Avrupa yine gündemde. Son 3 yıldır içinde çıkılamayan kriz süreci zaman zaman azalsa da tam anlamıyla ortadan kalmış değil.
Yeni haftayla birlikte özelleştirme programına uyamayan Yunanistan gündeme taşınırken, Almanya’dan gelen uyarılar doğrultusunda ülkenin yeni kredi dilimi riske girmiş oldu. Yunanistan için hummalı görüşmeler yeniden başlarken, euro borç krizi sürecin gözlerin çevrildiği ülkelerden Portekiz yeniden risk haline geldi.
Portekiz’de arka arkaya gelen istifa haberleri ile bölgede piyasalarda ciddi huzursuzluk gözleniyor. En dikkat çeken nokta ise yeniden faizler cephesinde yukarı yönlü hareket oldu. İspanya, İtalya gibi ülkelerde borçlanma maliyetleri yeninde tehlikeli bir dönemece girdi.
Geçtiğimiz Haziran’da gözlenen hareketler yeniden piyasalara hakim olurken, geçen 12 aylık dönemde başa dönülmüş oldu.
Geçtiğimiz hafta Reuters’ın tahvil piyasası işlemcileri ve ekonomistler arasında yaptığı ankette borçlanma maliyetlerinde euro bölgesi ülkelerinin özellikle İspanya ve İtalya’da riskli seviyelerde olduğuna inanlar katılımcıların dörtte birini oluştururken, katılımcıların yarısı bloktaki borçluluk oranlarının kriz seviyelerine döneceği yönünde görüş bildirdi.
Dün yaşanan gelişmelerle görüşler değişmeye başladı. Uyuyan canavarın yeniden uyandığını görüşü dile getirilirken bölgede krizin hala bitmemiş olduğu bir kez daha teyit edildi.
Piyasalarda belirsizliğin artması ile Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası toplantısı daha da önem kazanmış görünüyor.
Faiz kararı sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi’nin nasıl bir tavır takınacağı merak konusu.
Portekiz ve Yunanistan’ın yanı sıra İspanya, İtalya’da da gerilim tırmanıyor. İspanya’da yükselen tahvil faizlerinin yanı sıra geçtiğimiz hafta İtalya’nın en büyük bankalarından Mediobanca’nın ülkenin yıl sonuna kadar yardım almak zorunda kalacağını açıklaması gündeme bir kez daha taşındı.
Yeni dönemde Almanya’nın da sürece dahil olması gerilimi tırmandırıyor. Özellikle son dönem gelen verilerin beklentileri karşılamaması buna ek olarak ülke bankaları için uyarılar Almanya’nın kötü bir dönemden geçtiğini ortaya koyuyor.
ALMANYA KORKUTUYOR
Avrupa'da yatırım yapmak için en uygun yer neresi? Alken Portföy yöneticisi Nicolas Walewski bu soruyu cevapladı. Walewski'ye göre Avrupa'da hala politik karışıklıkların devam etmesine karşın, hala yatırım yapılabilecek ülkeler bulmak mümkün. Örneğin İspanyol şirketler, Almanlara göre daha kârlı.
Avrupalı yöneticiye göre euro bölgesinin kriz ortamından tamamen çıkması ve ekonominin tekrar eski haline dönmesi şu an için biraz uzak gözüküyor; fakat tünelin sonunda ışık var. Avrupalı şirketlerin yatırım için sağlıklı olup olmadıklarıyla ilgili algının değiştiğini söyleyen Walewski, şu anda Kıbrıs, Yunanistan, Arnavutluk gibi yerlere yatırım yapılmaması gerektiğini; buna karşın İtalya, İspanya ve İrlanda gibi ülkelere yatırım yapılmasında hiçbir problem görmediğini söyledi.İspanyol şirketlerin şu an Alman şirketlerine göre daha verimli olduğunu ve daha çekici hale geldiklerini belirten Walewski, Almanya'nın kârlı görünümünün yara aldığını söyledi.
Nicholas Walewski ayrıca İspanya ve İrlanda arasındaki benzerliğe dikkat çekti. İspanya'nın daha önce kurtarılan İrlanda'ya benzerlik gösterdiğini söyleyen Alken Portföy yöneticisi İrlanda'nın Avrupa Birliği-IMF kurtarma paketinden çıkan ilk ülke olduğunu belirtti. İrlanda Avrupa'nın en büyük bütçe açığına sahipti, bunun azaltılması için uygulanan sert kesintilere ve ağar vergi oranlarına rağmen finansal krizde az da olsa bir büyüme gerçekleştirebilen nadir ülkelerden oldu.