Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de uzaktan çalışma tartışması çalışanlar ve işverenler arasında bir uzlaşmazlık nedeni olmayı sürdürüyor. Bu durum, her iki tarafın da yeni sorunlar yaratmasına neden oluyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de iş gücü piyasasının bir türlü yumuşamamasının uzaktan çalışmayla ilgisi olabilir.
Uzaktan ‘iki işte’ çalışma
Bloomberg’den Sarah Green Carmichael'ın haberine göre, uzaktan çalışma modeli, yeni mitler yaratmaya devam ediyor. Tartışmaların odağında şimdi de uzaktan çalışanların aynı anda iki tam zamanlı işte çalışıyor olmaları yer alıyor. Çalışanların 'sinsice' tam zamanlı ikinci bir işte çalıştıkları fikri, patronların görüş alanı dışında kalan çalışanları yönetme konusundaki korkularını dile getiriyor.
Kurumsal Amerika'nın çalışanları ofise geri getirme çabasının arkasında gizlenen bir öcü var: “Haftada 80 saat çalışarak değil, ilk iş ile ikinci iş arasında geçiş yaparak ‘gizlice ikinci bir tam zamanlı işte çalışan’ uzaktan çalışan.”
Geride kalan iki yıl boyunca Washington Post, Wall Street Journal, Wired, BBC ve diğer pek çok gazete bu ‘aşırı istihdam edilen’ kişileri ifşa ediyor. Ayrıntılar karşı konulmaz derecede çekici olabiliyor. Bir mühendis Vanity Fair'e, biri haftada yaklaşık 15 saat süren ve diğeri ‘sıfır’ zaman alan iki işten toplam olarak yılda 295.000 dolar kazandığını söylüyor. Patronlarının onun hala orada çalıştığını hatırladığından bile emin değil. Bir pazarlamacı ise Vice'a işinin yüzde 80'ini ChatGPT ile yaptığını ve bu sayede ikinci bir iş yapmak için yeterli zaman kazandığını belirtiyor.
Sebep finansal mı?
Çalışanlar, iki tam zamanlı işi üstlenmenin çekiciliğinin tamamen finansal olduğunu söylüyor: “İki işte insana yakışır bir iş yapmak, bir işte başarılı olmaktan çok daha iyi para kazandırıyor.” Ancak bu kişiler tipik bir iş gününde o kadar çok boşluk olduğunu iddia ediyorlar ki, bu yolu seçen çalışanlar kendilerini kolaylıkla meşgul, kararlı çalışanlar olarak değerlendirebiliyor.
Bu hikayeler, kurumsal patronlar arasında, pandemi döneminin evden çalışma kisvesi altında iş yapan denetimsiz bir çalışan grubu ortaya çıkardığına dair daha geniş korkulara işaret ediyor. Çoğu yönetici için ‘kariyer çok eşliliği’ sessizce işten ayrılmaktan bile daha korkutucu olabiliyor.
Ne kadar gerçekçi?
Ancak bu iş gücü canavarından korkan patronların, bunun iddia edilen kadar gerçek olmadığını bilmesi gerekiyor. Bir çalışan çalıştığı işe bir katkıda bulunmuyorsa, bunun nedeninin ne olursa olsun açık olması gerekiyor. Ve eğer bir kuruluşun talepleri, çalışanların kolaylıkla ikinci bir tam zamanlı görevi üstlenebilecekleri kadar gevşekse, bu muhtemelen çalışandan ziyade işveren hakkında daha fazla şey ifade ediyor.
Elbette, bu anekdotların da belirttiği gibi, bazı insanlar birden fazla işte çalışıyor olabilir ancak bunu gizleme konusunda muhtemelen düşündükleri kadar iyi değiller. Yine de bu durumun bazı sansasyonel manşetlerin önerdiğinden çok daha nadir olduğunu da kabul etmek gerekiyor.
Aslına bakılırsa görünürdeki eğilimi destekleyen verilerin çoğu inceleme altında bile değil. Sıklıkla alıntı yapılan, 1.250 uzaktan çalışanın katıldığı 2022 Resume Builder anketinde, uzaktan veya hibrit çalışanların yüzde 79'unun birden fazla işte çalıştığı iddia ediliyor. Ankete göre uzaktan çalışanların yaklaşık yüzde 25'inin en az iki tam zamanlı işi bulunuyor. Ancak sorunun ifadesi kafa karıştırıcı: “Tam zamanlı işinize ek olarak, başka kaç işte çalışıyorsunuz?”
