iki kat daha fazlayken ve "rahatsız edici" olarak etiketlendiklerini bildirme olasılıkları ise 11 kat daha fazla. Bununla birlikte, erkeklerin "kendine güvenen" olarak tanımlandıklarını bildirme olasılıkları üç kat ve "hırslı" olarak tanımlandıklarını bildirme olasılıkları neredeyse dört kat daha fazla.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kadınlar küresel işgücünde üstünlük kazanmaya başlıyor ve bu değişimi kaçıran şirketler kritik bir hata yapıyor olabilir. Geçen ay, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun iş raporuna ve Ulusal Kadın Hukuku Merkezi'ne göre, yaklaşık 400.000 kadın işgücüne katıldı. Bu artış, kadınların işgücüne katılımını %58,3'e, yani pandemi öncesi seviyelerinin sadece bir yüzdelik puan aşağısına getirdi.

Fortune’un haberine göre beyaz olmayan bireylerin işgücüne katılımı ise en yüksek payı oluşturuyor. Kıdemli medya yöneticisi ve girişim sermayesi yatırımcısı Fran Hauser konuyla ilgili açıklamasında, “Kadınlar, şimdi her zamankinden daha fazla, iş dünyasını kendi terimleriyle yeniden tanımlayabilecek bir konumdalar. Şu anda Amerika'da 11 milyondan fazla iş imkanı bulunuyor. Bu tarihin en yüksek seviyesindeki istihdam piyasası. Şirketler, kadınları kapıdan geri çevirmemeleri gerektiğini biliyorlar” dedi.

Mars görevi araştırması: Kadınlar daha uygun!

 

Boris Johnson: Putin kadın olsaydı Ukrayna'yı işgal etmezdi

 

Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)