<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUzaktan çalışan şirketlerde yeni kriz----

Uzaktan çalışan şirketlerde yeni kriz

Uzaktan çalışan şirketlerde yeni kriz
15 Şubat 2023 - 18:07 www.finansingundemi.com

Uzaktan çalışmanın kalıcı hale gelmesiyle şirketler için yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Forbes yazarı Gleb Tsipursky uzaktan çalışan şirketlerde işten çıkarmalar sonucu geride kalanların üretkenliğinin düştüğüne dikkat çekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şirketler uzaktan çalışmanın zorluklarıyla yüzleşmeye devam ettikçe, işten çıkarmaların geride kalan çalışanlar üzerindeki etkisi giderek yaygınlaşan bir sorun haline geldi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzaktan çalışmanın birçok şirket için norm haline gelmesiyle, işten çıkarmalar çalışanların moralini ve üretkenliğini korumada şirketler için yeni zorluklar yaratabiliyor.

Şirketlerin, işten çıkarmaların olumsuz etkilerini azaltmak için bu zorlukları ele almada proaktif olmaları gerekir. Bugüne kadar 22 şirketin uzun vadeli hibrit ve uzaktan çalışma düzenlemelerine geçmesine yardımcı olan Forbes yazarı Dr. Gleb Tsipursky, uzaktan çalışma sürecinde işten çıkarmalarının iyi, kötü ve çirkin yönlerini gözlemlediğini belirtiyor.

Uzaktan çalışma ve işten çıkarmalar

Uzaktan çalışma, çalışanların kendilerini yalıtılmış ve meslektaşlarından kopuk hissetmelerini kolaylaştırdı ve bu durum çalışanların morallerinde ciddi bir düşüşe neden oldu. Uzaktan çalışma ortamında işten çıkarmalar meydana geldiğinde, kalan çalışanlar şirketin yükünü tek başlarına taşıyormuş gibi hissedebilir ve bu da çalışanların moralinde daha da büyük bir düşüşe neden olabilir.

Tsipursky söz konusu durumun çalışan üretkenliği üzerinde önemli bir etkisi olabileceğine dikkat çekiyor. Zira destek alamadığını ve bağlantısız olduğunu hisseden çalışanların etkili bir şekilde çalışmak için motive olma olasılıkları da düşüyor.

Uzaktan çalışma, şirketlerin işten çıkarmaları gerçekleştirmesini kolaylaştırdı, ancak aynı zamanda geri kalan çalışanlar için moral ve verimliliğin korumasında yeni zorluklar yarattı. Çoğu durumda, uzaktan çalışanlar izolasyon ve yalnızlık duygularıyla mücadele ediyor. İşten çıkarma sırasında çalışanların birbirleriyle şahsen etkileşiminin olmaması bu duyguları daha da kötüleştirebilir. Bu tablo, kalan çalışanlar arasında moral, motivasyon ve üretkenliğin azalmasına neden olabilir. Çalışanlar desteklenmediklerini ve şirketlerinden ve meslektaşlarından kopuk olduklarını hissedebilir.

Forbes yazarı orta ölçekli bir bilgi teknolojileri şirketinin gerçekleştirdiği vaka çalışmasına dikkat çekiyor. Araştırma sonuçları e-posta yoluyla işten çıkarma gerçekleştirildikten sonra, kalan çalışanların şirketlerinden ve meslektaşlarından kopuk hissettiklerini ortaya çıkardı. Araştırma bunun sonucunda geride kalan çalışanlarda moral, motivasyon ve üretkenlik düşüşlerinin meydana geldiğini tespit etti.

Uzaktan çalışanlar işten çıkarmalardan neden daha fazla etkileniyor?

Tsipursky bilişsel önyargıların, şirketlerin uzaktan çalışma sırasında işten çıkarmaları nasıl ele aldıklarında önemli bir rol oynayabileceğini yazdı. Söz konusu önyargılar şirketlerin işten çıkarmaların pozitif yanlarına fazlasıyla odaklanmasına sebep olabilir. Kararın geride kalan çalışanlara olan etkisi ise göz ardı edilebilir.

Bu tip bir önyargı işten çıkarılanlara karşı empati ve anlayış eksikliğinin yanı sıra geride kalan çalışanlarda da moral ve üretkenlik sorunlarına da yol açabilir.

Forbes yazarına göre dikkat önyargısı da uzaktan çalışanlar üzerinde etkin bir rol oynayabilir. Şirketler, çalışanların morali ve üretkenliği üzerindeki uzun vadeli etkiyi göz önünde bulundurmadan, dikkatlerini düşük maliyetler gibi kısa vadeli kazançlara odaklayabilirler.

Statüko önyargısı, şirketlerin uzaktan çalışma sırasında işten çıkarmaları ele alma şeklini de etkileyebilir. Şirketlerin, çalışanların morali ve üretkenliği üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmadan, e-postalar gibi geleneksel işten çıkarma yöntemleriyle işten çıkarma uygulamalarına devam etme eğilimini sürdürebilir.

Geride kalan çalışanların desteklenmesi gerekiyor

Tsipursky’ye göre uzaktan çalışma yönteminde işten çıkarmalarının olumsuz etkilerini azaltmak için, şirketler geride kalan çalışanlara destek ve kaynak sağlama konusunda proaktif olmaları gerekiyor. Bu süreç çalışanlara eğitim ve gelişim fırsatları sunmayı kapsayabilir. Çalışanlara düzenli geri bildirim ve destek sağlamak, iş birliğini ve ekip çalışmasını teşvik etmek de uygulanması gereken yöntemler arasında.

Buna ek olarak şirketler esnek çalışma programları ve her yerden çalışabilme özgürlüğü gibi düzenlemeler üzerinden çalışanlarını destekleyebilir. Bu düzenlemeler çalışanların daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmasına yardımcı olacaktır.

Uzaktan çalışmada ‘paranoya’ tehdidi

 

Yüksek enflasyonun sorumlusu Z ve Y kuşağı mı?

 

Çiftler ‘para’ konusunu nasıl konuşmalı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)