Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Her şeyi gören göz anlamına gelen panoptikon dünyası tahmin ettiğimizden daha erken gelmiş olabilir.
Fortune’un haberine göre resumebuilder.com’de 1000 iş dünyası lideriyle yapılan son bir anket şirketlerdeki özellikle uzaktan veya hibrit çalışanlarının operasyon biçimlerini araştırdı. Katılımcıların büyük çoğunluğu çalışanlarını bir şekilde izlediklerini itiraf etti.
Aralarında en distopik olanı da şuydu: Patronların üçte birinden fazlası çalışanlarını canlı izlenebilen bir video akış hizmetini yürütmesini zorunlu kılıyor. Bu şirketlerden dörtte üçü izleme yazılımları aracılığıyla ulaştıkları kanıtlar nedeniyle çalışanlarını kovdu. Benzeri şekilde %70’lik bir orandaki katılımcı izlenmeyi kabul etmediği için istifa eden çalışanlar olduğunu söyledi.
Şirketlerse kararlarına bağlı gözüküyor. Yazılımları kullanan şirketlerin %97’si bu uygulama sayesinde üretkenliğin arttığını belirtiyor. Şirketlerin sadece %10’luk bir kısmı izleme yazılımlarının yüz yüze çalışmaya geri dönüşü teşvik için bir araç olarak kullandığını itiraf etti.
Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, çalışanları gözetleme uygulamalarındaki patlama birçok sektörün ilk kez uzaktan çalışma modeline geçtiği pandemi döneminde yaygınlaştı. Evde çalışma uygulamaları nedeniyle verimliliğin azalacağından ve şirketlerin temellerinin sarsacağından endişelenen liderler çalışanları ofise çekmekte zorlandı. Bazı şirketler evde çalışmakta ısrar eden çalışanları gözetleme uygulamaları üzerinden takibe almaya yöneldi.
Ankete katılan şirketlerin %40’ı çalışanlarını ilk kez 2020’de izlemeye başladıklarını açıklıyor. New York Times’ın geçen yıl paylaştığı bir haberde klavye hareketleri üzerinden çalışanların aktif zamanın belirlenebildiğini belirtiyordu. Aktivitelerdeki düşük çalışanlar için ikramiye veya terfilerin engellenmesine yol açabiliyor.
ResumeBuilder.com’un Baş Kariyer Danışmanı Stacie Haller konuyla ilgili açıklamasında, “Anketimizden, pandemi sonrası işgücünü yönetmekte hâlâ mücadele eden kuruluşların görüldüğü açıktır. Gerçek üretkenlik yerine çalışılan saatlere odaklanmak yönetim ekiplerinin karşılaştığı zorlukları yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.
Kırgınlık inovasyonu engeller
İşverenlerin uzaktan çalışanları gözetlemenin onları daha üretken hale getirdiğine dair inanışa rağmen, bu tür uygulamalar ters tepebilecek bir paranoyanın temellerini atıyor olabilir.
Ankette şirketlere izleme yazılımlarının nasıl kullanıldığı sorulduğunda şirketlerin çoğunluğu web tarama ve uygulama kullanımlarının izlendiğini (%62) ve belirli içeriklerin ve uygulamaların engellendiğini (%49) açıkladı. Ancak şaşırtıcı derecede yüksek bir yüzdenin (%37) kullandığı uygulamalar çalışanların bütün gün kamerada olmasını gerektiriyor. Bu grubun neredeyse tamamı (%93) canlı video akışı üzerinden çalışanlarını günde dört saat veya daha fazla bir süre gözetliyor. Haliyle birçok çalışan bu durumdan rahatsız olarak istifa ediyor.
Aslına bakılırsa gözetlenen çalışanların daha az sadık olması ve şirkete olan temel güvenlerinin azalması nedeniyle daha az emek sarf etmesi riski de söz konusu. 2021 yılında Arizona Eyalet Üniversitesi Yöneticilik ve Girişimcilik Profersörü David Welsh konuyla ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda patronlarının yoğun gözetiminde bulunan çalışanların daha fazla izinsiz araya çıktığı ve daha yavaş çalıştığı görüldü.
Welsh BBC’deki açıklamasında, “Çalışanların kontrol altındaymış gibi hissettiği ve izlenme biçimine göre kişisel sorumluluk alma hissinin azaldığını” söyledi.
Resumebuilder’In araştırması da gözetlenen uzaktan çalışanların genellikle iş gücünde iki ila üç saat boyunca verimsiz çalıştığını buldu. Araştırmaya göre çalışanlardan bazıları bu süre içerisinde internette dolaşmak veya sosyal medyayı karıştırmak gibi iş dışı aktivitelerle zaman geçiriyor. Haller konuyla ilgili açıklamasında, “Ev içinde çalışırken de iki saatin kolayca boşa harcanabildiğini belirtmek isterim. Ancak, şirket içerisinde çalışanlarla aynı şekilde izlenmemektedirler. Birçok çalışanın Big Brother'ın her gün onları izlediğini hissetmek istememesi şaşırtıcı değildir” dedi.
Haller, patronların çalışanlarının gözetim olmadan da performans gösterme yeteneklerine daha fazla güvenmeye başladıkça, "izleme yazılımları umarım modası geçmiş hale gelecektir" dedi.
İşyerinde uzak durulması gereken 5 toksik karakter
Zihinsel yönden güçlü insanların 12 şaşırtıcı özelliği
Kurumsal şirketler nasıl işçi çıkarıyor?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.