Veriler güvenilir değil
Üstelik listelenen yan uğraşlardan bazıları, aynı anda iki Zoom toplantısını dinlemeye çalışan bir ‘developer’ın stereotipine tam olarak uymuyor. Örneğin, birden fazla işi olan uzaktan çalışanların yüzde 39'u ikinci iş olarak serbest meslek sahibi konumunda oluyor. Bunların yüzde 28'i ek uğraşlarının geçici işler olduğunu söylüyor; neredeyse dörtte biri ise sosyal medyayı etkilemeyi ve yüzde 15'i de seks işçiliği cevabını veriyor. Bu son madde, anketin tamamına karşı derin bir şüphe doğuruyor. ABD'de yaklaşık 168 milyon sivil çalışan bulunuyor. Seks işçiliğinin belirsiz yasallığı ölçüm yapmayı zorlaştırsa da, uzmanlar bu işli yapan 1 ila 2 milyon kişi olduğunu tahmin ediyor. Bu, iş gücünün yalnızca yüzde 0,6 ila yüzde 1,2'si anlamına geliyor.
Bu, çok sayıda tam zamanlı işte çalışan çok sayıda çalışan olduğunu öne süren tek şüpheli anket değil. 2023'te Monster'ın 1.000 çalışanla yaptığı bir anket, tüm çalışanların yüzde 37'sinin birden fazla tam zamanlı işi olduğunu iddia ediyor. Bu veri de şüpheci yaklaşılması gereken bir veri gibi duruyor.
Diğer veri kaynakları ise birden fazla iş sahibi kişilerin çok farklı bir resmini çiziyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, erkeklerin yalnızca yüzde 4,4'ü ve kadınların yüzde 5,2'si birden fazla işte çalışıyor. Bu bireylerin çoğu, birden fazla yarı zamanlı işle veya tam zamanlı bir iş ve yarı zamanlı bir iş arasında mekik dokuyor. St. Louis Fed'in BLS verilerine ilişkin analizine göre, ABD'li çalışanların sadece yüzde 0,3'ünden azı iki tam zamanlı işte çalışıyor.
Tek işte çalışanlardan daha az kazanıyorlar
Ve bu kişilerin çoğu da uzaktan çalışmıyor. Starbucks'taki sabah vardiyasını ofis binalarını temizleyen gece işiyle birleştiriyor. ABD nüfus sayımı verilerine ilişkin 2021 yılında yapılan bir araştırma, birden fazla işte çalışan kişilerin çoğunun perakende, gıda hizmetleri ve atık yönetimi gibi düşük ücretli birkaç sektörde toplandığını ortaya koyuyor.
İşin tuhafı, birden fazla iş sahibi olan çalışanlar, aslında tek işi olan insanlar kadar bile kazanmıyor. Birden fazla işte çalışan kişilerin ortalama toplam kazancı yılda yaklaşık 54.000 doları buluyor. Buna karşılık, tek ve istikrarlı bir işi olan kişilerin ortalama kazancı yılda yaklaşık 63.000 dolar civarında seyrediyor.
Birden fazla işte çalışan az sayıda yüksek gelirli çalışan olsa da bunlar genellikle hem özel muayenehanesi hem de hastanede işi olan doktorlar gibi profesyoneller oluyor. Meşgul numarası yapmıyorlar ve uzun saatler çalışıyorlar ve ikinci işlerini de sır olarak saklamıyorlar.
Sonuç olarak, anketlerin ve araştırmaların öne sürdüğü verilerin en azından abartılı olduğunu söylemek mümkün gözüküyor. Bunda, bireysel örneklere odaklanarak istatistiksel olayların gerçekleşme olasılığını değerlendirmede başarısız olduğumuz ve 'temel oran ihmali' olarak bilinen bilişsel önyargıya bağlamak daha makul gözüküyor.
Uzaktan çalışma karbon ayak izini yüzde 50 azaltıyor
Bloomberg CEO'su isyan etti: Uzaktan çalışanlar her cuma golf oynuyor
Uzaktan çalışanlar patrona değil işe bağlı
Uzaktan çalışma ikileminde CEO’lar mı haklı?
JPMorgan CEO’sundan uzaktan çalışan yöneticilere azar
Uzaktan çalışanlar kamerayla izleniyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.